Saya suka krismas sangat banyak, saya mempunyai pelbagai jenis pewarna yang berbeza di taman bunga saya. Tetapi yang paling saya suka ialah kekwa kuning. Beritahu saya, adakah terdapat penjagaan khas untuk kekwa kuning?

Chrysanthemums tergolong dalam keluarga Compositae dan kedua-duanya adalah tahunan dan saka. Mereka juga dibahagikan kepada chrysanthemums yang ditanam di tanah terbuka, dan di rumah.

Adalah dipercayai bahawa krisan kuning menarik nasib dan melambangkan kelimpahan dan kesempurnaan. Jenis sayuran awal yang paling popular adalah kekwa Golden Fleece (tumbuh lebih daripada satu meter ketinggian) dan Orange (semak padat tidak lebih daripada 60 cm tinggi). Mereka mula berkembang pada bulan Ogos.

khrizantema-apelsin

Antara jenis kelainan yang diperhatikan ialah Krismas Rivardi, yang mempunyai bunga besar yang luar biasa, mencapai diameter 20 cm.

khrizantema-rivardi

Penjagaan krisan kuning

Penjagaan kekwa tidak mempunyai perbezaan, bergantung kepada jenis dan warna bunga. Adalah cukup untuk mengikuti cadangan am:

  1. Pencahayaan. Sekiranya anda menanam bunga di dalam rumah, anda perlu memilih tempat yang sejuk dan berventilasi untuknya. Di ambang jendela yang cerah, anda tidak boleh menanam tumbuhan, kerana ia tidak akan berkembang dengan baik dan akan cepat layu. Tetapi kekurangan pencahayaan akan memberi kesan negatif terhadap kekwa – ia secara amnya tidak boleh berkembang. Oleh itu, anda perlu memilih pilihan terbaik dengan cahaya yang bertaburan.
  2. Rejim suhu. Chrysanthemums bertolak ansur dengan kesejukan dan mekar sehingga fros. Oleh itu, untuk musim panas, periuk itu dinasihatkan untuk dibawa ke jalan dan dimasukkan ke dalam tempat yang gelap di tapak. Suhu optimum untuk krisan yang tumbuh di dalam bilik adalah tidak lebih daripada 15 ° C.
  3. Ciri-ciri penyiraman. Kepada krismas gembira dengan bunga sehingga musim luruh lewat, menyiramnya dengan air yang berdiri (lebih baik air hujan) 2-3 kali seminggu, mengelakkan pengeringan dari lapisan atas tanah, jika tidak, tumbuhan akan hilang. Pada musim panas, daun disembur tambahan 2 kali sehari. Apabila penyimpanan musim sejuk periuk dengan bunga di dalam bilik, tumbuhan sering tidak disiram, ia cukup untuk melembapkan tanah dari semasa ke semasa.
  1. Baja. Semasa tempoh pertumbuhan dan berbunga, kekwa harus diberi makan sekali seminggu dengan baja yang kompleks.

Bagaimana untuk memindahkan krisan?

Selepas pencincang kekwa, belukar dipotong berhampiran tanah dan diletakkan di tempat yang sejuk (bilik bawah tanah, pantri) dengan suhu tidak melebihi 5 ° C. Anda boleh menggantikan bunga pada awal musim bunga. Untuk tanah, campurkan tanah rumput, gambut dan humus dalam nisbah 1: 1, tambah sedikit pasir dan baja baja. Atau kotoran burung. Pastikan anda membuat lapisan saliran. Selepas seminggu atau dua selepas pemindahan, kekwa diberi makan. Anda boleh mengambil periuk dengan tumbuhan di jalan selepas fros berhenti.

Sekiranya krisan itu tumbuh dengan satu pukulan yang panjang, ia perlu memotong bahagian atas sehingga bunga mula dibiakkan.

khrizantema-zolotoe-runo

Kaedah pembiakan krisan

Chrysanthemums membiak dalam dua cara:

  • benih;
  • keratan.

Bahawa belukar mula berkembang awal, benih disemai di dalam bekas pada awal bulan Mac. Pucuk dewasa kemudiannya menyelam ke dalam periuk berasingan.

Di antara para tukang bunga kaedah penyebaran lebih popular: untuk tujuan ini memilih tembakan yang maju dan potong di bawah lembaran. Kemudian tangkai itu diasaskan dalam bekas diameter kecil (sehingga 10 cm) dengan tanah yang disediakan atau pasir bersih. Teratas dengan filem untuk mewujudkan keadaan rumah hijau. Chrysanthemums muda yang berakar dan berkembang ditransplantasikan ke dalam bekas yang lebih dalam secara berasingan, atau ke dalam bekas panjang yang berturut-turut, meninggalkan jarak yang sama di antara semak.

Untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai cara menanam kekwa di rumah, lihat video