mengapa tidak iris berbunga di laman web iniSebab mengapa irisan tidak berbunga mungkin beberapa. Tumbuh-tumbuhan ini berkembang dengan baik di tanah terbuka dan setiap tahun sila tunaikan dengan bunga yang berwarna-warni. Jika ini tidak berlaku, tetapi tumbuhan itu terasa baik, dan tidak ada tanda-tanda penyakit apa-apa, adalah bermanfaat untuk menganalisis sama ada iris ditanam dengan betul dan sama ada mereka mempunyai cukup penjagaan.

Jika jisim hijau tumbuh dengan baik, tetapi tiada bunga muncul, ia layak menanam semak belukar ke tempat yang lebih selesa

Pencahayaan tidak mencukupi

iris berkembang di tempat yang cerahSebab pertama mungkin mengapa irisan tidak berkembang adalah kekurangan cahaya matahari di atas katil mereka. Jika tumbuhan pada mulanya ditanam di bawah naungan, mereka akan menyesuaikan diri dengan keadaan ini, jisim hijau mereka akan berkembang pesat. Walau bagaimanapun, mereka akan mekar dengan buruk. Ia mungkin berlaku bahawa iris berbunga sebelum mereka berhenti, dan ini mungkin disebabkan oleh sebab-sebab berikut:

  • iris dengan cepat berkembang dan berpindah ke kawasan gelap;
  • bunga ditanam di bawah semak atau pokok, daunnya menghalang mereka cahaya matahari.

Jika irisan tidak benar-benar mekar kerana pencahayaan tidak mencukupi, semak perlu dipindahkan dari tempat teduh ke matahari. Mereka bertolak ansur dengan prosedur ini dengan baik. Lebih-lebih lagi, mereka perlu ditransplantasikan setiap beberapa tahun, sehingga mereka menjadi sihat dan berkembang dengan baik.

Apabila berkembang pelbagai jenis, ia perlu diketahui terlebih dahulu sama ada mereka akan berasa selesa di atas katil yang sama

Irises terlalu sempit

penanaman iris rapat - sebab mereka tidak berbungaJisim hijau iris dengan cepat tumbuh bukan sahaja ke atas, tetapi juga lebar. Nuansa ini harus diambil kira apabila menanam tanaman di tanah terbuka, tetapi masalah itu boleh dibuat dan beberapa tahun selepas pendaratan pertama mereka. Walaupun terdapat tempat-tempat awal untuk semak, dalam beberapa tahun mereka berkembang supaya mereka tidak berpeluang melepaskan bunga. Satu-satunya penyelesaian adalah juga pemindahan bunga ke kawasan jiran.

Irisan semak harus awalnya ditanam pada jarak yang baik, jika tidak, mereka tidak akan mekar kerana sesak

Sesetengah jenis iris tidak boleh digabungkan dengan satu bunga, walaupun terdapat ruang yang cukup di antara mereka. Hakikatnya adalah bahawa jenis tanaman ini lebih suka jenis tanah yang berbeza. Jadi, iris Siberia akan tumbuh dan berkembang di tanah dengan pH yang rendah, dan yang berjanggut akan berasa buruk.

Bunga tidak ditanam dengan betul

penanaman iris yang betul akan memastikan berbunga mereka yang banyakIa adalah dari sebab-sebab kerap mengapa irisan tidak berbunga – penanaman mereka terlalu dalam di tanah. Biasanya, bahagian belakang rimpang harus kekal di permukaan supaya ia dapat memanaskan badan dengan baik di bawah matahari. Sekiranya anda menurunkan akar terlalu mendalam di dalam tanah, tumbuhan ini akan tumbuh, berkembang dan berkembang jisim hijau. Walau bagaimanapun, tempoh berbunga semak itu akan ditangguhkan selama-lamanya.

Iris Siberia adalah yang paling bersahaja dalam penjagaan mereka, bertolak ansur dengan beku dan tumbuh di pelbagai jenis tanah

Ciri-ciri pelbagai

Iris Siberia tidak bersahaja dalam penjagaanMasa berbunga bergantung kepada pelbagai tumbuhan. Jika pelbagai jenis iris tumbuh di taman, mungkin ia akan berkembang pada masa yang berlainan. Bergantung pada apabila irisan berbunga, beberapa jenisnya dibezakan:

  • sangat awal;
  • awal;
  • purata;
  • terlambat;
  • sangat terlambat.

Jika salah satu varieti tidak berkembang pada waktu, dan selebihnya tumbuh-tumbuhan merasa normal dan mekar mengikut jadual, ia mungkin berlaku dengan ciri-ciri kepelbagaiannya. Selain tempoh berbunga, mereka boleh memerlukan penjagaan yang berbeza, lebih suka jenis tanah atau baja khas.

Akibat musim sejuk

ia perlu memilih jenis iris yang betulPelbagai iris perlu dipilih bukan sahaja dalam penampilan, tetapi juga mengikut keutamaan iklim mereka. Jadi, iris Siberia sangat bertolak ansur dengan fros. Varieti lain perlu dilindungi untuk musim sejuk, jika tidak, mereka akan membeku dan tidak akan berkembang. Proses ini sangat penting – jika anda menutupi tanaman terlalu awal, mereka boleh berpisah dan juga tidak akan menghasilkan bunga.

Sebab-sebab mengapa iris tidak berbunga, beberapa daun tumbuh dan berasa normal, mungkin terdapat kelemahan yang berbeza dalam keadaan penyelenggaraan dan penjagaan. Untuk warna-warna ini, adalah penting bahawa mereka mempunyai cukup cahaya matahari dan ruang. Selain itu, semak perlu dipindahkan setiap 3-4 tahun dan untuk memisahkan satu loji besar ke beberapa tumbuhan anak perempuan. Walau bagaimanapun, sebab itu bukan sahaja dalam penjagaan – beberapa jenis mekar pada akhir musim panas, dan sesetengah wakil boleh mekar walaupun dua kali dalam satu musim.

Penjagaan betul untuk iris untuk berbunga subur – video