Beritahu saya bagaimana untuk menjaga diffenbachia Camilla di rumah? Kilang saya sudah tahun kedua, mula menyedari bahawa batang di bawah ini mula dibuang, dan daunnya cerah. Dia tidak suka sesuatu, tetapi saya tidak faham apa sebenarnya.

diffenbachia camillaDieffenbachia Camilla adalah salah satu bentuk tumbuhan yang paling indah. Ia mempunyai daun yang luar biasa untuk spesies ini: warna utama plat daun adalah krim putih, dan hanya tepinya dikelilingi oleh sempadan yang lembut-hijau. Tidak kurang pentingnya adalah bahawa semak belukar agak padat dalam bentuk (jarang sekali apabila bunga tumbuh lebih dari satu meter), yang menjadikannya kegemaran antara spesies lain untuk berkembang di sebuah apartmen.

Satu manifestasi tertentu dari variegasi bunga juga menentukan keperluan spesifik diffenbahia Camille dalam menjaga dia di rumah. Pertama sekali, ia menyangkut pencahayaan dan suhu di dalam bilik. Di samping itu, jangan lupa tentang nuansa seperti:

  • pemilihan tanah nutrien;
  • kekerapan menyiram dan memberi makan;
  • keperluan pemangkasan dan pemindahan.

Memilih syarat penahanan

diffenbachia di tingkap

Daun bersama-sama dengan rim hijau, Dieffenbachia Camilla memerlukan pencahayaan yang baik. Jika tidak, mereka menjadi hampir sewarna dan pudar. Perlu diingat bahawa pencahayaan terlalu intensif juga menyakiti bunga. Adalah lebih baik untuk meletakkan periuk di atas pendirian atau kabinet di sekeliling, yang tidak terbuka windows cahaya (barat atau timur), kerana Dieffenbachia takut draf dan segera menumpahkan daun mereka.

Sekiranya tidak cukup cahaya untuk menembusi bilik melalui tingkap pada musim sejuk, pencahayaan tambahan mungkin diperlukan.

Dieffenbachia sangat panas, jadi suhu di dalam bilik perlu sekurang-kurangnya 20 darjah haba. Pada musim sejuk, perlu mengambil perhatian khusus terhadap penyelenggaraan loji itu, kerana menurunkan suhu udara di bawah 15 darjah merugikannya, serta turun naik secara tiba-tiba.

Tanah untuk diffenbachia

Bunga itu suka tanah berkhasiat dan cahaya, yang juga melewati air. Jika anda membuat campuran tanah anda sendiri, anda mesti campurkannya:

  • 2 bahagian tanah daun;
  • 1 bahagian sphagnum dan gambut;
  • sedikit pasir halus (tidak lebih dari 0.5 bahagian).

Bagaimana untuk menyiram dan menyuburkan?

Kelembapan tanah dalam periuk sering, tetapi tidak terlalu keras. Isi bunga ke keadaan paya tidak perlu. Tanah harus kering sedikit di antara air.

Penggunaan terlalu banyak baja boleh merosakkan dienenbachia, yang tumbuh dengan baik. Ia cukup untuk memberi makan 3 kali sebulan dengan rehat mingguan, menggunakan persediaan yang kompleks untuk ini. Dalam kes ini, dos suntikan atas harus dikurangkan sebanyak dua kali kadar disyorkan.

Baja tidak boleh mengandungi kapur.

Kenapa dipotong dan transplantasi?

diffenbachia dewasa

Seperti semua dienenbachia, Camille kehilangan daun yang lebih rendah dengan usia, jadi ia perlu menghilangkan dedaun yang kering dan lembap pada waktunya. Di samping itu, bunga dicirikan oleh pertumbuhan pesat, dan pemangkasan berkala akan menghalang keinginannya untuk naik dan membentuk belukar yang subur.

Pemangkasan perlu dilakukan dengan sarung tangan, kerana jus tumbuhan itu beracun.

Bunga muda yang semakin muda perlu ditransplantasikan setiap tahun ke dalam vas yang lebih luas, sambil mengubah substrat menjadi segar.

Berkembang diffenbachia tebal – video