Ketika membeli benih, saya menangkap satu paket kemuliaan pagi ubi jalar dengan daun ungu yang cantik. Beritahu saya cara menanam ipomeu yam dan menjaga bunga. Adakah mungkin untuk menyemai benih langsung di atas katil atau sekiranya anda mula-mula menanam benih?

pagi kemuliaan yamKentang manis Ipomeyu dengan betul boleh dipanggil tumbuhan sejagat. Daun-daunnya yang indah dalam bentuk lobus jantung atau terbentang mempunyai pelbagai warna, dan pucuk keriting tumbuh di liana subur sehingga 5 m panjang dan mengepang sekitar. Sama-sama mengagumkan adalah berbunga pada keemasan pagi, apabila tunas biru, biru, ungu atau ungu muncul dalam bentuk corong pada pertengahan musim panas. Walau bagaimanapun, sebagai tambahan kepada hiasan hiasan, bunga masih mempunyai nilai masakan – kebanyakan jenis boleh dimakan dan di banyak negara, ubi, daun dan pucuk digunakan untuk makanan.kemuliaan pagi

Dalam keluasan tanah air kita, bunga paling sering ditanam untuk tujuan hiasan, kedua-duanya sebagai taman dan tanaman dalaman. Menanam dan merawat kemuliaan keledek pagi bukan perniagaan yang menyusahkan, kerana ia juga tidak dapat dipertanggungjawabkan dan tumbuh dengan baik dengan penjagaan yang minima.

Cara penanaman

Pendaraban benih adalah salah satu kaedah yang paling mudah diperolehi daripada ubi kentang yang berkembang. Benih boleh didapati di kedai, sementara keratan masih perlu dicari. Anda boleh menyemai benih dalam dua cara:

  1. Segera ke dalam tanah terbuka. Ini harus dilakukan tidak lebih awal daripada separuh kedua bulan Mei, kerana kemuliaan pagi adalah sangat termophilic dan kecambah awal mungkin mati dari frosts berulang. Tanaman jarang berlaku, disarankan untuk meletakkan biji sekaligus dalam lubang untuk beberapa keping, jika perlu, pucuk pada masa akan datang ditipis.kemuliaan pagi
  2. Pada pucuk. Bergantung kepada kawasan tertentu, benih boleh ditanam pada akhir bulan Mac dan pada bulan April, memandangkan benih tumbuh dengan cepat. Benih sekaligus untuk meletakkan kapasiti berasingan, kerana ipomey teruk pemindahan pemindahan yang kerap. Anda boleh memindahkan anak benih ke tempat tidur pada awal musim panas, apabila cuaca hangat ditubuhkan. Antara semak perlu jarak 20-30 cm.anak benih lumut

Kemuliaan pagi adalah percambahan cukup tinggi, tetapi untuk mempercepatkan pucuk pucuk, biji-bijian itu harus direndam sehari sebelum menyemai.

Bagaimana untuk menjaga?kemuliaan pagi

Kemuliaan keledek pagi tidak mendatangkan sebarang masalah kepada penanam bunga. Penjagaan dia adalah mudah dan terdiri dalam prosedur seperti:

  1. Penyiraman yang lumayan pada kali pertama (kira-kira sebulan), dan kemudian – sederhana. Dalam tanah lembap yang berterusan, kemuliaan pagi mula sakit.
  2. Pengenalan ammonium nitrat dalam tempoh pertumbuhan aktif, berpakaian atas kompleks (tanpa nitrogen) dalam fasa tunas, dan potash atas berpakaian – musim panas lewat, apabila ubi dimakan.
  3. Pemasangan sokongan untuk tenunan kerinting.
  4. Pemangkasan berkala cawangan yang lemah dan berpenyakit. Taman Ipomoe, musim sejuk di tanah, anda perlu memotong untuk musim sejuk dan sekali lagi – pada musim bunga.

Related  Bagaimana menggunakan habuk papan untuk membaja lobak?

Di kawasan-kawasan yang mempunyai musim sejuk yang sejuk, pokok renek kemuliaan pagi yang tumbuh di aliran bunga digali untuk musim sejuk, selepas memotong bahagian atas tanah, dan dimasukkan ke dalam bilik atau menanam bunga sebagai biji tahunan menyemai setiap tahun.

Video tentang kelaparan umam pagi