Tahun ini, di sepanjang taman, saya membuat taman dengan kacang, dan sekarang saya mahu menyemai wortel. Lokasi yang baik, di sebelah jalan yang pergi – saya tidak perlu pergi jauh untuk mendapatkan sup beberapa off. Beritahu saya, apa lagi yang boleh saya tanam selepas kacang?

pea katilAntara tanaman taman, kacang adalah salah satu yang paling berguna, bukan sahaja untuk penduduk musim panas, tetapi juga untuk plotnya. Tetapi, seperti tanaman tumbuhan lain, jarang menjadi sakit dan praktikal tidak mengalami perosak.

Kacang polong adalah kacang yang paling mesra alam, kerana kimia (racun kulat atau racun serangga yang berlainan) juga tidak digunakan untuknya, dan mengapa ia perlu dilakukan jika ia tumbuh dengan baik tanpa mereka.

Perlu diingat bahawa kacang-kacangan sering ditanam sebagai siderata dan sebab-sebabnya adalah sangat penting, kerana kedua-dua bahagian atas tumbuhan dan akar memperkaya bumi dengan nutrien, iaitu:

  • daun dan pucuk tidak mengumpul bahan-bahan berbahaya semasa musim tumbuh dan berfungsi sebagai sumber yang sangat baik untuk unsur-unsur surih, organik, kalium dan fosforus yang mudah dicerai apabila mereka tertanam di dalam tanah, dengan itu memperkaya dan memulihkannya selepas tumbuh tanaman lain;
  • tidak kurang berguna dan sistem akar kacang tanah – ia mengandungi mikroorganisma yang menjejaskan bumi dengan nitrogen.

Apa yang boleh tumbuh di bekas katil pea?kubis di atas katil

Memiliki sifat yang menarik dan berguna, kacang menjadi hanya pendahulu sejagat. Apa yang boleh ditanam selepas kacang?

Dan anda boleh menanam hampir semua tumbuh-tumbuhan taman, tetapi yang terbaik adalah untuk tumbuh di atas katil kacang:

  • semua jenis kubis;
  • tanaman akar (lobak, lobak, lobak, bit);
  • Solanaceae (tomato, kentang, lada, terung);
  • labu (zucchini, timun, tembikai, labu sendiri).

Apa tanaman tidak boleh ditanam?kacang di atas katil

Walaupun universiti kacang polong, peraturan rotasi tanaman juga berfungsi dengannya, mengatakan bahawa satu budaya tidak boleh ditanam di tempat yang sama. Prosiding dari ini, selepas kacang untuk tahun yang akan datang tidak disyorkan untuk menanam semua tanaman kacang polong, iaitu:

  • kacang;
  • kacang itu sendiri;
  • kacang;
  • tumbuhan-tumbuhan daripada keluarga ini (alfalfa, lupine, sainfoin).

Di samping itu, anda tidak boleh menyemai kawasan dengan rumput yang abadi.
Sudah tentu, jika tidak ada tempat di taman, maka ia tidak perlu dipilih, dan sering kacang ditanam di atas katil yang sama berulang kali. Ini, pada dasarnya, adalah dibenarkan, tetapi tidak kerap dan kecuali satu pilihan. Ia bergantung kepada cuaca musim panas. Malah tanaman yang paling tahan dalam musim panas yang tidak dapat menahan jangkitan kulat dan reput. Jadi, jika ini berlaku dan pea jatuh sakit, menanamnya di tapak yang sama (seperti tumbuhan lain dari keluarga kekacang) adalah mustahil sekali.

Peas boleh dikembalikan ke katil lama tidak lebih awal daripada dalam 5 tahun, apabila semua bakteria patogen akan binasa di dalam tanah, dan ia akan menjadi selamat lagi.

Apa sayuran boleh ditanam di sebelah – video