Beritahu saya, adakah mungkin di rumah untuk menyediakan baja mineral untuk bunga dengan tangan mereka sendiri? Adakah mereka akan berkesan seperti ubat-ubatan kedai?

Pembajaan secara tetap tumbuhan hiasan, terutama tanaman dalaman, adalah asas penanaman yang berjaya. Tumbuhan ini mempunyai ruang yang terhad untuk pertumbuhan. Di samping itu, jumlah tanah juga kecil, dan dari masa ke masa, bekalan nutrien di dalamnya habis. Oleh itu, sangat penting untuk menambah stok unsur surih, dengan menggunakan pakaian atas mineral.

Di kedai-kedai khusus terdapat banyak pilihan baja mineral siap untuk bunga, namun, jika dikehendaki, campuran nutrisi dan penyelesaian boleh disediakan dengan tangan. Dengan kualiti dan prinsip operasi, mereka tidak berbeza dengan baja kedai, kerana komponen utama dibeli di sana.

Keadaan utama untuk pengeluaran baja mineral oleh diri sendiri adalah mematuhi dos yang tepat untuk tidak membahayakan tumbuh-tumbuhan.

Penyelesaian nutrien untuk tumbuh-tumbuhan berbunga

baja mineral

Pada masa berbunga, tingkap-sills terutama memerlukan pemakanan tambahan. Dalam tempoh ini, mereka memerlukan pembajaan fosforus paling penting.

Untuk mempersiapkan makanan anda perlu:

  • superphosphate (arahan untuk digunakan di taman) – 1.5 g;
  • Ammonium sulfat – 1 gram;
  • garam kalium – 1 g.

Campuran semua bahan dengan 1 liter air, kacau rata. Gunakan untuk menyiram tumbuhan berbunga di bawah akar setiap 7 hari.

Campuran mineral untuk bunga hiasan

Untuk pembalut akar tanaman daun, sekali setiap 7-10 hari, baik untuk menggunakan nisbah unsur surih ini setiap liter air:

  • superphosphate – 0.5 g;
  • Ammonium nitrat – 0.4 g;
  • Potasium nitrat – 0.1 g.

Baja galian dari cara improvisasi

penyerapan abu

Baja mineral cecair juga boleh dibuat dengan cara improvisasi, contohnya, dari abu kayu, yang kekal selepas api perayaan untuk barbeku atau pembersihan di taman. Gaun utama seperti ini mengandungi banyak unsur jejak, tetapi sangat sedikit nitrogen, dan disyorkan untuk aplikasi dalam tempoh berbunga tumbuhan. Sediakan infusi cecair sangat mudah: dalam 5 liter air, kacau 75 g abu dan biarkan selama 15-20 minit. Strain.

Penyelesaian yang siap harus digunakan segera, ia tidak boleh disimpan.

Untuk mengimbangi kekurangan warna elemen individu, anda boleh membuat baja tersebut:

  1. Dengan kekurangan kalsium. Penyerapan pada kulit telur: 5 grind cangkang, tuangkan satu liter air mendidih dan biarkan selama 5 hari. Air di bawah akarnya. Cincin berkerut juga baik untuk ditambah ke tanah.penyebaran shell
  2. Dengan kekurangan kalium dan nitrogen. Penyerapan kulit pisang: 3 kulit pisang tuangkan air mendidih (1 liter), biarkan berdiri selama berjam-jam 4. Gunakan untuk pengairan. Kupas kulit segar menambah ke dalam tanah.ekstrak pisang

Related  Baja dari roti untuk tumbuhan dalaman

Sepuluh pemupukan yang popular untuk bunga dengan tangan mereka sendiri – video