Untuk masa yang lama saya menanam pasli, tetapi ternyata halus dan padat. Saya mendengar bahawa anda boleh menanam benih parsli. Beritahu saya, apabila anda perlu menanam benih parsli, untuk mendapatkan tuaian yang baik?

Dapatkan semak pasir yang bergaya tidak selalu mungkin. Untuk mengumpul hasil tuaian yang baik, anda boleh menanam benih parsli.

Kelebihan benih parsli yang semakin meningkat

pucuk pasli pertama pada anak benih

Buah-buahan parsli yang tumbuh boleh dilakukan dengan dua cara:

  • menyemai benih dalam bekas dan seterusnya memindahkannya bersama-sama dengan tanah, iaitu, tanpa mengganggu sistem akar;
  • tumbuh anak benih segera dalam periuk dan transplantasi kemudian ke tanah (dengan sistem akar terbuka).

Apabila memindahkan anak benih berkembang dengan cara yang pertama, peterseli meneruskan pertumbuhannya tanpa perubahan, namun cara kedua ditanam menjalani tempoh penyesuaian kemurungan.

Tetapi secara umum, penanaman benih parsli membolehkan anda untuk mendapatkan semak-semak yang lebih subur dari sayur-sayuran dalam tempoh awal – sebulan setengah sebelum benih disemai di tanah.

Untuk mempercepatkan percambahan biji, mereka perlu bercambah. Untuk ini, tuangkan benih dengan air suam dan biarkan selama tiga hari. Air untuk berubah setiap hari. Selepas tiga hari, keluarkan air, keringkan benih dan letakkan di dalam peti sejuk selama seminggu. Atau sama-sama mengedarkannya pada kain lembut dan biarkan sehingga bercambah sepenuhnya. Tisu secara berkala melembapkan.

Untuk mendapatkan tuaian awal, pasli perlu disemai dalam bekas yang disediakan dengan tanah nutrien ke dalam alur 1 cm dalam.

Untuk anak benih tidak tebal, benih perlu ditanam secara individu pada jarak 2 cm dari satu sama lain atau campuran dengan pasir.

Biji ditaburkan dengan tanah, dituangkan, dilapisi dengan filem atau kaca dan memakai tingkap yang cerah. Mereka akan meningkat lebih cepat jika suhu tidak jatuh di bawah 25 ° C. Apabila daun pertama filem akan dikeluarkan.

Pucuk muda ditaburkan atau ditaburi dengan larutan baja mineral (0.5 g setiap 1 liter air), mengelakkan pengeringan tanah dan cahaya matahari langsung.

 Apabila menanam benih parsli di tanah terbuka

apabila menanam benih parsli

Apabila sepasang daun kedua muncul, anak benih harus diselam ke dalam cawan yang berasingan supaya ia menjadi lebih baik dan lebih kuat.

Pada awal Mei, diperkuat pucuk parsley yang ditanam di atas katil terbuka. Pada masa yang sama anda perlu menyiram tanah.

Penanaman perlu dilakukan pada jarak 5-8 cm antara belukar dan 25 cm di antara baris. Pada masa akan datang, penjagaan parsley terdiri daripada penyiraman pada waktu pagi atau petang dan merumput. Ia juga perlu untuk memperkenalkan baja. Untuk menuai beberapa kali sepanjang musim, hijau mesti dipotong pada akar, yang akan menimbulkan pertumbuhan yang berulang.

Video tentang penanaman benih parsli yang betul