Beritahu saya cara menggunakan kotoran burung untuk membaja sayuran (tomato, timun, kentang)? Bolehkah saya menambahkannya ke lubang semasa menanam?

Pengenalan nutrien yang tepat pada masanya – ikrar perkadaran sayur-sayuran yang banyak dan bermutu tinggi. Kekurangan unsur-unsur mineral boleh merosakkan bukan sahaja penampilan tanaman, tetapi juga mengurangkan hasil. Salah satu jenis baja sayuran utama untuk berpakaian atas tomato, timun dan kentang adalah najis burung.

Penggunaan bahan-bahan organik, terutamanya pembaziran hayat burung, untuk pemangkasan atas tanaman taman membolehkan untuk mengisi kekurangan nitrogen, fosforus dan kalium yang diperlukan untuk perkembangan penuh tumbuhan dan pembentukan ovari. Litter bertindak sebagai baja kompleks, dan tidak memerlukan kos kewangan yang besar untuk pemerolehan itu.

Minyak kotoran burung untuk kegunaan baja:

  • dalam bentuk infusi cecair;
  • dalam bentuk kering.

Najis burung dalam bentuk segar tidak boleh ditambah ke lubang-lubang apabila tanaman ditanam, kerana ia boleh membakar sistem akar, tetapi boleh tersebar secara merata ke atas tapak selepas musim menuai musim gugur. Untuk menggali tapak dalam kes ini adalah lebih baik pada musim bunga, supaya baja mempunyai masa untuk diedarkan di dalam tanah.

Penyediaan dan penggunaan infusi

infusi sampah

Untuk cawan atas cecair tomato, timun dan kentang, semasa musim tumbuh, larutan pekat kotoran burung harus terlebih dahulu disiapkan. Untuk melakukan ini, isi bekas plastik (tong atau baldi) dengan sampah hingga separuh dan isi dengan air. Letakkan benda kerja selama 2-3 hari di tempat yang cerah supaya ia ditapai. Penyerapan siap dibuat harus mempunyai warna sedikit teh yang diseduh.

Untuk menyediakan pekat penyelesaian kerja mesti dicairkan dengan air dalam nisbah 1:10 dan air mereka:

  • Cucumber – sebelum permulaan berbunga (merangsang pembentukan ovari dan mengurangkan bilangan bunga);
  • tomato – semasa musim berkembang dengan rehat 10 hari antara berpakaian atas (mengaktifkan pertumbuhan semak dan buah-buahan).

Related  Bagaimana untuk merancang taman di kawasan kecil?

menyiram tomato

Untuk menyuburkan kentang, tukang kebun yang berpengalaman mengesyorkan mencampurkan kotoran burung dengan kalium klorida – 10 bahagian sampah, 1 bahagian kalium.

Jumlah maksimum penyuburan akar dengan penyerapan kotoran burung adalah 3 kali untuk keseluruhan musim. Aplikasi yang lebih kerap akan menimbulkan pertumbuhan aktif jisim daun sehingga merosakkan galas buah.

Penggunaan kotoran burung kering

permohonan tanah

Dari najis kering ayam, anda boleh segera menyediakan penyelesaian kerja untuk pembalut akar tomato, timun dan kentang. Dalam kes ini, mengurangkan kepekatan sampah, mencairkannya dengan 20 bahagian air. Di bawah satu belukar budaya sayuran, anda perlu mencurahkan lebih daripada 1 liter infusi.

Susu kering pada dasarnya boleh dimasukkan ke dalam telaga, tetapi dalam kes ini sangat sukar untuk memilih perkadaran yang sesuai.

Nafsu burung juga sesuai untuk pengkomposan. Dalam timbunan kompos, disyorkan untuk menggantikannya dengan lapisan jerami (atau habuk papan). Dalam kes ini, 1 bahagian sampah perlu ditambah 3 bahagian jerami. Kompos kompos untuk menguraikan antara barisan kentang, tomato atau timun.