Pada tahun ini, sebilangan kecil kentang dikumpulkan, dan tomato kecil. Kawan dinasihatkan untuk menyuburkan tapak dengan gambut. Beritahu saya, bagaimana menggunakan gambut dengan baja kentang dan tomato?

Untuk meningkatkan kualiti dan kuantiti panen kentang dan tomato, gambut digunakan di antara jenis baja organik yang lain. Gambut adalah sisa-sisa tumbuhan dan haiwan yang dipecah dan dipadatkan, di mana lapisan biomas terbentuk. Setiap tahun lapisan baru ditambah, dan sebagainya gambut diperolehi.

Jenis gambut

gambut sebagai baja untuk sayur-sayuran

Bergantung kepada tahap di mana komponen-komponen itu dibusuk, gambut terdiri daripada tiga jenis:

  • lapisan atas – belum lagi reput, yang termasuk tumbuh-tumbuhan seperti lumut;
  • dataran rendah – sisa-sisa pokok, semak, haiwan yang dibusukkan sepenuhnya;
  • peralihan atau perantaraan – satu lapisan gambut antara dua spesies pertama.

Kelebihan dan kelemahan gambut sebagai baja

Lapisan atas gambut hanya digunakan sebagai mulsa dengan kombinasi habuk habuk, kotoran, jerami. Berkenaan dengan tanah rendah dan lapisan peralihan, kerana mereka mempunyai keasaman yang meningkat, sebagai baja mereka digunakan tidak dalam bentuk tulen, tetapi dalam kombinasi dengan pembajaan lain.

Kelebihan gambut termasuk ciri-ciri struktur berserat, yang meningkatkan keadaan tanah. Tanah yang dibuahi dengan gambut menjadi lebih banyak air- dan telap udara, yang memberi kesan positif terhadap sistem akar tumbuhan.

Gambut digunakan sebagai baja dalam bentuk kompos untuk menanam kentang dan tomato pada tanah liat atau tanah yang berpasir. Ini membolehkan kita mewujudkan keadaan yang lebih sesuai untuk pembangunan tumbuhan dan meningkatkan hasilnya dengan ketara.

Kaedah membuat kompos gambut

bekas dengan kompos

Pada plot anda boleh membuat dua jenis kompos menggunakan gambut untuk membenamkan kentang dan tomato: fokal dan berlapis.

Untuk membuat kompos tumpuan di tapak khas, adalah perlu meletakkan lapisan separuh meter gambut. Di atas lapisan tidak lebih daripada 80 cm kotoran diletakkan, jika kecil – anda boleh menambah buburan atau baja penyebaran dengan fokus berasingan. Dalam proses menyusun tambah campuran potash dan jika perlu – limau. Tumpukan kompos di musim panas sentiasa disiram.

Apabila meletakkan kompos berlapis, lapisan gambut dan kotoran perlu silih ganti antara satu sama lain. Agar tidak boleh direndam di dalam tanah, ketebalan lapisan harus tidak kurang dari 50 cm. Yang terakhir perlu diletakkan dalam longgokan gambut dan menutupnya dengan bumi dari taman. Ketinggian jumlah tumpukan adalah maksimum satu setengah meter. Kompos berlapis juga mesti disiram dan disudut beberapa kali supaya lapisan bercampur.

Related  Menanam benih marigolds: syarat benih menyemai

Bagaimana dan kapan untuk menyuburkan kentang dan tomato dengan gambut

Apabila menggunakan gambut untuk persenyawaan kentang, kesan yang lebih kuat akan muncul pada tahun kedua. Baja gambut boleh digunakan pada musim bunga atau musim luruh. Baja tersebar secara merata di seluruh tapak pada kadar 30-40 kg setiap 1 km persegi. m dan menggali. Lime digunakan untuk mengurangkan keasidan.

Dengan cara yang sama, tomato juga disenyawakan: pada 1 km persegi. m tanah membuat 4 kg kompos dan menggali patch tomato.

Video mengenai gambut dan hartanahnya