Begitu juga bahawa kubis tahun ini mengambil bahagian yang layak dari taman kecil kami, kerana mereka merancang untuk menjualnya. Saya mendengar bahawa di satu tempat ia tidak boleh ditanam lagi, dan banyak sayuran juga tumbuh buruk di sana. Beritahu saya, apa yang perlu ditanam selepas kubis dan apabila ia boleh dikembalikan ke katil lama?

kubisSemua tanaman taman memerlukan tanah yang subur, tetapi kubis adalah pemimpin. Untuk membina kepala besar dan kuat, ia memilih dari sejumlah besar bahan organik tanah dan bahan mineral. Di samping itu, sistem akar tumbuhan adalah sangat kuat: punca utama boleh pergi jauh ke dalam tanah lebih daripada 40 cm, dan akar sisi tidak jauh di belakang dan berkembang jauh ke sisi. Tidak hairanlah ragut kubis dengan akar – bukan satu tugas yang mudah dan anda perlu menggali tangkai, atau menunggu sehingga mereka membekukan sedikit dan obmyaknut.

Ia ternyata bahawa selepas patch kubis penuaian habis pada kedalaman yang baik dan menyediakan nutrien untuk musim yang akan datang tidak boleh semua budaya. Jangan lupa tentang pelbagai jenis perosak dan penyakit yang menjejaskan taman sayur-sayuran yang popular di desa ini. Kekal dalam tanah dan wintered larva dan berbeza “berbahaya” bakteria dengan serangan kuasa baru tumbuh-tumbuhan baru perlu sangat mengambil tanggungjawab untuk pilihan mereka dengan menyatakan bahawa kilang itu selepas kubis bagi tahun yang akan datang.

Pertama sekali, adalah perlu untuk memilih budaya yang tidak tergolong dalam keluarga cruciferous (atau kubis). Ini bermakna bahawa mereka tidak terdedah kepada penyakit biasa kepada tumbuhan ini.

Apa yang boleh saya menanam?bawang di atas katil

Terbaik selepas kubis, terutamanya selepas jenis awal kubis putih dan kembang kol, sayur-sayuran ini berkembang:

  • bit;
  • tomato;
  • timun;
  • bawang;
  • wortel;
  • bawang putih;
  • terung.

Related  Pilih masa untuk menanam anemon

Apa yang tidak boleh ditanam?lobak di taman

Selepas kubis, seseorang tidak boleh menanam tumbuhan yang menyukai perosak kubis, iaitu:

  • lobak;
  • seluar;
  • lobak.

Jika tidak, bukan hanya penjagaan tanaman, perjuangan yang brutal dengan perosak dilakukan, yang bukan sahaja akan mengawal sepenuhnya tempat yang biasa, tetapi juga secara aktif mengembangkan wilayahnya.

Di mana untuk menanam kubis?

Yang terdahulu untuk kubis adalah semua kekacang dan tanaman akar. Di samping itu, ia tumbuh dengan baik selepas bijirin dan timun.

Kubis sendiri boleh ditanam di tempat lama hanya selepas tiga tahun, dengan syarat bahawa pada masa ini tapak telah disenyawakan dan cruciferous di sana tidak ditanam.

Video tentang cara menyusun putaran tanaman di taman