kami melancarkan ikan ke dalam kolamIkan air tawar tidak bersahaja dalam penjagaan. Dia boleh hidup dan tumbuh di dalam kolam kecil tanpa memasang penapis air dan penapis air. Kos kewangan dan fizikal untuk mengekalkan kolam sedemikian akan menjadi minimum sekiranya ekosistem yang seimbang ditubuhkan.

Kolam dibahagikan kepada muda dan terbentuk. Young dianggap sebagai takungan yang dipenuhi air kurang dari tiga tahun yang lalu. Di dalam kolam seperti itu, masih terdapat kelembapan dasar dan pertumbuhan spesies alga baru.

Menyimpan kolam muda

Berlari ikan di kolam muda adalah berisiko, kerana sistem imunnya menderita. Dalam tiga tahun pertama selepas mengisi kolam dengan air, ekosistemnya tidak seimbang. Oleh itu, risiko penyakit virus penduduk reserbor adalah sangat tinggi.

Untuk meminimumkan risiko ini, perlu melancarkan sebilangan kecil individu ke dalam takungan. Adalah wajar untuk menggunakan beberapa spesies ikan, kerana penyakit tidak dihantar dari satu spesies ke yang lain.

Ikan membiak dengan cepat, terutamanya jika anda tidak menjalankan spesies pemangsa ke dalam kolam. Di dalam kolam kecil kecil, ikan akan dikendalikan pada kadar 10 g berat setiap 1 m2 kawasan takungan. Stok di musim luruh.

Peningkatan tahunan dalam bilangan ikan emas emas adalah kira-kira 30%. Selama tiga tahun di dalam kolam anda akan ada sebilangan besar ikan, dan ekosistem seimbang.

Menyimpan kolam lama

Kolam lama dianggap lebih daripada tiga tahun. Di dalam kolam ini, asas pakan besar untuk ikan telah terbentuk.

Jika tumbuh-tumbuhan di dalam kolam menduduki lebih daripada 25% daripada keseluruhan kawasan permukaan air, dan kedalaman kolam adalah 4.5 m, ia boleh dilancarkan ke kolam tambak besar. Ikan dimulakan pada kadar 30 g berat per 1 m2 kawasan takungan.

Dengan syarat bahawa setiap tahun anda menangkap 30% ternakan, ekosistem kolam yang terbentuk akan kekal dalam keseimbangan. Jika tidak, ikan akan mula mencairkan.

Related  Amaryllis invernante: preparar e armazenar a lâmpada corretamente

Pada masa depan penduduk lebih banyak kolam akan membawa kepada “berbunga” air, melemahkan imuniti karp dan merosakkan seluruh penduduk dengan pelbagai penyakit.

Teknologi stok kolam

Untuk menyimpan kolam diperlukan:

  • menyediakan larutan garam dengan menggunakan air dari kolam;
  • letakkan ikan dalam larutan ini selama tiga minit;
  • melancarkan individu baru ke dalam kolam.

Dalam air, larutkan satu sudu garam meja setiap liter air. Ikan dalam larutan diletakkan untuk membasmi kuman itu. Ini adalah langkah pencegahan mandatori. Tanpa prosedur ini, anda boleh meletakkan jangkitan di dalam kolam.