Cepat, dan bagaimana untuk melakukannya rumput pada tanah liat, apabila sebelum seksyen yang tidak menanam sebarang tanaman tidak dirawat dengan bantuan jentera taman?

Pecahan rumput dengan rumput – cara terbaik untuk menguruskan kawasan tempatan, untuk mewujudkan persekitaran yang selesa di plot, memberi diri anda dan semua orang yang berdekatan dengan tempat yang sempurna untuk berehat dan rekreasi. Tetapi sebab untuk berbangga bahawa laman anda telah menjadi bukan sahaja keinginan, tetapi usaha dan sumber kewangan tidak sia-sia, perlu menjaga persiapan dan perancangan kawasan yang tetap untuk menyemai.

Ciri-ciri tanah liat

Setiap pemilik, kemungkinan besar mengetahui jenis tanah yang sifatnya dari tapaknya. Tanah liat diagihkan secara meluas di Rusia. Masalah utama dalam penanaman kawasan seperti ini adalah tanah dengan kandungan serpih liat yang dominan mempunyai petunjuk kesuburan yang agak rendah. Ini terpakai untuk ladang kebun, iaitu tanaman buah dan beri, bunga, semak, dan tanaman rumput biasa.

tanah liat

Juga tanah liat dicirikan oleh sifat berikut:

 • pemprosesan agak sukar dan bermasalah;
 • menghalang pembangunan penuh dan pertumbuhan kebanyakan tanaman tumbuhan;
 • walaupun prestasi pemakanan yang tinggi, mempunyai kebolehtelapan yang rendah;
 • praktikal menghalang aliran bahan berguna dan air ke sistem akar tumbuhan;
 • masalah yang paling penting dari semua tapak tanah liat adalah genangan air yang jelas dan, akibatnya, penampilan fenomena putrefaktif.

Perlu diperhatikan bahawa benih ceri, raspberi, strawberi tidak hanya sukar untuk tumbuh di kawasan-kawasan ini, tetapi benar-benar mati di waterlogging sedikit.

Kerja asas penanaman tanah liat

Sekiranya terdapat tanah liat yang jelas di kawasan anda, persiapan pentas peringkat demi peringkat tapak untuk menyemai benih rumput di masa hadapan perlu dijalankan. Adalah sukar untuk membetulkan keadaan semasa, tetapi sangat mungkin, jika kita berhati-hati mendekati penyelesaian masalah ini. Persoalan bagaimana untuk membuat rumput di tanah liat dengan betul, umumnya boleh merujuk kepada pembangunan laman web ini. Tanah liat adalah bencana bukan sahaja untuk tanaman rumput, tetapi untuk apa-apa jenis ladang.

Oleh itu, anda harus prihatin terlebih dahulu mengenai membuat beberapa pelarasan kepada struktur laman web ini:

 • bekerja pada pengampunan wilayah atau tapak untuk rumput. Intipati kerja itu adalah untuk mencampur tanah yang terdapat di tapak dengan pasir yang bersih. Perkadarannya secara literal satu hingga satu;
 • menambah tanah dengan jumlah gambut, campuran gambut dan humus nutrien yang mencukupi;
 • keseluruhan kawasan tapak yang dimaksudkan untuk mengatur rumput terletak dalam satah di sudut kecil tertentu kira-kira 2 hingga 3 °. Kaedah sedemikian akan memastikan aliran keluar air terkumpul yang berkesan;
 • perancangan dan pembinaan semula sistem saliran.

Pertubuhan sistem perparitan laman web ini

Dengan peningkatan kawasan tanah liat, adalah mungkin untuk menganjurkan dua jenis saliran: permukaan dan mendalam. Tanah basah terutamanya yang bermasalah kadang-kadang membolehkan operasi kedua-dua sistem secara serentak. Cara yang paling biasa untuk menyelamatkan laman web ini daripada genangan dan akumulasi air yang berlebihan adalah untuk mewujudkan satu sistem longkang.

Sistem perparitan yang mendalam

Saliran mendalam membenarkan pelupusan air bawah tanah tepat pada masanya, disebabkan oleh kesan tekanan tanah ke atas peningkatan jumlah air masuk. Akibatnya, air hanya ditekan ke permukaan bumi. Untuk berfungsi dengan berkesan saliran yang mendalam, perlu mengatur keseluruhan sistem paip khas, yang dipanggil longkang.

sistem perparitan

Kerja saliran yang berkesan disebabkan oleh beberapa faktor:

 • urutan kerja pemasangan;
 • perancangan dan penciptaan semula sistem saluran berstruktur di seluruh tapak;
 • Peletakan saluran tidak boleh dilakukan lebih dari satu meter dalam;
 • pematuhan sudut kecenderungan yang disyorkan, nilai individu yang ditentukan bergantung pada ciri-ciri relief dalam bahagian ini;
 • Parit diletakkan di atas lapisan pasir yang tertutup sebelumnya.

Sekiranya kerja mengenai penanaman wilayah telah dibuat dengan tidak betul atau tidak sepenuhnya budaya disuntik tidak lama lagi akan mati, dan banyak rumpai akan diperhatikan di tapak kawasan maju, seperti sedges atau semanggi.

Video: Kami menyemai rumput dengan tangan kita sendiri