Beritahu saya, bilakah saya dapat mengubah daffodil selepas berbunga? Saya mempunyai hutan seluruh di dacha dari 5 semak. Saya mahu meremajakan narcissus sedikit, jika tidak, mereka menjadi sangat jarang.

daffodilsDaffodils dicirikan oleh kesuburan yang besar dan memerlukan pemindahan berkala, walaupun tiga tahun pertama kehidupan mentol muda cukup baik tanpa intervensi manusia. Dalam satu atau dua tahun selepas penanaman, daffodil “membina jisim”, kemudian mula berkembang, dan hanya dengan tahun keempat kehidupan mereka membentuk anak mereka sendiri. Tetapi dari zaman itu, perlu berhati-hati memantau semak-semak, agar tidak terlewat saat transplantasi.

Bilakah saya boleh memulakan pemindahan?

daffodils

Rata-rata, narcissus ditransplantasikan sekali selama 5 tahun, tetapi dalam beberapa kes, ia boleh menjadi lebih kerap.

Bagaimanakah anda dapat memahami bahawa tumbuhan memerlukan pemindahan? Bukti ini adalah tanda-tanda seperti:

  • daffodil secara beransur-ansur “merangkak” di belakang tapak yang telah mereka ambil dan menduduki sebahagian besar katil bunga;
  • semak yang kemas menjadi tebal dan ditumbuhi;
  • tempoh berbunga berkurangan;
  • di semak terbentuk kurang tangkai bunga.

Pemindahan daffodil selepas berbunga boleh dilakukan apabila daun panjang menjadi kuning dan kehilangan keanjalannya, iaitu, mereka jatuh ke tanah (sekitar bulan Jun). Tunggu sehingga mereka akhirnya kering, tidak perlu.

Bagaimana dengan betul memindahkan bunga?

menggali daffodils

Selepas mentol digali, ia mesti dibersihkan dari tanah dan dibiarkan kering sedikit di bawah naungan. Kemudian bilas dalam larutan kalium permanganat merah jambu (untuk pencegahan penyakit) dan segera ditanam di tempat yang baru.

Sekiranya beberapa alasan untuk mendarat sebaik sahaja selepas menggali mentol tidak berfungsi, mereka boleh ditanam pada awal musim gugur. Sebelum ini, simpan mentol di tempat kering yang sejuk.

Bagaimana untuk menanam mentol, hanya bergantung kepada keinginan penjual bunga. Ini boleh menjadi sama ada pepejal atau penanaman kumpulan. Terlepas dari lokasi bahan penanaman di atas katil, perhatian harus dibayar kepada perkara-perkara berikut:

  1. Kedalaman pendaratan. Secara purata, untuk mentol dewasa, ia adalah sehingga 15 cm, untuk bayi – sehingga 10 cm Jika tanah sangat berat, anda perlu menanam daffodils lebih dekat ke permukaan tanah.
  2. Jarak antara semak. Letakkan mentol setiap 10 cm. Anda boleh meninggalkan jurang yang lebih besar, tetapi tidak tebal, sebaliknya penanaman akan dengan cepat berkembang dan menebal, yang akan mengakibatkan kekurangan bunga dan degenerasi daffodils.

Related  Sudah tiba masanya untuk berkenalan dengan Campuran Zigla kekwa

Mentol yang ditanam mesti disiram dengan banyaknya. Pada masa akan datang, penyiraman boleh dilakukan hanya dalam cuaca kering. Dengan kemunculan musim luruh, katil baru ditutup dengan mulsa, contohnya, dengan daun atau gambut.

Video mengenai daffodil yang semakin meningkat