Untuk masa yang lama dan tidak berhasil saya berjuang dengan osseous di laman web ini. Saya tidak tahu apa yang perlu disembur. Beritahu saya, apakah ada ubat-ubatan rakyat untuk pemusnahan rumpai di taman?

Perjuangan melawan rumpai mengambil bahagian besar dari tukang kebun masa dan menjejaskan kesihatan mereka. Sekiranya terdapat kawasan yang besar, ia tidak akan mengambil masa yang lama untuk mendapatkan belakang anda. Lagipun, mereka perlu diturunkan berulang kali, kerana rumput licik ini berjaya keluar lagi dan lagi di tempat-tempat yang paling tidak dijangka.

Untuk pemusnahan rumpai, pelbagai persiapan juga digunakan secara meluas. Tetapi ini juga tidak menjamin pelupusan rumpai lengkap. Alternatif yang baik ialah penggunaan ubat-ubatan rakyat untuk pemusnahan rumpai di taman, kerana mereka adalah murah berbanding herbisida, dan mereka tidak memerlukan usaha fizikal khas, dan tidak berbahaya untuk kesihatan.

Selalunya, rumpai, cuka, garam, sabun dan soda digunakan untuk merawat rumpai.

Bagaimana cuka digunakan?

rastvor-iz-uksusa

Cuka sepenuhnya menghancurkan hampir semua jenis rumpai. Bagi seseorang, ia benar-benar selamat dan tidak mempunyai kesan negatif ke atas tanah. Dengan bantuan cuka, anda juga boleh mendapatkan semut (taburkan tempat-tempat di mana mereka hidup, dicairkan dalam air dengan cuka).

Walau bagaimanapun, apabila bersentuhan dengan tumbuh-tumbuhan yang ditanam, cuka juga boleh memusnahkannya, oleh itu penjagaan mesti diambil apabila diproses.

Tidak sengaja merosakkan pokok-pokok tanaman berkembang berdekatan, mengesyorkan penggunaan botol dengan muncung atau pam. Jika anda perlu memproses beberapa semak, anda boleh mengambil berus. rumpai disembur dalam cuaca tenang cerah: tindakan cuka dikuatkan di matahari, cuaca tanpa angin yang sama tidak akan merosakkan sayur-sayuran atau bunga.

Penyelesaian asetik harus banyak ditaburi dengan daun dan batang. Kadang-kadang rawatan semula dilakukan jika ada rumpai yang tahan. Mula bekerja pada pemusnahan perosak disyorkan pada musim bunga awal, tetapi rumpai saka lama ditanam pada musim gugur. Apabila pemprosesan rumpai menggunakan beberapa resipi dengan cuka:

  1. Larutkan 5 gelas cuka 6% dalam dua liter air – ini akan mencukupi untuk menyembur 2 hektar.
  2. Sediakan campuran tiga bahagian cuka 9% dan satu bahagian jus lemon.

Garam – untuk rumpai terutamanya tahan

rastvor-iz-soli

Sekiranya cuka sahaja tidak menampung rumput yang berterusan, ia digabungkan dengan garam dapur. Untuk melakukan ini, masak sehingga mendidih satu liter air, tambahkan 5 sudu besar. cuka dan 2 sudu besar. garam. Penyelesaiannya dituangkan ke atas rumput rumput.

Anda hanya boleh taburkan katil dengan garam, sambil menonton bahawa ia tidak memukul tanaman yang tumbuh di sebelahnya. Kaedah ini bagus kerana garam bukan sahaja merosakkan rumput, tetapi juga, setelah menembus tanah semasa hujan, tidak akan membiarkannya berkembang.

Perlu diingatkan bahawa penggunaan garam di atas katil sering menyebabkan perubahan komposisi tanah. Ia adalah mungkin untuk memusnahkan semua rumpai, tetapi juga tanaman yang ditanam di laman web ini tidak akan berkembang.

Sabun untuk menyelamatkan

rastvor-iz-myla

Jika penyelesaian garam (150 g) dan cuka (1 L), tambah sabun cecair (picagari perubatan) untuk memberi campuran yang dipanggil sabun herbicidal. Dalam kes ini, kesan terbaik adalah penggunaan cuka 20%. Semasa menyembur tanaman sabun herbicidal tumbuhan perlu tutup dengan kertas tebal. Kerja dijalankan pada waktu makan tengah hari, ketika matahari sangat panas.

Soda dan rumpai

Tidak kurang berkesan ialah penambahan baking soda dalam penyelesaian. Ini akan membantu menghilangkan tumbuh-tumbuhan kecil antara jubin jubin di halaman, dan juga dengan sempurna melawan cendawan serbuk. Selalunya menggunakan perkadaran sedemikian:

  • dalam 5 liter air, cair 2 sudu besar. l. soda dan 1 sudu besar. l. sabun dan taburkan rumput sekali sebelum berbunga, ulang seminggu kemudian – dan tiga kali;
  • untuk 1 liter air – pada satu sudu soda, sabun cecair dan minyak sayuran. Rawatan itu perlu dilakukan dalam cuaca mendung.

Bagaimana menangani kaedah rumpai rakyat, video