Mempunyai hari yang baik! Dengan masalah rumput saya. Apabila salji turun, ternyata hampir semua rumput mati – rumput lembap, suram dan, nampaknya, tidak akan hidup. Di Internet, saya membaca bahawa penggunaan baja nitrogen boleh memberi kesan yang baik. Adakah ini begitu? Dan jika ya, terangkan bagaimana untuk menyuburkan rumput dengan ammonium nitrat selepas musim sejuk?

Pertama sekali, dalam situasi ini, anda boleh menasihati anda untuk tidak tergesa-gesa. Selama setengah tahun tinggal di bawah salji, rumput mati – ini agak biasa. Sudah tentu, di negara-negara Eropah, Amerika Syarikat dan Kanada, di mana iklim tidak lebih halus, rumput boleh memohon pemilik dengan sayur-sayuran segar selama setahun. Tetapi jika salji terletak selama enam bulan, dan tanah dibekukan pada setengah meter meter, jangan berharap rumput musim bunga akan berbeza dengan kecantikan.

Lawn selepas musim sejukSebagai menunjukkan amalan, di bawah lapisan salji, bergantung kepada tempoh musim sejuk dan suhu terendah, 45 hingga 90% daripada rumput terbunuh. Tetapi ini tidak bermakna bahawa sistem akar sedang mati. Oleh itu, adalah penting untuk menunggu sehingga salji akhirnya turun, bumi akan kering sedikit dan panas. Hampir pasti kebanyakan akar akan menjadi hidup dan memberi pucuk baru. Menjelang pertengahan bulan Mei hingga pertengahan bulan Jun (bergantung kepada cuaca dan rantau), rumput akan pulih hampir sepenuhnya. Rumput yang telah hilang semasa musim sejuk harus dikeluarkan – lebih baik menggunakan kipas atau penyapu. Tetapi terlebih dahulu tunggu rumput untuk mencairkan dari air cair. Jika tidak, terdapat tanda pada permukaan kaki.

Sudah tentu, jangan lupa membaja. Mengetahui bagaimana untuk menyuburkan rumput dengan ammonium nitrat selepas musim sejuk, anda boleh membantu rumput untuk menghasilkan bentuk yang lebih baik dengan lebih cepat.

Kami menyuburkan rumput dengan betul

Jika anda mencari baja yang sesuai untuk rumput, maka pilihan yang baik dari musim bunga lewat hingga pertengahan musim panas akan menjadi campuran nitrogen. Malah nitrogen pertama sekali memerlukan rumput untuk segera memulihkan jisim hijau dan mengekalkan penampilan yang megah walaupun dengan potongan rambut biasa.

Salah satu pembekal utama nitrogen boleh menjadi ammonium nitrat. Kandungan nitrogen di dalamnya mencapai 35%. Oleh itu, selepas 7-10 hari selepas menambahkan campuran ke tanah, anda tidak mengenali rumput anda.

Ammonium nitratPerhiasan atas pertama boleh dilakukan pada akhir bulan April, apabila bumi penuh dengan panas dan kering, dan rumput akan memberikan pucuk pertama. Perkara yang paling penting di sini, seperti mana-mana baja kimia, adalah untuk memastikan dos yang betul. Ya, baja nitrogen berguna untuk rumput. Tetapi jangan bertindak berdasarkan prinsip “anda tidak boleh merosakkan bubur dengan minyak.” Nitrogen yang berlebihan boleh membakar rumput dengan mudah, memberikan anda banyak masalah untuk mengembalikannya.

Jumlah ammonium nitrat yang optimum adalah kira-kira 30-40 gram bagi setiap meter persegi. Lebih khusus, anda boleh mengetahui dari arahan pada label. Adalah dinasihatkan untuk melengkapkan dengan skala yang tepat, supaya tidak tersilap dengan perkadaran. Anda boleh mengedarkan baja secara manual, tetapi lakukan dengan teliti, dan selepas prosedur – basuh tangan anda dengan teliti.

Segera setelah menyebarkan baja, rumput itu perlu disiram dengan baik, sehingga tanah menjadi basah dan menyerap nitrat lebih cepat.

Ulangi prosedur ini adalah wajar setiap bulan sehingga pertengahan hingga akhir bulan Ogos. Dalam tempoh ini, seseorang harus memberi keutamaan kepada baja fosforus untuk menguatkan sistem akar, memastikan rumput rumput mudah bertahan di musim sejuk dan tidak perlu menanam benih pada musim bunga.

Walau bagaimanapun, saltpeter harus digunakan dengan teliti – keasidan tanah selepas ia sedikit meningkat. Pada tanah neutral dan alkali ini tidak berbahaya, tetapi bagi mereka yang mempunyai keasaman yang meningkat ini dapat menyebabkan penyakit tumbuhan.

Anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai penjagaan rumput pada musim bunga dari video