Saya cuba menanam pasli selama beberapa tahun tanpa berjaya. Hasilnya dapat disedihkan – hanya separuh dari biji yang keluar, atau mereka tidak tumbuh daun sama sekali. Beritahu saya, bagaimana dengan betul menanam pasli untuk mendapatkan sayur-sayuran yang subur?

Tanpa pasli, tidak ada taman sayuran tunggal, dan bahkan di kawasan terkecil terdapat beberapa katil dengan sayur-sayuran. Tetapi tidak semestinya mungkin untuk mendapatkan tuaian yang baik – selalunya benih tumbuh buruk atau menghulurkan dengan kuat, membentuk batang panjang dengan dedaun kecil. Oleh itu, sebelum petani trak ada soalan yang mendesak: bagaimana menanam pasli supaya ia harmoni dan membuat anda gembira dengan dedaunan subur?

Tidak sukar untuk melakukan ini jika anda mengikuti cadangan yang diterima umum. Oleh itu, apabila pasli bertambah, anda perlu memberi perhatian kepada faktor-faktor berikut:

  • betul memilih tempat di bawah katil;
  • menyediakan tanah;
  • menyediakan biji;
  • tentukan masa penyemaian.

Memilih tempat untuk katil

pasli di matahari

Sifat pasli tidak begitu aneh, ia berkembang dengan baik di hampir mana-mana tanah kecuali berat. Jika boleh, lebih baik untuk membiakkannya pada tanah yang subur di tempat yang terang. Walau bagaimanapun, di penumbra, pasli juga akan berasa selesa.

Penyediaan tanah

penyediaan tanah

Sebelum menanam plot, adalah wajar untuk menyuburkan. Untuk penyeburan musim bunga, beberapa kilogram bahan organik digunakan untuk katil pada musim gugur, serta campuran baja mineral:

  • 10 g superfosfat;
  • 10 g garam kalium;
  • 15 gram ammonium nitrat.

Kemudian tapak harus digali, dan dengan kedatangan musim bunga, tingkat lapisan atas tanah.

Bagaimana menyediakan benih?

benih parsli

Benih parsley mempunyai dalam komposisi mereka sejumlah besar minyak penting, kerana kenaikan ketat. Untuk mempercepatkan proses ini, benih mestilah bercambah terlebih dahulu. Untuk melakukan ini, mereka meletakkan kain lembap, dilipat ke dalam beg dan dibiarkan pada suhu bilik.

Selepas benih bercambah, mereka diletakkan di dalam peti sejuk selama seminggu di rak terendah untuk setem.

Masa untuk penanaman pasli

penanaman musim bunga

Parsley disemai dengan dua cara:

  • pada musim bunga;
  • pada musim luruh (untuk musim sejuk).

Untuk penanaman musim bunga, mungkin untuk memulakan kerja pada akhir bulan Mac, dengan syarat salji telah jatuh di tapak. Suhu optimum lebih daripada 4 darjah Celcius. Alur dibasahi sebelum menyemai, tetapi setelah menyiram, tidak perlu benih halus bersama-sama dengan air tidak masuk mendalam.

penanaman podzimnius

Penanaman Podzimniy digunakan untuk menghasilkan panen hijau awal, di samping itu, tumbuh-tumbuhan tersebut lebih kuat. Benih tidak rendam, tetapi hanya mengeras, jadi untuk musim luruh menyemai adalah perlu untuk mengambil sedikit lebih banyak benih sekiranya, jika tidak semua akan naik. Pada musim bunga, jika perlu, katil disemai. Kawasan yang disemai dari atas diawangkan dengan lapisan 3 cm.

Ciri-ciri penanaman pasir – video