Ditanam di negara ini lima tahun yang lalu actinidia, tetapi ia tidak pernah berbuah. Ia mekar secara mendalam, berkembang secara normal, tidak sakit. Saya membaca bahawa alasannya adalah bahawa liana adalah “sama-seks”. Beritahu saya cara membezakan tumbuhan lelaki actinidia dari wanita, dan apa yang perlu dilakukan untuk mendapatkan tanaman?

actinideActinidia tidak sering dilihat di laman web ini, tetapi mereka yang mempunyai sekurang-kurangnya sekali merasai buahnya yang kecil, tetapi enak, dengan keseronokan menanamnya. Dalam penjagaan itu ia benar-benar bersahaja, dengan tegas mentakrifkan keadaan cuaca yang tidak baik, praktikalnya tidak sakit dan tidak rosak oleh perosak. Di samping itu, ia mempunyai rupa hiasan yang indah dan kelihatan hebat di gerbang atau pergola.

Walau bagaimanapun, tukang kebun permulaan sering menghadapi masalah seperti itu, selepas berbunga, perbungaan hanya runtuh, tidak meninggalkan ovari di belukar. Alasan untuk kelakuan actinidia dan kekurangan buah adalah kepunyaan tumbuhan hanya untuk seks wanita atau lelaki.

Perancah dalam actinidia berlaku selepas tahun ketiga penanaman dan hanya jika terdapat tumbuhan kedua-dua jantina, sementara sekurang-kurangnya satu tumbuhan lelaki memerlukan sekurang-kurangnya 4 tumbuhan wanita.

Apakah perbezaan antara lelaki dan perempuan actinidia?

Membezakan tumbuhan lelaki actinidia muda dari wanita agak sukar. Salah satu cara yang paling boleh dipercayai adalah untuk menunggu musim panas, apabila liana mekar, dan dengan teliti memeriksa bunga:

  1. Dalam tumbuhan lelaki, mereka tumbuh dalam satu bundle, 3 perbungaan, sementara di tengah-tengah bunga terdapat banyak benang panjang dengan tip hitam, tetapi tidak ada ovari. Selepas berbunga, sebahagian besar perbungaan jatuh.actinidia lelaki
  2. Wanita Actinidia membentuk satu perbungaan, di mana ia dapat melihat ovari hijau yang terang. Stamens pendek terletak tidak dalam satu bundle, tetapi di diameter bunga dalam dua baris – di pangkal stamen ovari dengan tip hitam, dan di ujung ovarium – putih.actinidia wanita

Related  Masa penanaman anak benih akar saderi ke tanah terbuka

Sesetengah jenis actinidia boleh dibezakan dengan warna daun. Gadis-gadis selalu mempunyai warna hijau, sedangkan pada anak laki-laki daun pada tip pada bulan Juni berubah warna putih, dan pada bulan September mereka menjadi merah.perbezaan

Bagaimana jika kilang itu adalah satu jantina?

Kilang lelaki tidak mempunyai ovari, dan wanita mempunyai stamens steril – lingkaran ganas ternyata tidak memberikan buah actinidia. Untuk mendapatkan pokok anggur dari pokok anggur, adalah perlu untuk menentukan jenis kelamin yang dimilikinya dan pada musim bunga untuk menanam tumbuhan jantina yang bertentangan di atas belukar. Anda juga boleh menanam di sebelah belukar baru yang bertentangan seks.

Perbezaan antara lelaki dan wanita Actinidia – video