Tahun lepas jiran saya berkongsi keratan dengan saya keratan. Untuk masa yang lama saya bermimpi seperti tanaman itu, tetapi masalahnya adalah – keratan tidak berakar, tetapi selamat dibusuk dalam gelas. Pada musim gugur saya mengambil biji bunga, mungkin, sekurang-kurangnya satu daripada mereka akan berjaya mendapatkan beberapa semak. Beritahu saya cara menanam geyher dari biji?

Geiger dari benihAntara perennials herba dari geyher menarik perhatian kerana penampilan dekoratifnya yang menakjubkan. Daun berwarna-warni, dicat hampir di semua warna pelangi, kelihatan sangat indah di bunga dan menonjolkan semak-semak kecil tetapi cantik.

Daun geyhery dalam bentuk mereka menyerupai daun geranium, hanya mereka yang lebih padat dan tidak monokrom, tetapi dicat dengan corak dan bintik yang berlainan. Mungkin, untuk sebab ini bunga itu juga dipanggil “geranium terik”.

Geiger mereproduksi kedua-dua vegetatif dan oleh biji. Kaedah pertama digunakan terutamanya untuk spesimen varieti, kerana tanaman baru mengekalkan semua sifat ibu bapa. Walau bagaimanapun, pembiakan benih juga memberi hasil yang baik: walaupun ciri varieti tidak dipelihara, tetapi mungkin untuk mendapatkan hibrid baru dengan warna individu.

Penanaman geyher dari benih boleh dilakukan dengan menyemai mereka di tanah terbuka pada bulan Mei, dan pada awal musim bunga pada anak benih. Kaedah yang terakhir adalah lebih baik, kerana pada akhir musim bunga, ketika benih hanya disemai di tempat tidur, anak benih sudah tumbuh, diperkuat dan siap untuk pindah ke tanah.

Penyediaan tanahpucuk geyer

Untuk penanaman benih geyhery anda boleh membeli substrat universal yang sedia ada dan campurkannya dengan sedikit pasir (10: 1). Sekiranya terdapat hasrat, campuran tanah boleh dibuat secara bebas dengan mencampurkan:

  • 2 bahagian tanah sod;
  • 1 bahagian gambut;
  • separuh daripada pasir;
  • abu sedikit.

Substrat rumah mestilah dipanggang di dalam ketuhar atau menghirup makanan mangan untuk membasmi kuman. Begitu juga, anda perlu memproses pasir, yang ditambahkan ke lantai kedai.

Penyediaan dan penanaman benihanak benih menyelam

Untuk mempercepat percambahan, benih sebelum menyemai adalah lebih baik untuk merendam selama beberapa jam, dan kemudian biarkan ia kering supaya mereka tidak melekat bersama.

Apabila membeli bahan penanaman, anda perlu berhati-hati melihat masa: benih geyhery, dibungkus dalam beg kertas, mengekalkan kapasiti percambahan hanya 6 bulan. Selama setahun lagi, benih dapat disimpan dalam kerajang.

Untuk menanam benih dalam kapasiti yang cukup tinggi (sekurang-kurangnya 5 cm tinggi), tuangkan saliran dan isi dengan tanah hampir ke atas. Keringkan benih kering dengan sedikit pasir dan bebaskannya di atas permukaannya, menapis lapisan pasir yang nipis di atasnya. Melembapkan tanaman dengan baik, tutup dengan filem dan letakkan di ambang jendela yang ringan.

Related  Bilakah saya harus menyuburkan rumput selepas musim sejuk?

anak benih di atas katil

Selepas percambahan benih, filem boleh dikeluarkan dan anak benih boleh ditanam begitu, dan apabila mereka membentuk 3 daun – menyelam ke dalam mangkuk yang berasingan. Dari separuh kedua bulan Mei, benih harus beransur-ansur terbiasa dengan udara segar. Geyheru berpengalaman ditanam di atas katil bunga pada awal musim panas.

Arahan video tentang penanaman geyhery pada anak benih