Pada saya pengambilalihan lama ditunggu-tunggu – akhirnya telah menemui benih di kedai bunga gypsophil dan sekaligus telah membeli kepada saya dua gred. Beritahu kami, bagaimana cara mengembangkan gypsophila dari biji? Bolehkah saya menanam mereka pada musim bunga di atas katil bunga?

gypsophila dari biji benihBagi peminat bunga kecil, gypsophila adalah harta yang sebenar. Buah-buahan yang kecil, putih atau merah jambu dengan banyaknya meliputi saiz belukar yang cukup baik, menghasilkan topi bunga yang menawan dan halus. Tumbuhan herba ini dari keluarga cengkeh tumbuh secara bebas dalam keadaan semula jadi. Di gypsophila florikultur rumah juga mendapati tempatnya terima kasih kepada bentuk kompak yang hebat dan watak yang sama sekali tidak bersahaja.

Selalunya, gypsophila ditanam dari biji benih. Juga, ia boleh disebarkan oleh keratan, tetapi kaedah ini hanya berkaitan dengan perennials dan memerlukan sejumlah usaha dari kedai bunga, kerana keratan tidak selalu berakar. Hasil yang lebih dipercayai disediakan oleh kaedah benih, kami akan bercakap lebih lanjut mengenainya.

Benih gypsophila mempunyai percambahan yang baik dan mengekalkannya selama 2-3 tahun.

Gypsophila diwakili oleh dua spesies tumbuhan: tahunan dan perennials. Bergantung kepada jenis bunga yang ada, dua cara pembiakan benih dibezakan:

  • menyemai benih tumbuhan tahunan terus ke dalam tanah terbuka;
  • tumbuh benih bunga saka dalam benih di premis.

Bila hendak menanam gypsophila tahunan?gypsophila pada bunga

Biji tahunan disemai dalam plot pembiakan khas, di mana mereka membesar sehingga saat pemindahan ke tempat yang tetap. Anda boleh melakukan ini:

  • di bawah musim sejuk, pada pertengahan musim luruh;
  • pada musim bunga, pada akhir bulan April – pada permulaan bulan Mei.

Diusahakan di bawah semak musim sejuk ditransplantasikan ke tempat tidur bunga musim bunga berikutnya, dan tumbuh benih musim bunga – pada bulan September.

Bilakah bermula dari perennials?menyemai benih

Menyemai benih gypsophila pada anak benih pada akhir bulan Mac. Untuk melakukan ini, isi substrat yang ringan dan berkhasiat dalam kuali cetek, melembapkannya dengan baik dan menyebarkan biji-biji di atas permukaan, percikan lapisan nipis tanah di atas. Jika anda mahu, anda boleh segera membuat alur cetek.

Related  Saya mempunyai lumut di atas rumput – bagaimana untuk melawan?

Bahagian atas ditutup dengan kaca dan diletakkan pada ambang jendela yang hangat dan ringan. Sehingga benih semua bercambah, kaca tidak dikeluarkan, tetapi udara secara berkala dialihkan oleh rumah hijau dan membasahkan tanah. Selepas kemunculan bercambah, mereka sama-sama menipis, meninggalkan sekurang-kurangnya 15 cm antara anak benih, atau dengan segera menyelam ke dalam cawan individu.

Kaedah penanaman gypsophila memerlukan pencahayaan tambahan. Hari cahaya minimum untuk anak benih harus bertahan sekurang-kurangnya 13 jam, jika tidak, ia akan mula meregangkan.

Apabila semak membina beberapa daun ini, mereka ditransplantasikan ke tempat yang tetap di atas katil. Memandangkan bahawa gypsophila berkembang pesat, perlu meninggalkan jarak 0.7 hingga 1 m antara semak belukar, dan lebih lagi di lorong. Bentuk hiasan maksimum semak belukar akan bertambah dalam tiga tahun.

Video mengenai pertumbuhan gypsophila dari biji benih