Saya mendapat kaktus dari nenek saya, saya tidak tahu nama yang tepat. Ia sudah sangat tua dan hanya besar, tetapi ia adalah kasihan untuk membuang – ia sangat cantik. Menunggu kanak-kanak menanam bunga muda, tetapi atas sebab tertentu mereka tidak. Mungkin, saya mempunyai jenis ini. Beritahu saya, dengan cara mana anda masih boleh menyebarkan kaktus? Saya takut bahawa “orang tua” saya akan membatalkan periuk.

kaktusKedai bunga yang terlibat dalam mengembangkan kaktus tahu bahawa perkara itu sangat menarik, walaupun agak menyusahkan. Tidak kurang menarik ialah pembiakan tumbuh-tumbuhan itu, kerana tidak seperti kebanyakan bunga dalaman, mereka tidak mempunyai daun dalam erti kata biasa untuk kita. Bagaimanapun, nuansa ini tidak menghalang menerima salinan baru, menggunakan kedua-dua kaedah konvensional dan pendekatan khas.

Oleh itu, anda boleh menyebarkan kaktus dalam dua cara:

  • seminal;
  • vegetatif.

Ciri-ciri pembiakan benih kakti

anak kaktus

Menyemai benih kaktus sepanjang musim semi, dan beberapa jenisnya – walaupun pada bulan Ogos (khususnya, Amerika Selatan). Untuk ini, isi substrat berkhasiat dalam periuk dangkal dengan lubang saliran, yang terdiri daripada campuran yang sama:

  • daun bumi;
  • tanah sod;
  • pasir pecahan kasar.

Di samping itu, perlu menambahkan sedikit arang (tidak lebih daripada 0.5 bahagian) ke substrat, yang sebelumnya dicincang.

Benih harus disiapkan sebelum menyemai: rendam semalaman dalam air suam, dan kemudian selama 10 minit dalam larutan kalium permanganat. Selepas pengeringan membersihkan.

Menggunakan tongkat, buat alur dangkal dan benih berbaring di dalamnya, indent 1 cm di antara mereka. Daripada penyiraman permukaan, periuk harus diletakkan di dalam lembangan air. Apabila bumi mengimbau kelembapan, tutup bekas dengan filem atau kaca dan letakkan di ambang tingkap cahaya di mana ia hangat. Pada masa akan datang, penyiraman dilakukan dengan menyembur. Selepas kemunculan pucuk, rumah hijau boleh dibuka, dan apabila spin pertama muncul pada mereka – menyelak cacti ke dalam periuk berasingan.

Related  Plum berkembang di Siberia – jenis popular

Bukan semua jenis benih kaktus, jadi bagi sebahagian besar penyebaran vegetatif masih digunakan.

Kaedah pembiakan kaktus vegetatif

Kaedah ini sering digunakan oleh penanam. Ia terdiri daripada perakaran:

  1. Kanak-kanak. Ini adalah bagaimana pucuk dipanggil tumbuhan muda sepenuhnya yang terbentuk pada bunga dewasa beberapa spesis kaktus. Mereka hampir selalu mempunyai sistem akar mereka sendiri, jadi mereka berakar dengan baik dan cepat. Dalam kebanyakan spesies, bayi akan mandi sendiri, tetapi terdapat juga kaktus di mana mereka perlu dilepaskan.kaktus babes
  2. Cherenkov. Digunakan untuk melipatgandakan spesies kaktus dan tumbuhan berbentuk tiang dengan pucuk yang tidak terbahagi lama. Dalam kes pertama, potong batang dengan panjang sehingga 15 cm dan “potong” bahagian bawahnya sehingga akar tumbuh keluar dari pusat. Kebanyakan jenis perlu memotong keratan, tetapi sesetengah kakti boleh dihidupkan sekaligus (ripsalis, epiphyllums). Kaktus daun membiak dengan cara kepingan daun.tangkai kaktus

Yang paling berkesan adalah bayi dan keratan yang diambil dari bahagian atas kaktus, dan untuk meneruskan kaedah penyebaran bunga ini lebih baik sebelum tempoh vegetatif atau selepas penamatannya.

Di samping kaedah-kaedah ini, terdapat satu lagi kaedah yang menarik untuk pembiakan kaktus – inokulasi dua tanaman yang berlainan. Selalunya ia digunakan untuk spesies-spesies yang sukar tumbuh secara bebas atau untuk tujuan uji kaji untuk mendapatkan spesimen asal. Juga, kaedah ini agak boleh diterima jika anda perlu segera menyimpan bunga yang telah kehilangan akarnya. Sebagai pokok, anda perlu memilih varieti dengan pertumbuhan pesat dan kekurangan kanak-kanak.

Ciri rooting cacti – video