Beritahu saya, adakah ada ciri-ciri tumbuh-tumbuhan carnose yang tumbuh? Teman wanitanya berkongsi benih pada musim gugur, tetapi saya terlupa untuk bertanya di mana mereka menanam lebih baik. Adakah perarakan akan tumbuh di penumbra?

carnation merah jambuSatu katil bunga pesona khas dan komposisi yang melekat pada tumbuh-tumbuhan berbunga yang terbantut. Sekelompok kecil mereka, benar-benar ditutup dengan hal berkembang yang kecil, segera menarik mata. Ambil sekurang-kurangnya cengkeh alpine – tidak seperti congeners yang lebih dimensi, ia mempunyai dimensi padat dan watak yang sangat patuh, kerana ia boleh tumbuh walaupun pada tanah yang miskin.

Apa yang kelihatan seperti tumbuhan?carnation ungu

Cengkeh Alpine tumbuh dalam bentuk semak bulat yang terdiri daripada batang nipis dengan ketinggian tidak lebih daripada 25 cm. Mereka mempunyai daun nipis sempit warna kelabu-hijau. Dengan permulaan musim panas, semak-semak ditutup dengan bunga-bunga yang kecil tetapi sangat wangi dan cantik sehingga diameter 4 cm. Mereka dibentuk oleh lima kelopak bergelung, sedikit beralun. Bunga-bunga tumbuhan berlimpah sehingga bulan Ogos, tetapi pada akhir musim panas di semak-semak seseorang dapat melihat bunga, walaupun dalam satu angka. Kuku mewarnai boleh menjadi yang paling pelbagai: dari salji putih menjadi kaya ungu.

Sistem akar carnation adalah batang panjang, yang akhirnya tumbuh ke sisi. Dia menumpuk nutrien dan “memakan” bahagian atas belukar, sehingga ia cepat berubah menjadi diameter besar, hingga 50 cm, kusyen herba.

perwatakan putihSelepas akhir berbunga di tempat perbungaan, kotak mani bentuk memanjang dibentuk. Apabila mereka masak sepenuhnya, mereka membuka di atas empat daun, dan dari mereka dicurahkan pada biji bulat tanah. Oleh itu, ular alpine jangka panjang dan berbilang tanpa penyertaan penjual bunga. Bagi belukar ibu, hidupnya agak pendek dan tidak melebihi 4 tahun.

Cengkeh alpine liar tumbuh dengan bebas di batu kapur di antara lereng gunung di Alps, serta di Austria, Itali dan Slovenia. Dalam florikultur hortikultur, varieti hibridnya paling sering digunakan – mereka lebih disesuaikan dengan penanaman tempatan.

Kepastian pertumbuhancengkih alpine

Kesederhanaan permaidani alpine ditunjukkan oleh kekurangan keperluan untuk nutrien tanah, apalagi tanah yang “kaya” hanya akan merosakkan tanaman, terutama dengan bahan organik yang berlebihan. Dalam keadaan sedemikian, semak cepat umur dan bertolak ansur dengan musim sejuk yang lebih baik.

Varian yang optimum dari tanah untuk ulas berkembang adalah kawasan berbatu dengan campuran tanah berpasir neutral.

Kelimpahan bunga bergantung pada tapak tanam. Kilang itu perlu ditanam di sebelah cerah kawasan tinggi di mana terdapat banyak cahaya dan kelembapan tidak bertakung.

Menjaga permaidani alpine adalah mudah dan termasuk:

  1. Penyiraman yang diperlukan.
  2. Pembuangan rumpai.
  3. Pergudangan atas berkala dengan persiapan mineral, tetapi tidak lebih daripada tiga kali setiap musim.
  4. Pengkompaunan untuk musim sejuk.
  5. Pemangkasan semak selepas berbunga.

Bunga ini didarab dengan biji, keratan atau lapisan, tetapi kaedah pertama digunakan paling kerap.

Video tentang menyemai benih bunga permaidani alpine untuk pucuk