Geese adalah antara burung paling cerdas yang mengetuai kehidupan kawanan. Setiap ahli ternakan mesti tahu apa yang harus memberi makan kepada goslings dari hari pertama hidupnya, sehingga angsa tumbuh dan berkembang dengan baik. Pemakanan goslings dibahagikan kepada beberapa peringkat:

 1. Makan pada hari pertama.
 2. Makanan dari 2 hingga 10 hari.
 3. Diet dari 10 hingga 21 hari.
 4. Memakan makanan untuk penyembelihan sengit, dari hari ke-21 hayat.

Memberi makan goslings diurnal

Goslings saka dari inkubatorUntuk memberi makan goslings pada hari-hari pertama kehidupan mereka mesti didekati dengan tanggungjawab yang besar. Dari suapan pertama akan bergantung kepada perkembangan dan pertumbuhan mereka yang lebih lanjut. Di samping itu, perlu diingat bahawa kekebalan pada hari pertama anak ayam belum, sistemnya sangat lemah, jadi diet harus mudah dicerna.

Pada hari pertama adalah perlu untuk memberi makan angsa di rumah dengan telur rebus masak yang dicincang.

Minum air sahaja yang direbus, yang disyorkan untuk menambah 1 mililiter per liter air Vitamin Chiktonik untuk pencegahan gangguan metabolik, kekurangan vitamin dan protein, anda boleh menggunakan vitamin lain yang meningkatkan imuniti dan pertumbuhan goslings.

Perlu diingat bahawa makan goslings diurnal, menetas dalam inkubator dan secara tradisional, dengan bantuan goose-hen tidak apa-apa yang berbeza. Makanan pertama diberikan kepada goslings sebaik sahaja ia kering. Lebih awal lagi mereka mendapatkan makanan mereka, semakin tinggi peratusan hidup mereka. Kekerapan makan berbeza-beza dari 6 hingga 8 kali sehari.

Pemakanan angsa dari hari kedua kehidupan

Dari hari ke-2 goslings boleh dibuang ke dalam kandang, diatur di jalan, di bawah keadaan cuaca yang baik.

Bawang untuk goslings dipotong dari hari-hari pertamaRansum boleh termasuk bukan sahaja telur dihancurkan, tetapi cincang buncis bawang atau semanggi, gandum kecil dan kuning telur.

Related  Foto keturunan kambing dengan penerangan ringkas ciri-ciri

Lebih baik memberi air masih rebus. Makanan perlu disebarkan pada palet yang rendah atau sekeping kecil papan lapis, supaya angsa dapat dengan mudah menjangkau makanan, tetapi tidak menginjak-injaknya. Makan goslings harian boleh setiap 3 jam, yang akan memastikan aktiviti mendapatkan berat badan dan pertumbuhan. Ia perlu sentiasa memastikan bahawa air dalam mangkuk minum sentiasa bersih, dengan pencemaran ia harus diubah.

Chicks WeekDari hari ketiga, telur boleh dikeluarkan dari diet angsa, lebih banyak memberikan jagung dan derti. Makanan seperti itu harus diperhatikan sebelum hari ke-10 goslings hidup.

Memberi makan goslings dari 10 hingga 21 hari

Dari hari ke-10, pertumbuhan anak ayam aktif bermula, sehingga mereka memerlukan sebanyak mungkin makanan, yang mengandung protein dan protein. Kacang dan tanaman kacang polong lain adalah antara jenis suapan ini. Bersama adunan dengan baik 4-5 kali sehari, gulungkan kacang, kacang, atau kacang yang direndam dan beri goslings. Jika tidak ada masa untuk merendam dan mengisar kacang, maka anda boleh memberikan sedikit hancur. Jumlah makanan yang diberi makanan harus 30-35% lebih banyak daripada pada hari pertama.

Gusiatam 10 hariBersama makanan utama, disarankan untuk memperkenalkan makanan tambahan diet ke dalam diet, seperti minyak ikan, makanan tulang, memulakan makanan campuran PK-5. Adalah disyorkan untuk menambah kalium permanganat secara berkala ke air. Dari hari ke-14, mungkin diperkenalkan ke dalam ragangan makanan goslings pelbagai tandan, yang perlu termasuk kentang, wortel dan bit. Menurut konsistensi, unggas mesti kering, mudah runtuh, tetapi tidak dengan cara apa-apa, atau air, untuk mengelakkan tersumbat hidung burung.

Memakan angsa dari hari ke-21

Gusiatam 21 hariBermula dengan usia tiga minggu, goslings dapat menghabiskan banyak masa mereka dalam sangkar jalanan. Makanan dari zaman ini sepatutnya tiga kali sehari. Pemakanan goslings termasuk:

 1. Bran, atau gandum hancur.
 2. Bijirin (gandum, barli).
 3. Kek (ditambah kepada makanan utama, tidak lebih daripada 100 gram sehari).
 4. Garam.
 5. Mel.
 6. Cengkerang laut (dijual dalam bentuk dihancurkan).
 7. Rumput hijau.
 8. Serbuk roti, sisa makanan dari meja dapur (tidak rosak).

Satu lagi aspek penting dalam penyelenggaraan goslings adalah penyelenggaraan kebersihan di kandang, feeders dan waterers.

Air sentiasa berubah, sisa-sisa makanan harus dibersihkan setiap hari dari pengumpan supaya proses fermentasi dan pembusuk tidak bermula, yang dapat mengakibatkan gangguan saluran pencernaan dan perkembangan penyakit seperti aspergillosis. Adalah disyorkan untuk menukar sampah setiap dua hari.

Related  Nilai suhu dalam inkubator untuk pengeraman telur ayam

Goslings tumbuh dengan cepat dan dalam tempoh dua bulan angsa muda muda akan berjalan di ladang ladang. Seorang peternak ternakan pemula perlu ingat bahawa angsa lebih suka rumput hijau dan suka berenang.

Memberi makan goslings pada hari pertama – video