Untuk masa yang panjang saya ingin mencuba sebahagian daripada taman dengan ciderates. Jiran mencadangkan kaedah ini untuk memperbaiki struktur dan komposisi tanah, dia sendiri telah menanam rai dan lobak sebaliknya untuk beberapa tahun. Beritahu saya, jenis baja hijau yang siderate lebih baik digunakan di plot? Bila menanam mereka dan bagaimana untuk membaikinya?

cideratesSebagai baja hijau, siderates telah lama digunakan bukan sahaja dalam pertanian berskala besar, tetapi juga di bidang rumah tangga. Mereka memperkayakan tanah dengan organik, nitrogen, fosforus dan mikroelemen lain, meningkatkan kelembapan dan kebolehtelapan udara. Penting untuk tukang kebun adalah harta benda yang siderates, seperti penindasan pertumbuhan rumpai, kerana ini dapat mengurangkan jumlah kerja di katil. Di samping itu, perladangan hijau melindungi tanah dari penyejatan kelembapan pesat, yang penting untuk pertumbuhan tanaman tanaman yang aktif.

Waktu penanaman Siderata

rai

Penanaman baja hijau boleh dilakukan:

  • pada musim bunga sebelum menanam tanaman utama;
  • pada musim gugur selepas penuaian, semasa penyediaan tapak untuk musim sejuk;
  • semasa musim panas, menggunakan ruang bebas di antara penanaman atau di antara baris di antara sayur-sayuran dengan tempoh pematangan yang panjang.

Untuk memberi tanah peluang untuk berehat, ia diamalkan untuk menyemai kawasan tapak dengan siderates, di mana mereka ditinggalkan selama setahun tanpa tertanam di dalam tanah, sehingga musim depan.

Apa tanaman yang patut saya gunakan?

soba dan phacelium

Untuk menyuburkan tanah di atas plot anda boleh menyemai:

  1. Lupin. Ia memperkayakan tanah dengan nitrogen, masa terbaik untuk menanam adalah musim bunga awal, dan penyemaian Ogos dibenarkan.
  2. Seradella. Sebagai spesies bebas, anda boleh menanam di musim bunga atau menanam tanaman musim sejuk.
  3. Mustard. Sesuai untuk semua jenis tanah, memperkayakan mereka dengan fosfat, mengurangkan kemungkinan penyakit dan jumlah wireworms dalam bau jatuh.
  4. Lobak minyak. Mengumpul nitrogen di lapisan atas bumi, memusnahkan rumpai dan perosak. Untuk musim ini anda boleh menanam beberapa kali, bermula pada musim bunga dan berakhir pada musim luruh lewat.
  5. Buckwheat. Ia disyorkan untuk digunakan pada tanah yang miskin dan berat, memperkayakan mereka dengan kalium, fosforus, organik. Tanah akar panjang longgar.
  6. Bijirin. Kembalikan semua nutrien yang diambil ke tanah, menambahnya dengan kalium dan memperbaiki strukturnya. Sesuai untuk tanah liat dan meninggalkan kawasan di bawah stim.

Cara yang paling optimum untuk menutup segalanya

mulut ciderates

Sehingga kini, petani trak yang berpengalaman dan bukannya membajak siderates ke dalam tanah menggunakan kaedah yang lebih berkesan, intinya adalah bahawa jisim hijau harus dipotong dan dibiarkan sebagai mulsa, dan tapak itu sendiri harus dilonggarkan dengan pemotong rata. Mulch akan melindungi tanah dari faktor luaran dan mewujudkan keadaan yang sesuai untuk pembangunan mikroorganisma. Di bawah pengaruh mereka, semua tumbuhan kekal (dan puncak, dan akar) dengan cepat akan berkembang dan berubah menjadi humus.

Potong ciderates harus sebelum mereka mula mekar dan membentuk benih, menghalang pertumbuhan jagung hijau.

Adalah baik untuk menggunakan tahunan seperti mustard atau radishes semasa menyemai musim luruh. Menjelang musim bunga, mereka hampir-hampir melemahkan diri mereka sendiri, dan tidak ada yang tersisa untuk dibersihkan. Sudu piring mesti ditutup 2-3 minggu sebelum menanam tanaman tanaman.

Cider di taman, video