Lelaki kacak yang spektakuler di katil bunga amaranth anda

Rakan saya berkongsi biji-bijian amaranth dari caudate itu, saya mahu menanam mereka di dacha pada musim bunga. Beritahu saya, apakah bunga ini dan ada keanehan pertumbuhannya? Mendengar bahawa dia suka pencahayaan yang baik.

amaranth caudateAmaranth caudate adalah tumbuhan herba dari keluarga amaranth. Musim perhiasan dan hiasan yang indah ini sering dijumpai pada bunga bunga kerana bunga berbunga yang luar biasa. Di samping itu, dia cukup bersahaja dan sepenuhnya bebas, kerana ia berkembang dengan baik dan tanpa penjagaan tambahan. Bagi penjual bunga, yang jarang melawat dachas, amaranth adalah tumbuhan yang paling sesuai. Pada masa yang apabila bunga lain boleh layu dengan harapan pemilik, amaranth mengekalkan keindahannya, secara praktikal tidak berubah.

Apa itu bunga?merah amaranth

Amaranth tumbuh dengan belukar yang agak tinggi, ketinggian tangkai tegak kuat mencapai 1.5 m. Daun juga besar, memanjang, dengan warna ungu, sedikit tergantung ke tanah.

Kilang itu mempunyai nama lain, lebih kerap daripada tidak, ia dipanggil sabit, dan juga ayam jantan atau ekor rubah.

Pada permulaan tandan menarik musim panas muncul di belukar: bunga kecil dikumpulkan dalam panicles panjang, yang tergantung dari batang, menyerupai ekor (ini tercermin dalam nama bunga). Panjangnya boleh mencapai 0.5 m.

Perlu diperhatikan bahawa ekor-ekor mengekalkan keindahan mereka dengan sangat beku, dan juga digunakan untuk menyusun karangan bunga dalam bentuk kering.

Selalunya warna bulu amaranth berwarna merah, tetapi di atas katil bunga seseorang dapat mencari bentuk lain dari tumbuhan:

  • Rothschwantz dengan bunga merah gelap;amaranth rotthwang
  • Grunschwantz dengan ekor hijau muda.amaranth grünschwantz

Kepastian pertumbuhan

Amaranth membiak dengan baik oleh penanaman diri, tetapi untuk menanam penanaman, benih dituai pada musim gugur, dan pada musim bunga mereka menanam dua cara untuk dipilih:

  1. Menyemai secara langsung di kawasan terbuka. Benih tidak boleh ditaburkan di atas katil sebelum bulan Mei, apabila frost akan kembali. Kedalaman penanaman – tidak lebih dari 3 cm, ia adalah wajar ke atas dengan pasir dan sedikit tekan sehingga biji kecil tidak ditiup angin. Budak dewasa, jika perlu, ditanam, meninggalkan jarak sekurang-kurangnya 40 cm.
  2. Menyemai benih. Anda boleh menanam amaranth pada bulan Mac sudah pada bulan Mac. Selepas pembentukan sepasang daun yang sebenar, anak benih diselam ke dalam periuk individu, dan pada bulan Mei mereka ditanam di atas katil bunga.

Terlepas dari mana benih disemai, setelah benih tumbuh sedikit, mereka perlu dicubit, sehingga tanaman tumbuh bercabang.

Amaranth lebih suka tempat yang terang dengan tanah yang longgar dan berkhasiat. Untuk angin tidak memecahkan batang yang tinggi, anda perlu mengikatnya dengan sokongan. Penyiraman tumbuhan itu harus banyak, tetapi tidak terlalu kerap, ia tidak menyerikan air. Oleh kerana bunga itu sangat termophilic, ia tidak bertolak ansur dengan hibernasi di tanah terbuka dan bagaimana tanaman taman adalah tumbuhan tahunan yang memerlukan penanaman tahunan. Amaranth juga boleh ditanam sebagai budaya periuk. Dalam kes ini, dia memerlukan pemindahan setiap dua tahun.

Video mengenai amaranth yang semakin meningkat dari caudate

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Adblock
detector