Saya suka petunias sangat banyak, setiap tahun saya beli beberapa pot bunga untuk periuk dan katil bunga. Dan pada tahun ini saya akhirnya memutuskan untuk membesar sendiri dari benih. Beritahu saya, benih petunia yang saya beli untuk benih dan apa yang harus saya cari ketika memilihnya?

Dengan adanya musim bunga di kedai-kedai bunga dan di rak pasar, pot bunga dengan pelbagai petunias untuk setiap rasa dan warna mempesonakan. Sekiranya tidak ada kemungkinan (atau keinginan) untuk menanam petunias, anda boleh membeli bunga siap sedia. Dan anda boleh membeli bibit dan tumbuh petunia sendiri.

benih petunia

Pilihan kedua adalah lebih bermanfaat, kerana kos membeli satu tumbuhan dewasa akan meliputi pembelian beberapa biji benih. Anak benih yang ditanam dari mereka akan diisi dengan lebih daripada satu katil bunga. Benih petunias mempunyai percambahan cukup baik. Walau bagaimanapun, pulih di belakang mereka, adalah wajar untuk mendengar cadangan para penjual bunga yang berpengalaman tentang apa jenis biji petunia yang lebih baik untuk membeli untuk benih.

biji petunia

Oleh itu, apabila memilih biji petunia, anda perlu memberi perhatian kepada perkara-perkara berikut:

  • kualiti;
  • kuantiti;
  • kesegaran;
  • kepunyaan pelbagai.

Kualiti benih petunia

pakej biji profesional

Mungkin semua orang melihat pasaran nenek yang menjual biji “mengikut berat”. Tiada siapa yang mengatakan bahawa benih yang mereka peroleh akan menjadi kurang baik. Namun, untuk tidak membuat kesilapan dengan pilihan, lebih baik membeli biji petunia dalam pakej profesional khusus. Pada masa yang sama, firma yang menghasilkannya harus diketahui dengan jelas. Pakej ini selalu menunjukkan jenis petunia itu, apabila perlu untuk menyemai benih, perkiraan waktu pelayaran di atas katil bunga dan tempoh berbunga, serta ciri-ciri penjagaan dan penerangan tanaman.

Related  Spatyphylla hitam dan daun menjadi kuning: kenapa dan apa yang perlu dilakukan

Juga anda perlu memberi perhatian kepada benih mana dalam pakej yang biasa atau dragee. Jenis yang lebih baik adalah lebih mudah untuk menabur, tetapi jika keadaan dan tempoh penyimpanan tidak dihormati, mereka kehilangan percambahan mereka.

Bilangan benih dalam pakej

bilangan benih

Biji petunia sangat kecil dan dijual dalam pek 5 dan 10 buah setiap satu. Pakej dengan sebilangan besar biji benih hanya kelihatan lebih mahal pada pandangan pertama, dan jika anda mengira semula harga untuk satu perkara, ia segera menjelaskan bahawa ia lebih menguntungkan untuk membeli pakej yang lebih besar. Anak benih yang ditanamnya boleh ditanam satu katil kecil atau beberapa bunga kecil.

Sudah tentu, jika anda ingin menanam beberapa varieti dengan pelbagai warna dan bentuk hal berkembang, lebih baik membeli satu beg kecil dari pelbagai jenis.

Kesegaran benih

Apabila memilih bibit petunias, anda harus memberi perhatian pada tahun yang mereka kumpul. Sesetengah penanam menegaskan bahawa benih tahun lepas mempunyai percambahan yang lebih baik. Jika boleh, lebih baik membeli bibit segar petunia, atau untuk merawatnya sebelum menyemai penyediaan stimulan Epit-Extra.

stimulan epin-tambahan

Jika tarikh tamat tempoh dicetak pada beg dengan biji petunia dicetak di rumah percetakan – ini boleh menjadi palsu, kerana biji sebenar mempunyai setem dengan tarikh akhir.

Gabungan kepada pelbagai

petunia pelbagai jenis

Pelbagai jenis petunias mempunyai keunikan sendiri penanaman. Sebagai contoh, beberapa jenis boleh disemai dengan segera di tanah terbuka, dan beberapa – mula-mula tumbuh dalam bentuk benih. Oleh itu, untuk penanaman benih, petunias disarankan untuk membeli pakej dengan benih varietas yang sama. Pakej dengan campuran varieti mungkin tidak membenarkan keputusan yang diharapkan.

Video tentang penanaman benih petunia