Saya sangat suka Zinnia, dan musim bunga lepas saya memutuskan untuk menanam bunga dari benih sendiri. Tetapi hasilnya ternyata agak menyedihkan – hampir semua pucuk sangat diperpanjang. Beritahu saya apa yang harus dilakukan jika benih zinnia menghulurkan?

Zinnia adalah tumbuhan hiasan dari keluarga astroid, yang digunakan untuk tumbuh di atas katil bunga, serta di rumah. Semasa tempoh berbunga, ia menghasilkan bunga yang indah dari pelbagai warna. Zinnia berjaya menyebarkan benih. Anda boleh menyemai benih langsung ke tanah terbuka, tetapi tumbuhan muda yang diperoleh dengan cara ini akan berkembang hanya pada bulan Ogos. Oleh itu, ramai yang menanam benih dalam keadaan rumah hijau, kerana ia menghampiri berbunga.

zinnia

Salah satu masalah yang paling biasa dalam mendapatkan bibit adalah peregangannya. Oleh itu, pucuk memberikan isyarat bahawa beberapa kesilapan telah dibuat semasa penjagaan mereka.

Mengapa benih zinnia ditarik keluar?

anak benih itu terbentang

Alasan fakta bahawa benih yang terbalik mula membentang ke atas, membentuk tangkai yang tidak stabil panjang, mungkin faktor seperti berikut:

  1. Terlalu menyemai benih awal. Sebagai anak benih berkembang dengan pesat, jangan benih tanam sebelum bulan April. Anda boleh menanam semula pucuk matang ke tempat tidur sahaja sebelum ancaman frosts pada waktu malam.
  2. Kekurangan cahaya matahari. Untuk perkembangan anak benih yang optimum, disyorkan untuk memanjangkan cahaya pada 12 jam dengan pencahayaan tambahan.
  3. Suhu tinggi di dalam bilik. Suhu udara di atas 25 darjah Celsius mempromosikan pertumbuhan yang aktif dalam ketinggian.
  4. Penanaman tebal. Apabila disemai dalam hidangan bersama, semakin dekat dengan satu sama lain tunas mula berjuang untuk tempat di bawah matahari, meregangkan ke atas.

Bagaimana untuk menyelamatkan benih bercambah?

padding bumi

Jika tumbuh dewasa sudah tumbuh, mereka boleh ditanam di atas katil sedikit lebih awal. Pada masa yang sama, batang yang terlalu lama mesti dipertingkatkan ke dalam tanah, sehingga ovari baru akan terbentuk di atasnya. Di samping itu, berhampiran setiap loji perlu dipasang sokongan dan mengikatnya. Jarak antara semak untuk menahan sekurang-kurangnya 35 cm.

Pemindahan ke tanah terbuka mungkin hanya dengan kehadiran cuaca yang stabil dan ketiadaan penurunan suhu malam.

Sekiranya pucuk belum terbentuk sepenuhnya, atau pemanasan yang lama ditunggu-tunggu, anda boleh melambatkan pertumbuhan zinnia. Untuk ini, sebuah bekas, di mana benih tumbuh, perlu dituangkan pada substrat. Sama ada menanam benih di sisinya dan taburkan separuh tangkai dengan bumi.

Terlalu pucuk zinnia boleh dilipat dengan kemas dalam bentuk gelung.

Menangguhkan pertumbuhan zinnia pada ketinggian akan membolehkan mencubit puncak – oleh itu, tumbuhan akan mengalihkan daya untuk membentuk pucuk sampingan. Dan agar batang itu mula membina banyak, anak benih untuk malam itu harus dibawa masuk ke dalam bilik sejuk.

atlet

Untuk menghentikan pertumbuhan, semak muda boleh dituangkan atau ditaburi dengan larutan berdasarkan persiapan khusus, sebagai contoh, Atlet (setiap 1 liter air 1 ampul).

Related  Apakah jenis penjagaan yang diperlukan untuk bunga ros di taman pada musim panas?

Memperkukuh benih zinnia yang diregangkan – video