keluarga arnab dalam sangkarKebanyakan tukang kebun percaya bahawa pembiakan arnab adalah perniagaan yang sangat menguntungkan. Tetapi, seperti mana-mana perniagaan, penternakan arnab mempunyai rahsia dan nuansa. Menurut statistik, penternak arnab pemula kehilangan ternakannya untuk tahun kedua kerana keadaan tidak cukup penahanan dan pemilihan baka yang salah. Perlu diingat bahawa terdapat dua peraturan utama untuk arnab: arnab tidak bertoleransi draf; dalam sel mesti sentiasa bersih.

Semua baka arnab boleh dibahagikan kepada tiga kategori: bulu, daging – bulu dan baka bulu arnab. Jika anda seorang peternak arnab pemula, maka ia patut bermula pembiakan dari apa yang dipanggil baka daging ayam atau arnab gergasi. Kedua-dua syarat yang paling bersahaja adalah “kelinci California” dan baka “Grey Giant”. Selepas beberapa ketika, apabila peternak arnab mendapat pengalaman, anda boleh terus membiak baka “White Giant”.

“California” arnab

Keturunan “California” dianggap sebagai baka daging yang paling menguntungkan dalam pembiakan arnab, tetapi arnab California sering membiak untuk tujuan hiasan. Arnab baka ini, seperti semua raksasa arnab bersedia untuk mengawan dalam tempoh 6.5 bulan. Perempuan itu memberikan keturunan 7-9 arnab. Dalam satu tahun adalah mungkin untuk membuat 4 litters.

Arnab California berusia dua bulan beratnya 3 kg. Arnab bersedia menyembelih selepas 4 bulan. Pada usia ini, arnab menimbang berat dari 8 kg hingga 10 kg, tetapi mereka membina jisim otot sehingga umur satu. Selepas 4 bulan hidup arnab mula makan lebih intens, dan berat badan berkurangan. Fraksi berat daging adalah 55% daripada jumlah berat arnab, hati kelinci biasanya berat 300-400 gr.

“The Giant Grey”

Arnab baka “Giant Grey” dianggap sebagai bulu daging. Mereka diadakan selama 4 bulan, kerana, tidak seperti “kelinci” California, “Grey Giant” berhenti berkembang untuk bulan ke-5 hidup. Kepada arnab kawin pertama siap dalam 5 bulan. Wanita itu memberikan keturunan 4-7 arnab. Wanita hamil hanya dalam tempoh memburu. Tempoh memburu “Gray Giant” berlangsung selama 2 bulan. Tempoh pertama adalah musim sejuk, dari Januari hingga Mac. Yang kedua ialah dari Julai hingga Ogos.

Untuk kawin, letakkan betina dalam kandang lelaki, dan dalam keadaan tidak sebaliknya. Jika tidak, lelaki boleh membunuh arnab.

Berat bangkai Giant Grey adalah 3 kg. Hati biasanya berat 100-250 g.

Related  Características de cuidados para rizoma e tubérculo calla após a floração

 “Gergasi putih”

Arnab baka “Gergasi putih” dianggap sebagai broiler. Berat hidup mereka pada 4 bulan adalah 10-14 kg, bangkai arnab berat 6 hingga 8 kg. Hati arnab itu mempunyai berat 500 gram. “Gergasi putih” terdedah kepada coccidiosis. Arnab yang telah pulih daripada coccidiosis tidak dapat menghasilkan semula, jadi perlu untuk mencegah penyakit ini. Wanita itu melahirkan sehingga 10 ekor arnab untuk satu okolol.