reka bentuk takungan di negara iniBadan air – ia bukan barang hanya indah, menyenangkan mata semua yang hadir dan membolehkan masa yang menyenangkan dengan buku berhampiran air. Ia adalah objek berfungsi yang humidifies udara, meningkatkan pencahayaan laman web ini, mencerminkan sinar matahari, dan kesan pada iklim di seluruh wilayah.

Untuk memilih oasis perlu didekati dengan berhati-hati dan mengambil kira gaya hiasan, lampu, tumbuh-tumbuhan dan hiasan. Kami akan memberitahu anda mengenai variasi reka bentuk menarik kolam pelbagai jenis.

Helah kecil

pavilion oleh kolamJangan meneruskan dimensi besar jika laman web ini kecil. Kawasan kolam hendaklah berkadar dengan kawasan tersebut. Kolam besar menjadikan ruang di sekitar kelihatan kurang visual. Kepada lubang itu sendiri tidak kelihatan kurang daripada itu, ia tidak boleh diisi dengan air ke tepi dan dilitupi dengan batu-batu besar yang luas. Jambatan berbentuk arka kayu juga akan membesarkan kolam.

Bentuk kompleks badan air, dibahagikan kepada beberapa bahagian dan dihubungkan dengan laluan, jambatan dan balak, kelihatan sangat menarik.

Jika pelepasan permukaan tidak membenarkan penggalian asas yang mendalam – tidak penting. Indah dihiasi dengan kerang, batu dan kapal besar, kolam kecil tidak kelihatan lebih buruk.kolam kecil cetek

Contoh reka bentuk takungan

kolam bentuk bulatPenerbangan fantasi tidak terhad di sini. Anda boleh memilih gaya yang ketat dengan bentuk lurus dan garis besar yang ketat, atau kekal pada imej semula jadi. Mengambil kira ciri-ciri landskap dan anda boleh mencari pilihan ideal untuk anda.

Gaya tetap

satu lembangan bentuk segi empat tepatReka bentuk ini disyorkan untuk memilih apabila anda ingin merancang kolam dalam gaya yang sama dengan rumah. Reka bentuk landskap klasik dibezakan dengan garis bentuk dan hiasan geometri biasa, sama dengan reka bentuk bangunan utama.

Related  Buat tapak anda cerah dengan menanam tanaman kuning di taman

kolam dengan gaya biasaSemen belukar yang indah, katil bunga lancar, rim kolam marmar dan lurus jalan adalah semua komponen gaya biasa. Sekiranya anda ingin membuat laman web kelihatan seperti taman istana kecil, maka ini adalah penyelesaian untuk anda.

Kolam berbentuk bulat lebih mudah dibersihkan daripada mempunyai sudut.

Gaya landskap

kolam dalam gaya lanskapCiri-ciri utama gaya semulajadi – kekurangan simetri, kesimpulan dan keabsahan maksimum. Takungan harus dibuat berbentuk tidak sekata, dan di tepi ditanam tumbuh-tumbuhan. Dia juga tidak boleh pergi dalam baris, tetapi mencipta ilusi bahawa tangan orang itu tidak menyentuhnya. Untuk mencapai kesan sedemikian agak sukar, sangat penting untuk tidak keterlaluan dengan jumlah tanaman hijau.

takungan semula jadiAnda boleh memohon contoh-contoh ke taman Jepun. Di sana anda dapat melihat bagaimana tuan mencapai naturalisme yang sempurna dengan bantuan batu “bertebaran” secara berselerak, pagar buluh dan laluan batu penggulungan.

Semua objek harus terletak secara asymmetrically.

Menghias ruang di sekeliling kolam

Kawasan berhampiran air harus disusun dengan betul. Pasang bangku dan jambatan kecil jika saiz kolam membolehkan anda melakukan ini. Patung-patung, mangkuk tanah liat dan unsur-unsur hiasan lain harus harmoni melengkapi gambaran keseluruhan. Memasang gazebo berhampiran air adalah langkah yang hebat.

kawasan rekreasi tertutup berhampiran kolamSekiranya terdapat kawasan rehat di tapak, ia boleh digabungkan dengan kolam. Ini akan membolehkan anda selesa menghabiskan masa musim panas, dan jika anda membina dermaga kecil, maka anda boleh memasang ayunan.Kawasan rekreasi terbuka oleh kolam

Air pancut sentiasa sesuai dengan sempurna ke dalam reka bentuk mana-mana badan air. Adalah dipercayai bahawa bunyi air bukan sahaja melegakan dan melegakan, tetapi juga memaksa tentera jahat. Oasis, yang direka dalam gaya landskap, anda perlu memilih air terjun, dihiasi dengan batu-batu atau air pancut yang indah dalam bentuk mangkuk batu.kolam dengan air terjun

Related  10 inovasi dalam berkebun yang akan memudahkan kehidupan anda dan menghiasi laman web ini

Pada sebelah petang, kolam juga harus kelihatan, jadi berhati-hati dengan pencahayaan. Lekapan yang sesuai tertanam dalam menghadapi batu-batu, lampu-lampu dalam jawatan pendek dan semua jenis lampu. Di dalam lembangan anda boleh memasang terapung atau tetap di bahagian bawah lampu, yang akan menerangi ruang bawah dan air.kolam dengan pencahayaan

Bagaimana untuk memilih tumbuh-tumbuhan

hiasan taman asliApabila memilih flora, seseorang harus mempertimbangkan tempoh berbunga dan kadar pertumbuhan tanaman ditanam bersebelahan. Ia sepatutnya hampir sama, supaya semuanya menjadi sama rata. Pertimbangkan ketinggian spesimen dewasa. tumbuh-tumbuhan yang berlebihan boleh benar-benar menyembunyikan dari mata kolam kecil, jadi ia adalah logik untuk memilih jenis terbantut atau tidak untuk meletakkan mereka berhampiran dengan pantai.

tumbuhan untuk menghias kolamBerhampiran air anda boleh menanam buluh, lumut, kerdil iris dan paku. Jauh dari kolam, mengatur pokok renek, kerucut kurcaci, thujas atau maples Jepun. Ruang air itu sendiri boleh ditanam dengan teratai air dan gondok air.

kolam dengan air pancutKolam yang direka dengan seni boleh menjadi jiwa taman anda. Perlu difahami bahawa penciptaan objek semacam itu tidak boleh dilakukan secara murah pada bahan. Di samping itu, ini adalah reka bentuk kejuruteraan yang agak kompleks, jadi pertimbangkan kos menyewa tuan profesional. Akibatnya, sebuah oasis kecil akan muncul di laman web anda yang akan menggembirakan anda setiap hari dan menghiasi taman anda.

Kolam yang menakjubkan di laman web – video