Suami saya selalu membawa bunga langka kepada saya dari perjalanan perniagaan, kali ini ia adalah satu beg benih brugmansia. Beritahu saya, adakah mungkin untuk membesar brugmansiy dari biji di rumah? Bilakah mereka perlu disemai dan bagaimana untuk menjaga anak benih?

blugmansia mekarKecantikan dari kisah dongeng – jadi anda boleh menghubungi brugmansiyu, melihatnya sekali semasa berbunga. Tumbuhan luar biasa dari keluarga Nightshade ini memasuki hati para penanam bunga kerana perbungaan luar biasa yang indah. Besar, kadang-kadang mencapai sehingga 50 cm panjang, loceng dengan banyaknya meliputi pokok renek yang agak besar, mencapai sehingga 5 m tinggi. Bunga mewarnai boleh menjadi yang paling pelbagai – dari warna lembut krim ke merah jambu atau oren yang kaya, dan terdapat juga loceng berwarna dua. Dan dari pelbagai dengan inflorescence dua kali ia adalah mustahil untuk merobek mata.

Satu ciri tumbuhan adalah lokasi dan bentuk daun. Mereka tumbuh dalam dua peringkat: pada plat daun pertama mempunyai tepi rata, dan pada dentata kedua.

Walaupun bunga datang kepada kita dari kawasan tropika yang hangat dan lembap, ia telah berjaya dijadikan akar dalam iklim tempatan, terutamanya sejak perennials berkembang di dalam bangunan atau di taman-taman musim sejuk, kerana suhu rendah tidak bertolak ansur. Di rumah, brugmansiya sering ditanam dari benih. Kes ini agak menyusahkan, ia berbaloi, terutamanya jika ada tempat untuk mengambil keratan.

Bilakah untuk menyemai benih dan jenis tanah yang sesuai?

benih brugmanship

Anda boleh mula berkembang brugmansii sudah pada bulan Januari, walaupun tanaman kemudian mungkin, tetapi tidak lewat dari bulan Mac.

Oleh kerana dalam keadaan semulajadi bunga tumbuh dalam tanah, tetapi ringan dan berkhasiat, perlu menyediakan bumi yang sama. Untuk melakukan ini, campurkan 1 bahagian tanah liat dengan:

  • 2 bahagian gambut;
  • 1 bahagian humus.

Related  Bila dan bagaimana untuk memisahkan guzmania kanak-kanak?

Campuran yang disediakan mestilah disaring dengan penyelesaian permanganat kalium untuk tujuan dekontaminasi.

Untuk mempercepat percambahan biji, anda perlu memecah integriti shell (awal) dan merendamnya di Kornevin.

Bagaimana untuk menanam?

Isikan dulang dengan substrat siap pakai dan lembapkan tanah dengan baik. Anda boleh menggunakan kaset khas dengan segera – jadi anak benih akan lebih mudah menyelam. Buat lubang yang cukup dalam (tidak kurang daripada 1 cm) dan letakkannya dalam benih. Jarak antara lubang hendaklah kira-kira 3 cm. Tutup bahagian atas tumbuhan dengan tanah dan tutup dengan filem. Simpan bekas dengan benih yang disemai di dalam bilik panas di sebuah tingkap yang cerah.

Percambahan biji bergantung kepada berapa lama mereka telah dituai. Lebih cepat semua benih segar (kira-kira 1.5 minggu), yang lebih tua boleh duduk di dalam tanah dan semua 1,5 bulan.

Secara berkala, rumah hijau perlu berventilasi dan ditaburkan dengan bumi. Di samping itu, ia perlu untuk menerangi anak benih, supaya hari cahaya sekurang-kurangnya 10 jam. Sebaik sahaja biji melewati, lepaskan tempat perlindungan.

Penjagaan kecambah brugmansii

anak benih bruggings

Apabila benih membentuk sehingga 5 daun sebenar, sudah tiba masanya untuk mula memetiknya dalam periuk berasingan, dengan menggunakan kaedah memindahkan pucuk bersama-sama dengan benjolan tanah. Perlu diperhatikan bahawa pada masa ini ketinggian semulajadi hanya sekitar 6 cm, kerana brugmansiya dicirikan oleh pertumbuhan yang perlahan.

Penjagaan selanjutnya tumbuhan adalah seperti berikut:

  1. Penyiraman dan penyemburan tetap. Ia perlu mencari “maksud emas” dalam penyiraman untuk mengelakkan pengeringan tanah, tetapi pada masa yang sama untuk mengelakkan kelembapan yang tinggi dan air yang bertakung.
  2. Makan. Sebulan selepas pengambilan, makan brugmansiye dengan baja nitrogen. Dalam sebulan, anda boleh mula membaja mineral yang kompleks, menggunakan sekali sebulan khas untuk tumbuhan berbunga yang indah.

Related  Bagaimana untuk membuat katil di taman untuk wortel dan bawang?

Video tentang bibit menyemai brugmansii