Beritahu saya, bila menanam kubis pada anak benih? Kami membeli beberapa jenis, dan pembungkusan itu menunjukkan masa penanaman yang berbeza. Adakah terdapat perbezaan yang signifikan antara masa penanaman kubis putih dan kembang kol?

menyemai kubisPenanaman bibit kubis agak berbeza dari tomato dan lada. Ini disebabkan oleh fakta bahawa pelbagai jenis kubis mempunyai syarat mereka mendarat di tempat ke tempat yang tetap. Satu terakhir selama satu bulan, supaya anak benih diperkuat, sementara yang lain menghabiskan periuk sementara dan dalam keadaan rumah hijau selama hampir 2 bulan. Ia juga harus diambil kira bahawa, walaupun rintangan sejuk yang agak tinggi, sesetengah spesies tanaman ini lebih suka suhu yang lebih tinggi, masing-masing, lebih lama akan tinggal di rumah hijau.

Oleh itu, untuk masa kubis ditanam pada anak benih, faktor-faktor tersebut mempengaruhi:

  • keadaan iklim;
  • jenis budaya.

Untuk mengelakkan regangan dan pertumbuhan bibit, benih disemai di tengah tali pinggang dari bulan Mac hingga April. Di kawasan yang lebih sejuk, istilah ini dipindahkan hampir selama sebulan.

Bilakah menanam kubis putih pada benih?bibit kubis putih

Kubis putih, bergantung pada masa dan kadar pematangan tanaman, sudah siap untuk menanam di atas katil dalam satu hingga dua bulan. Prosiding dari ini, menanam benih pada anak benih disyorkan pada masa-masa seperti:

  • jenis awal – pada pertengahan bulan Februari – awal Mac;
  • jenis sederhana dari awal hingga pertengahan Mac;
  • kubis lewat – dari awal hingga pertengahan bulan April.

Bilakah menanam benih dengan kembang kol?anak benih kolum

Anak benih kembang kol akan menjadi lebih kuat dan akan siap untuk pemindahan ke tempat kekal dalam sebulan setengah dari saat menyemai, oleh itu, anda boleh mula menanam benih:

  • dalam sepuluh hari pertama bulan Mac – untuk jenis masak awal;
  • dalam dekad pertama bulan April – untuk spesies sederhana;
  • dari pertengahan Mei – untuk kubis matang.

Cauliflower adalah suhu yang menuntut dan membentuk ovari hanya jika julat 16 hingga 25 darjah Celsius dikekalkan. Suhu penanaman yang lebih rendah atau lebih tinggi menyebabkan kehilangan tanaman dan “belukar” belukar.

Bilakah menanam benih brokoli?benih brokoli

Bibit brokoli terbentuk dengan cepat dan dalam sebulan bersedia untuk “bergerak” ke tempat kediaman yang tetap. Benih menyemai benih dapat dua dan tiga set, mengekalkan tanaman selang 2 minggu. Bermula untuk menanam benih pada pertengahan bulan Mac, kumpulan terakhir dibenarkan untuk menyemai pada akhir bulan Mei untuk memastikan penuaian yang baik.

Related  Bagaimana untuk membuat katil di taman untuk wortel dan bawang?

Bilakah untuk menanam kubis Peking dan kohlrabi pada anak benih?anak benih kohlrabi

Kolrabi dan pekinka adalah salah satu jenis kubis yang paling “pantas”. Mereka hanya memerlukan tiga bulan untuk masak sepenuhnya, dan benih akan bertambah kuat tiga hingga empat minggu selepas menyemai. Mulakan penanaman anak benih mestilah dari dekad kedua bulan Mac.

Apabila merancang untuk menyemai kubis untuk anak benih, perlu berhati-hati mengkaji cadangan pengilang mengenai masa penyemaian, serta mengambil kira tempoh pematangan ketua dan keadaan iklim setempat.

Video mengenai masa penaburan benih kubis