Saya sangat suka begonia, dan untuk masa yang lama saya bermimpi untuk membiaknya. Dan kemudian seorang kawan membawaku salah satu bunga dari sisi yang salah dari bunga ini. Bagaimana dia tidak boleh merosakkan dan menanam beberapa tumbuhan? Jelaskan, langkah demi langkah, cara membiak begonia dengan daun di rumah.

Kaedah pembiakan begonia dipilih bergantung kepada spesies mana yang begonia dimiliki, dan sistem akarnya. Terdapat beberapa cara penyebaran bunga: biji, keratan, ubi dan rizom, dan penyebaran daun.

Jika anda ingin mendapatkan beberapa begonia muda sekaligus, maka yang paling sesuai adalah untuk membiaknya dengan daun. Sebagai bahan penanaman memilih satu besar, sihat dan tanpa kerosakan lembaran begonia.

Penyebaran lembaran hanya boleh begonias dengan kanopi di bawah daun, serta bunga dengan tangkai menjalar.

Cadangan langkah demi langkah

Terdapat tiga cara untuk menyebarkan begonia dengan daun.

Kaedah 1. Potong kepingan menjadi beberapa serpihan. Potong dengan pisau tajam dari tengah ke tepi, sambil mengambil kira bahawa setiap potongan terdapat sekurang-kurangnya satu veinlet. Dari satu helaian boleh sampai 10 serpihan segi tiga.

serpihan lembaran begonia

Fragmen daun harus diletakkan dalam bekas berasingan dengan substrat yang disediakan atau pasir. Atau anda boleh menanam potong ke dalam campuran pasir dan tanah. Buat rumah hijau untuk setiap tumbuhan: tutup dengan filem, tudung atau dipotong dengan botol plastik. Risalah secara berkala disemburkan untuk mengekalkan iklim mikro lembab di dalam rumah hijau, tetapi tidak mengisi, supaya tumbuhan tidak reput.

Selepas penampilan daun pertama (kira-kira 20 hari kemudian), anda perlu secara beransur-ansur mengalami begonia – keluarkan filem atau cap, setiap kali meningkatkan masa.

Penanaman penanaman baru mengambil masa 3 bulan, kemudian mereka ditransplantasikan ke tempat yang tetap di dalam periuk. Dalam kes ini, tanah di sekitar leher akar bunga muda tidak boleh dibendung, supaya tidak memecahkan pucuk dan tidak mengganggu perkembangannya. Ia cukup untuk menyiramnya dengan air.

Kaedah 2. Ambil lembaran besar begonia dengan pegangan kira-kira 7 cm dan potong di seluruh urat. Seterusnya, letakkan muka daun di atas tanah yang lembap, hamparkannya dan perlahan-lahan tekan kerikil di dekat takik.

Related  Tanah untuk Kalanchoe: keperluan asas, kekerapan pemindahan

lembaran begonia dicincang

Tutup bahagian atas dengan filem dan letakkan di tempat yang hangat. Apabila menjaga anak benih, lebih baik menyemburkan tanah, bukan air. Dalam sebulan, tumbuh-tumbuhan baru akan muncul, dan kemudian filem itu mesti dikeluarkan. Meningkatkan begonias muda menyelam ke dalam pot bunga yang terpisah.

Kaedah 3. Kaedah ini adalah yang paling mudah, tetapi ia memberi peluang untuk berkembang hanya satu bunga baru. Potong daun yang sihat dari tumbuhan dan letakkan di dalam gelas dengan air. Tambah 1 tablet karbon diaktifkan ke air. Sesetengah penanam juga menambah rootstocks. Jika daun mula membusuk dalam masa, anda perlu memotong sedikit dan menukar air.

daun ditanam

Selepas akar muncul, daun ditanam dalam periuk. Sebaik sahaja belukar begonia baru dibentuk, daun lama akan layu.

Bagaimana untuk menyebarkan begonia dengan serpihan daun, lihat video