Budidaya tumbuh-tumbuhan adalah penyakit saya. Di dacha hampir tiada ruang kosong, walaupun di sepanjang taman terpaksa mengambil jalur untuk haiwan kesayangan saya. Saya belum menanamnya, saya merancang untuk menanam hidrange di sana. Tahun ini saya tidak mempunyai masa untuk membeli benih, saya terpaksa menangguhkan sehingga musim depan. Beritahu saya, bilakah lebih baik menanam hydrangea dan jika sesuai untuk penumbra cahaya? Tapak percuma hanya di bawah pohon-pohon tua yang tinggi, matahari pergi ke sana, tetapi hanya pada waktu pagi.

penanaman hidrangeaSebelum keindahan hidrangea yang mempesona, tidak mudah untuk menahan diri. Semak-semak yang subur dengan bunga-bunga besar yang berwarna-warni menghiasi taman sehingga musim gugur. Selalunya menanam spesies tumbuhan yang gugur, tetapi terdapat juga varieti malar hijau, yang walaupun pada musim sejuk akan cerah dengan daun terang terhadap latar belakang salji.

Budak bunga berbunga mempunyai watak yang menyenangkan dan apabila ditanam dengan betul, ia akan menjadi minima. Bagaimanakah ini dapat dilakukan dan kapan untuk menanam hydrangea supaya ia dapat berbunga dengan bunga?

Menanam masa

Kebanyakan hidrangeas ditanam di tanah pada musim bunga, pada awal bulan Mei. Di antara para penjual bunga terdapat pendapat bahawa penanaman musim semi membolehkan anda mendapatkan belukar yang lebih kuat dan lebih sihat. Pada musim panas, dia tumbuh dan tumbuh, cawangan menjadi lignified dan dengan mudah akan membawa musim sejuk.

Walau bagaimanapun, jika benih sihat dan mempunyai sistem akar yang baik, mereka boleh ditanam pada musim gugur. Tetapi ia sepatutnya dilakukan tidak lewat daripada September, sebaliknya semak tidak akan mempunyai masa untuk menyelesaikan sebelum bermulanya frosts stabil.

Untuk penanaman adalah lebih baik untuk memilih anak benih dengan usia sekurang-kurangnya 3 tahun. Hydrangea yang lebih muda menjadi akar dengan sangat berat dan lebih kerap sakit.

Di mana untuk menanam?hydrangea

Hortense adalah salah satu tumbuhan yang tumbuh lebih baik di bawah naungan cahaya daripada bawah matahari yang cerah. Bahagian timur atau barat tapak di sepanjang rumah atau bangunan luar adalah pilihan yang paling optimum untuk penanaman pokok renek. Di sana dia tidak akan mengalami sinar matahari yang terik dan draf.

Related  Ciri-ciri matang buah ara

Apakah jenis tanah seperti hidrangea?

Kepada tanah tumbuhan satu keperluan: ia mesti berasid. Apabila tumbuh bunga di tanah beralkali atau neutral, ia mula mengalami chlorosis dan berkembang dengan buruk.

Prosiding daripada ini, adalah dilarang keras untuk memperkenalkan abu atau limau ke dalam tanah semasa penanaman.

Jika tanah di tapak lemah berasid, anda boleh menambah salah satu komponen berikut sebelum menanam:

  • habuk papan;
  • gambut coklat;
  • tanah konifer.

Bagaimana untuk menanam?bagaimana untuk menanam hydrangea

Apabila menanam benih, ia patut dipertimbangkan bahawa hidrangea tumbuh sangat, jadi jarak di antara mereka harus sekurang-kurangnya 1 m. Mengali lubang sehingga 50 cm dalam dan dengan diameter yang sama. Di tanah ini menambah sedikit humus dan pasir dan tuangkannya kembali ke dalam lubang, membentuk bukit di tengah. Letakkan anak benih di atasnya, sebarkan akar umbi dan taburkan tanah supaya leher akar sedikit menonjol di atas tanah.

Video mengenai penanaman bunga hydrangea