Motoblock untuk memburu kentangHilling of potatoes adalah salah satu proses yang paling berat, terutama ketika datang ke kawasan yang besar. Manipulasi boleh dibuat secara manual (dengan bantuan cangkul, cangkul, dll), dan secara automatik (menggunakan penanam atau motoblock). Dalam artikel ini, kita akan bercakap tentang cara untuk betul memilih kentang. Sebelum kita memulakan cerita, marilah kita mengamalkan proses hilling yang sangat

Bagaimana dengan betul mengasah kentang?

Medan kentang yang diprosesHilling of potatoes adalah aktiviti wajib. Intipinya terletak pada percikan batang belukar dengan tanah yang longgar. Ini dilakukan untuk mendapatkan lebih banyak oksigen pada tanaman akar. Di samping itu, hilling membolehkan sebahagiannya menghilangkan rumpai, melindungi tumbuhan daripada frosts secara tiba-tiba dan mempercepatkan perkembangannya.

Sepanjang musim, anda mungkin perlu menghabiskan tiga bukit. Mari kita bercakap tentang setiap lebih terperinci:

  • Hilling pertama kentang harus dimulakan apabila tumbuhan mencapai ketinggian 15 cm. Periode ini biasanya berlaku pada dekade kedua atau ketiga Mei.

Semasa hilling pertama, perlu diingat bahawa lapisan tanah yang ditaburkan tidak boleh melebihi 10 cm Jika peraturan ini tidak diperhatikan, pucuk akan menjadi sangat sukar untuk dimajukan.

  • Hilling kentang yang kedua harus dilakukan apabila semak mencapai ketinggian 20-25 cm. Sebagai peraturan, saat ini terjadi 1-2 minggu setelah hilling pertama.
  • Penghematan ketiga dan terakhir tidak dilakukan oleh semua tukang kebun, tetapi kami mencadangkan agar anda tidak melangkaui langkah ini. Inti dari prosesnya adalah sama, namun, kali ini batang harus ditaburi dengan bumi setinggi mungkin.

Semasa hilling anda perlu memberi perhatian kepada keadaan tanah. Ia tidak boleh terlalu kering atau basah. Pilihan yang ideal – bumi sederhana dibasahkan.

Hilling of potatoes dengan blok motor

Hoeing dengan blok motorBlok motor memudahkan proses hilling kentang sebanyak 10 kali. Sebagai contoh, bidang seluas beberapa seluas hektar dengan tangan akan okuchit paling baik sehari. Jika anda menggunakan aplikasi blok motor, anda boleh melakukan kerja ini hanya dalam beberapa jam. Jadi, mari kita lihat bagaimana untuk memotong kentang dengan betul-betul.

Related  Menyelam kentang dengan kumbang landak yang dibuat dan dibuat oleh tangan sendiri

Sebelum kita mula membincangkan tentang proses memburu kentang, mari kita bercakap tentang struktur khas, di mana tanah longgar berlaku. Jika seseorang pernah melihat motoblock, dia telah menebak bahawa ia sekarang akan membakar leker dan bukit.

Bukit bukit sendiri untuk motoblockUnsur-unsur agak primitif, sesetengah tukang kebun yang berpengalaman juga berjaya membuat bukit kentang untuk kentang dengan tangan mereka sendiri. Ia secara umumnya diterima untuk membezakan dua jenis bukit: berbentuk bajak, dan cakera. Setiap berbeza daripada beberapa ciri. Sekarang kita akan memberitahu tentang mereka.

Hilling of potatoes dengan blok motor dengan bukit berbentuk bajak

Motoblock dengan peledak bajakUntuk bekerja dengan bajak, penjagaan harus diambil untuk menyesuaikan sudut serangan dan kedalaman di mana menyelam akan berlaku. Apabila ini selesai, anda boleh mula bekerja.

Untuk melakukan ini, bukit perlu dipergiatkan ke tanah. Dalam kedudukan ini, ia sepatutnya semua di seluruh hilling. Jika struktur semasa pemprosesan kentang berada di atas tanah, ia mesti semestinya diturunkan. Untuk melakukan ini, pendiriannya akan miring. Sekiranya fenomena terbalik berlaku, pengayuh dibakar di atas tanah, maka rak mesti dibelokkan ke hadapan.

Pengisihan kentang dengan blok bermotor dengan bukit cakera

Motoblock dengan bukit cakeraUntuk bekerja dengan jenis cakera di lereng bukit, anda perlu menetapkan dua parameter. Ini terutamanya mengenai jarak antara cakera. Ia bergantung kepada pelbagai jenis kentang dan pada asasnya adalah 40-70 cm.

Kemudian anda perlu ingat untuk menyesuaikan sudut serangan (putaran). Ia sepatutnya sama untuk kedua-dua cakera.

Proses hilling: bagaimana ia berlaku

Proses hilling kentangJadi, sudah tiba masanya untuk memasak kentang. Perkara pertama yang perlu dilakukan ialah meletakkan beberapa serbuk penaik di hadapan struktur. Di belakang akan ada bukit yang dibahas di atas. Apabila semua manipulasi yang diperlukan dibuat, anda boleh mula memproses. Untuk melakukan ini, motoblock ditempatkan dengan ketat di tengah antara barisan kentang dan kelajuan minimum diaktifkan. Proses ini bermula.

Related  Bagaimana untuk menanam bibit lobelia sendiri

Menanam betul kentangKentang itu hibernated ke ujung rabung, maka blok motor dengan teliti dibentangkan dan barisan baris berikut diperlakukan dengan urutan yang sama. Menurut banyak pakar dalam bidang hortikultur, mungkin saja babi kentang dengan blok motor hanya sekali. Semasa pemprosesan kedua semak, terdapat kebarangkalian yang tinggi bahawa ubi itu sendiri akan rosak.

Jika kentang diputuskan untuk memotong dengan blok motor, adalah perlu untuk menjaga penanaman benih “betul” terlebih dahulu. Pemprosesan dengan teknik ini hanya mungkin jika jarak antara barisan tumbuhan adalah kira-kira 65-70 cm.

Seperti yang anda boleh lihat hoeing kentang dengan blok motor sangat mudah. Jika anda menguasai prinsip kerja dan mula menerapkannya dalam amalan, masa yang disimpan dapat dibelanjakan untuk hal-hal penting lainnya.

Membunuh kentang dengan blok motor – video