Tahun lalu memecahkan sebuah taman mawar kecil di hadapan rumah. Semua semak telah berjaya diambil akar, pada musim bunga yang saya makan mereka, dan sekarang mereka sudah cantik cantik. Beritahu saya, jenis perawatan yang diperlukan oleh bunga ros di taman pada musim panas? Adakah mereka perlu disenyawakan?

mawar

Dengan kedatangan musim panas, mereka membuka ratu taman tunas mereka yang menawan – mawar. Pada masa ini, mereka memerlukan penjagaan tidak kurang dari selepas musim sejuk, kerana bunga menghilang dari kekuatan belukar, selain cuaca kering panas tidak mempunyai kesan yang sangat baik pada keadaan umum bunga.

Apa yang perlu dilakukan untuk membuat tumbuh-tumbuhan berkembang dan berkembang secara aktif? Penjagaan musim panas untuk mawar di taman termasuk aktiviti seperti:

  • menyiram;
  • berpakaian atas;
  • pemangkasan;
  • jika perlu, kawalan serangga perosak.

Kami air banyak, tetapi tidak sering

pengairan

Melemaskan bunga dan daun dalam belukar yang sihat adalah jeritan untuk bantuan, yang menunjukkan bahawa mawar sangat memerlukan kelembapan. Agar tidak membawa abadi ke keadaan sedemikian, adalah perlu untuk menyiramnya dengan tetap dengan air yang tetap, tetapi dalam keadaan tidak sejuk, jika tidak, bunga itu mungkin mula sakit.

Bagi belukar muda, setengah baldi air sudah cukup, tetapi mawar yang lebih tua dan, dengan saiz yang lebih besar, memerlukan 1.5 hingga 2 balak untuk satu belukar.

Kekerapan pengairan bergantung kepada tanah di mana rumput tumbuh, dan keadaan cuaca. Shrubs yang tumbuh di tanah berpasir harus disiram lebih kerap di musim panas yang panas kering. Clayey, tanah berat mengekalkan kelembapan lebih lama, jadi dalam hal ini pengairan akan lebih jarang, serta dalam tempoh hujan. Perkara utama adalah tidak membenarkan pengeringan lengkap tanah.

Untuk kelembapan menguap tidak begitu cepat, di sekeliling belukar yang anda perlukan untuk meletakkan mulsa.

Makan musim panas

berpakaian atas

Semasa mawar tempoh berbunga memerlukan pemupukan kalium fosforus. Mereka menjejaskan kuantiti dan kualiti berbunga, serta penyediaan pucuk muda untuk musim sejuk. Pasaran mempunyai pelbagai persediaan kompleks khusus untuk mawar. Bentuk cecair mesti dicairkan mengikut arahan air dan tuangkan mawar dengan larutan nutrien, keras – untuk mengelak dalam bulatan berhampiran semak belukar sebelum menyiram.

Bagi baja nitrogen, pada separuh kedua musim panas adalah lebih baik untuk tidak menggunakannya. Pucuk muda tidak mempunyai masa untuk masak dan akan membeku pada musim sejuk.

Pemangkasan musim panas

pemangkasan

Pemangkasan bunga ros di musim panas mempunyai watak formative. Potong mesti pucuk yang terlalu tinggi dan tersingkir daripada bentuk semulajadi belukar. Ranting muda pada masa yang sama tidak perlu menyentuh, kerana mereka membentuk perbungaan.

Sangat penting untuk mengeluarkan tunas pudar sebelum mereka mula membentuk buah. Oleh itu, pembungaan berpanjangan, tetapi tunas tetap besar dan tidak menjadi lebih kecil.

Kami sedang memerangi perosak

percikan

Mawar bunga sering dipengaruhi oleh aphids. Ia mesti dikeluarkan, jika tidak, tunas tidak boleh berkembang. Kesan yang baik memberikan penyemburan mawar dengan penyelesaian sabun. Tulle juga boleh dengan mudah dikeluarkan dengan tangan atau dicuci dengan air, mengulangi prosedur yang diperlukan.

Sekiranya pengesanan tanda-tanda penyakit kulat (contohnya, kotoran pada daun), tumbuhan perlu dirawat dengan cara khas.

Apa yang perlu dilakukan dengan bunga mawar pada musim panas – video