Beritahu saya cara menanam aquilegia dari benih? “Dipinjam” dari jiran beberapa buah aquilegia putih dan ungu, itu sangat cantik, ia bermunculan di musim panas. Adakah mungkin untuk menanam benih pada musim bunga dengan segera di atas katil atau lebih baik untuk menanam benih?

aquilegia bijiTidak seperti kebanyakan tumbuh-tumbuhan taman, yang lebih suka membiak dengan pembahagian atau keratan, aquilegia adalah lebih baik untuk berkembang melalui kaedah benih. Walaupun tumbuhan ini mempunyai sistem akar yang agak kuat (pada orang dewasa, akar boleh mencapai sehingga 70 cm diameter), ia tidak bertolak ansur dengan pemindahan. Dalam usaha untuk mendapatkan bunga baru, anda boleh merosakkan yang sedia ada.

Penanaman aquilegia dari biji boleh dilakukan dengan dua cara:

  • menyemai mereka segera ke tempat terbuka;
  • tumbuh benih pertama.

Ciri-ciri benih menyemai di atas katilpembumian

Aquilegia benih di tanah terbuka sudah pada pertengahan April. Untuk melakukan ini, membuat lubang cetek atau katil panjang dan menyebarkan biji, memerhatikan jarak 25 cm di antara mereka. Taburkan lapisan nipis bumi dan tutup tanaman dengan filem sehingga muncul sprouts. Kemudian perlindungan itu dikeluarkan dan, jika perlu, anak benih ditanam selepas membentuk 2-3 risalah.

Untuk meningkatkan percambahan biji benih, mereka berstrata terlebih dahulu. Selain itu, cengkerang biji benih dapat digaruk dengan kertas pasir untuk memudahkan pembiakan.

Kelebihan kaedah ini ialah benih dapat disemai dan di bawah musim sejuk. Aquilegia agak sejuk dan pucuk awal bertolak ansur dengan suhu tidak stabil musim bunga, tetapi sebaik sahaja musim luruh menyemai pada patch, ia disyorkan untuk membuat perlindungan. Jadi benih tidak meniup angin.

Bilakah untuk menanam benih pada anak benih?percambahan saluran air

Penanaman benih bermula sebulan sebelum ini, pada bulan Mac. Tanah harus dituai dari musim gugur, bercampur dengan bahagian yang sama:

  • tanah berdaun;
  • pasir;
  • turf.

Anak benih akan memerlukan bekas dalam – akar aquilegia, walaupun lemah, tetapi panjang. Dalam periuk, mereka tidak mempunyai ruang yang cukup untuk pembangunan, dan anak benih akan menjadi lemah.

Benih disimpan dalam larutan stimulan pertumbuhan dan diletakkan di permukaan dalam bekas dengan tanah nutrien. Di atas, ringan ditaburkan dengan bumi. Sebelum kemunculan pucuk, kontena ditutup dengan sebuah filem untuk mewujudkan keadaan rumah hijau.

Akuakultur tumbuhan yang kuat dan sihat tumbuh di bawah keadaan pencahayaan yang baik dan suhu rendah di dalam bilik (kira-kira 17 darjah Celcius). Dalam gelas yang berasingan ia menyelam apabila ia tumbuh, dan di atas katil ditanam berhampiran akhir bulan Mei.

Pembenihan benih aquilegia pada benih – video