Rakan-rakan yang melawat melihat pokok ara yang bergaya. Tidak ada daun yang besar dan cantik dari mana-mana tumbuh-tumbuhan saya. Beritahu saya bagaimana anda boleh menanam ara di rumah?

buah araWalaupun rajahnya berasal dari subtropik, ia sering dijumpai di antara pokok buah-buahan di kawasan selatan negara ini dengan iklim yang hangat. Walau bagaimanapun, walaupun di rumah, pokok ara terasa sangat selesa dan bahkan membuahkan hasil, sementara buah-buahan eksotik masak dua kali setahun dan mempunyai kualiti rasa tidak lebih buruk daripada taman atau liar.

Tidak ada yang rumit bagaimana menanam ara, tidak. Perwakilan terang ficus daun berbunga ini berbilang dalam dua cara:

  • keratan;
  • benih.

Penanaman buah ara dari keratan

buah ara dari keratan

Jika matlamat utama adalah untuk mendapatkan buah-buahan, pembiakan keratan adalah pilihan yang paling optimum. Dalam kes ini, tanaman pertama boleh dikeluarkan dalam satu atau dua tahun selepas menanam pucuk.

Keratan perlu dipotong pada pertengahan musim sejuk dengan pokok ara dewasa yang berbuah buah, dengan menggunakan cawangan yang lebih matang.

Pisau yang tajam dari pokok harus dipotong kecil (sehingga 15 cm panjang) ranting, sementara masing-masing mesti mempunyai sekurang-kurangnya 3 buah ginjal yang hidup. Sekiranya perlu, anda boleh membahagikan tangkapan panjang ke beberapa bahagian, meninggalkan bahagian atas lurus. Potong bahagian bawah potong pada sudut dan sapukan sapukan longitudinal (untuk merangsang pembentukan akar).

Kosongkan pada ambang jendela sejuk selama 6 jam, supaya jus susu dikeluarkan daripada kepingan keras, dan mereka kering.

Keratan disediakan akar salah satu cara untuk dipilih:

  1. Dalam bekas air.
  2. Dalam bekas dengan pasir (basah).
  3. Dalam bekas dengan tanah, ditaburkan di atas dengan sedikit pasir.

Terlepas dari pilihan mana yang dipilih, adalah perlu untuk membuat keratan keadaan hothouse, meletakkannya di bawah tudung, yang secara berkala dibuka untuk pengudaraan.

Selepas tangkai membentuk akar, ia boleh dipindahkan ke tempat kekal dalam periuk dengan substrat nutrien (tanah taman, pasir, lembaran hum, abu, gambut dan kulit telur).

Related  Para pendahulu yang baik dan buruk untuk wortel

Pembiakan Benih

tunas buah ara

Sekiranya anda mendapat keratan hijau – masalah, anda boleh menggunakan buah-buahan segar yang masak, dari mana anda perlu mengeluarkan biji, bilas dan keringkannya, dan biarkan mereka selama satu hari di sekeping kertas.

Untuk menyemai benih buah ara harus dimulakan tidak lebih awal daripada bulan Mac.

Di bahagian bawah bekas yang luas dan tidak mendalam meletakkan tanah liat yang dikembangkan dan mengisi substrat yang berkhasiat dan ringan. Nah melembapkannya dan meletakkan benih, ditaburkan dengan bumi. Tutup bekas dengan beg dan letakkan di tempat yang cerah dan hangat dengan suhu sekurang-kurangnya 25 darjah Celcius. Dari semasa ke semasa, buka rumah hijau dan taburkan tanah.

Selepas kemunculan pucuk, tempat perlindungan boleh dikeluarkan dan, jika perlu, pucuk boleh dipotong. Apabila anak benih membentuk sepasang daun yang sebenar, mereka menyelam ke dalam periuk yang berasingan.

Video mengenai buah ara yang tumbuh dari benih