Tahun lepas, di tempat seorang kawan, saya melihat astilba putih cantik. Pada umumnya, saya sangat suka perennials, terutamanya berbunga, jadi saya memutuskan untuk memulakan keajaiban saya sendiri. Beritahu saya cara menanam astilba pada musim bunga?

astilbaAstilbe boleh didapati di katil bunga agak kerap, kerana keluarga yang tidak bersahaja dari keluarga Kamnelomkov ini mempunyai pandangan yang sangat indah kerana bentuk yang menakjubkan dari daun hijau yang diukir dengan warna merah dan kelebihan bergerigi. Dan apabila perbungaannya yang subur, yang terdiri dari bunga-bunga kecil warna-warna yang paling berlainan, berkembang, tumbuhan berfungsi sebagai perhiasan tapak sepanjang musim panas. Dalam kes ini, beberapa jenis boleh mencapai sehingga 2 m tinggi dan kelihatan baik apabila ditanam di sepanjang pagar atau di latar belakang.

Astilba yang tumbuh tidak sukar, kerana kilang itu tidak memerlukan syarat khas untuk pertumbuhan dan penyelenggaraan. Ia cukup untuk memilih habitat yang sesuai untuknya, dan tidak lama lagi akan secara aktif tumbuh akar dan jisim hijau.

Adalah luar biasa bahawa kilang itu setiap tahun membentuk tunas baru di bahagian atas sistem akar, manakala yang lebih rendah mati.

Anda boleh menanam astilba pada musim bunga dengan dua cara, menggunakan:

  • anak benih;
  • bahagian belukar.

Kaedah Benih

bercambah

Pada bulan Mac, tuangkan substrat nutrien ke dalam bekas dan letakkan salji nipis di atasnya. Taburkan biji di atas salji. Apabila ia cair, tutup bekas dengan pakej dan letakkannya di tempat yang sejuk selama 20 hari, dan kemudian pindahkan ke bilik cahaya hangat.

Apabila ditanam dengan biji, tumbuhan yang diperoleh tidak selalu mengekalkan ciri-ciri varieti.

Selepas penampilan 3 risalah sebenar, menyelam anak benih ke dalam cawan berasingan. Mereka boleh ditanam secara kekal pada bulan Mei.

Related  Cara membuat katil bunga dari paip besar

Penanaman rusa

bahagian belukar

Bahagian belukar harus dilakukan pada awal musim bunga, sebaik sahaja tanah menjadi panas sedikit. Pada bulan Mac, menggali kilang sedia ada dan memotong daun di atasnya. Belukar itu sendiri dibahagikan kepada bahagian-bahagian, meninggalkan pada setiap tidak kurang daripada 3 buah ginjal yang hidup.

Bahagian rizom yang mati, dikeluarkan.

Di manakah lebih baik menanam astilba?

Untuk yang indah dari, ia adalah disyorkan untuk mengambil tempat di penumbra, kerana tumbuhan cepat memudar di bawah sinar matahari. Tapak ini wajar untuk menyuburkan dan membuat organik menggali.

Astilbe mesti ditanam dalam lubang, meninggalkan jarak antara mereka sekurang-kurangnya 30 cm tinggi untuk barangan perlu lebih banyak ruang -. 50 cm langsung sebelum menanam dalam setiap telaga menambah abu kayu (item 0.5.) Dan mineral baja kompleks (1 sudu besar .. l.).

Selepas menanam semak harus ditutup dengan mulsa – ia akan membantu kelembapan tinggal di bumi lebih lama, selain itu akan dapat melindungi astilba dari fros semasa musim musim sejuk.

Berkembang Astilba – video