anggrek sakitHalo, Beritahu saya, apa yang perlu saya lakukan dengan anggrek saya? Dua bulan lalu dia berpindah ke tempat lain dan selepas itu dia mula layu. Daunnya berkerut dan bertukar menjadi kuning, bunga bunga tidak lagi berkembang. Saya mengambil anggrek keluar dari periuk dan melihat bahawa semua akar kering. Dipangkas, tetapi terdapat akar udara. Apakah cara terbaik untuk meneruskannya?

Dilihat oleh rupa anggrek, tumbuhan itu sudah cukup dewasa, di samping itu, sistem akarnya benar-benar busuk. Sebagai akibatnya, daun mula pudar dan berubah menjadi kuning, kerana akar yang rusak tidak lagi dapat memberikan mereka kelembapan. Walau bagaimanapun, adalah mungkin untuk menyelamatkan bunga, kerana bahagian atas akar masih hidup. Semasa pemeriksaan rapat, tunas tidur harus kelihatan.

Untuk menghidupkan semula anggrek, beberapa manipulasi mesti dilakukan:

  • berhati-hati membersihkan kilang residu busuk;
  • memproses bunga;
  • menyediakan periuk dan substrat;
  • tumbuhkan orkid.

Mengeluarkan bahagian-bahagian yang rosak dari orkid

pemangkasan

Sebelum memindahkan bunga, anda mesti mengeluarkan bukan sahaja akar kering. Gambar menunjukkan bahawa akar utama juga rosak – hitam. Dengan bantuan gunting tajam atau pisau, adalah perlu untuk memotong bahagian seluruh akar hitam sebelum permulaan tisu hidup (hijau). Anda boleh meninggalkan hanya keras, akar elastik warna cahaya dengan warna hijau.

Sebelum alat pemangkas mesti dibasmi kuman.

Daun bergerigi juga perlu dikeluarkan: potong kepingan bersama gunting dan tariknya ke arah yang berbeza di pangkalan.

Rawatan orkid

pengeringan akar

Selepas memotong tisu yang rosak, bilas sistem akar dalam larutan kalium permanganat yang lemah. Daun itu sendiri harus disapu dengan kain lembap yang dibasahi dengan larutan yang sama. Seterusnya, letakkan semua luka dengan arang aktif. Anda boleh menggunakan kayu manis biasa untuk tujuan ini.

Untuk merangsang perakaran, penanam bunga yang berpengalaman mencadangkan mencelupkan akar tumbuhan sebelum menanam dalam larutan ubat Epin (1 drop per liter air).

Kini perlu membiarkan anggrek kering dengan baik. Waktu pengeringan sekurang-kurangnya 3 jam, dan lebih baik, lakukan semua kerja persediaan di waktu petang dan biarkan kilang untuk malam itu. Selama ini semua kelembapan menyejat, termasuk dari tempat yang sukar dijangkau, seperti roset. Di samping itu, bahagian seksyen akan diketatkan sedikit.

Penyediaan substrat dan periuk

Jika tidak ada peluang untuk membeli periuk baru, anda boleh menggunakan hidangan lama untuk menanam orkid. Pot harus dibasuh dengan teliti dari sisa-sisa substrat dan ditaburi dengan air mendidih. Bilas bekas plastik dalam larutan kalium permanganat.

Related  Betapa cantiknya untuk membuat katil bunga konkrit untuk bunga dengan tangan anda sendiri?

Berhubung dengan substrat, ia mesti terlebih dahulu disterilkan dengan menuang air mendidih. Selepas prosedur ini, kulit kayu perlu dikeringkan.

Menanam orkid

penanaman orkid

Di bahagian bawah periuk meletakkan lapisan saliran – ia akan menghalang akar membusuk dari air yang bertakung. Teratas dengan sedikit bahan kering dan pasangkan orkid di atasnya. Akar udara diletakkan dengan kemas di dalam periuk. Sekiranya terdapat masa yang lama yang tidak sesuai di ruang peti besi, tidak perlu membengkokkan dan memecahkannya. Biarkan mereka tinggal di permukaan. Letakkan akar di dalam periuk dengan substrat.

Untuk mempercepat proses membentuk rootlets baru, letakkan periuk tanaman di bawah tudung untuk mengelakkan penyejatan lembapan dan mengekalkan suhu udara yang sama sepanjang hari. Hari-hari pertama sudah cukup untuk menghapus daun dengan span lembap, tidak diperlukan penyiraman. Pada masa akan datang, penyiraman dilakukan seperti biasa.

Resusitasi orkid dengan akar busuk – video