Kami mempunyai sebidang tanah yang kecil, kita tumbuh di sana kebanyakannya sayur-sayuran dan strawberi. Walau bagaimanapun, hasil panen beri yang baik sangat sukar diperolehi, kerana tanahnya berat, tanah liat. Jiran saya menasihati saya untuk membuat gambut. Beritahu saya, bagaimana dengan betul untuk menyuburkan katil gambut dengan strawberi?

gambutGambut adalah sisa tumbuhan dan haiwan terurai dan merujuk kepada baja organik semulajadi. Walau bagaimanapun, komposisinya juga termasuk elemen mineral yang berguna (sulfur, nitrogen), kerana gambut itu digunakan secara aktif dalam hortikultur dan hortikultur. Terutama baik bertindak balas terhadap pengenalan gambut strawberi.

Gambut adalah disyorkan untuk penanaman stroberi di tanah liat dan berpasir. Tanah subur tidak memerlukannya.

Gambut kualitatif mempunyai warna coklat, lembab ke sentuhan dan rapuh. Kelembapan adalah prasyarat, sebaliknya tanah selepas ia diperkenalkan akan kurang mengekalkan kelembapan. Perlu dipertimbangkan bahawa kesan maksimum pemakanan gambut hanya dapat dilihat pada tahun kedua selepas permohonan itu.

Ciri-ciri penggunaan gambut pada katil strawberi

strawberi

Untuk membaja strawberi, gambut digunakan pada musim bunga dan musim luruh. Tetapi ia adalah perlu untuk memahami bahawa produk tulen dibenarkan untuk digunakan hanya untuk tujuan katil strawberi mulsa, pra-ventilasi dan mencampurkan dengan habuk papan. Untuk meneutralkan keasidan gambut, ia juga perlu menambah abu kayu (5 kg setiap 50 kg gambut) ke campuran.

Untuk dimasukkan ke dalam tanah, kompos mesti disediakan berasaskan gambut untuk memperkayakan komposisi unsur surih. Apabila meletakkan timbunan kompos, lapisan gambut perlu diganti dengan baja. Anda juga boleh menambah jisim hijau, meninggalkan selepas merumput taman, dan sisa dapur rumah. Tumpukan secara berkala penyelesaian air superfosfat (100 gram setiap baldi air).

Strawberi boleh disenyawakan dengan kompos gambut dalam dua cara:

  1. Apabila ditanam – dimasukkan ke dalam setiap lubang sebelum menanam lapisan tumbuhan gambut tidak lebih daripada 5 cm.
  2. Semasa pemprosesan tanah – berselerak di lorong pada kadar 30 kg setiap 1 km persegi. m dan menggali.

Related  Evergreen kotak hidup kolkhid

Sekiranya tidak ada keinginan atau peluang untuk mengacaukan penyediaan kompos, produk gambut siap pakai boleh dibeli di kedai khusus yang menjual baja:

  1. Dalam bentuk butiran. Digunakan semasa menanam dengan menambah lubang.baja berbutir
  2. Dalam bentuk penyelesaian cecair. Digunakan untuk memberi makan akar.baja gambut cair

Kesan gambut sebagai baja

Hasil daripada pembajaan tumbuhan dengan gambut:

  • struktur tanah bertambah baik – ia lebih baik melalui kelembapan dan “bernafas”;
  • tanaman yang semakin meningkat;
  • sistem akar tumbuh-tumbuhan menerima syarat-syarat yang sesuai untuk pembangunan;
  • kuantiti dan kualiti tanaman meningkat.

Untuk tahun kedua selepas membaja tanah dengan baja gambut, strawberi akan secara aktif mengembangkan dan menuai buah.

Bagaimana untuk membenamkan strawberi dengan betul – video