Saya suka gondok, tetapi saya tidak pernah membesar. Tahun ini saya mempunyai bunga pertama saya yang dinanti-nantikan – hadiah untuk saya 8hb Mac dari suami saya. Saya ingin menyimpannya. Beritahu saya, apa yang perlu saya lakukan apabila hyacinths pudar untuk melihat bunga musim bunga mereka pada musim bunga?

Aroma yang ganjal dari gondok dan bunga syampu yang bergaya dari pewarna yang paling bervariasi … Setelah melihat kecantikan ini sekali, setelah menghirup aroma yang anda ingin menikmati selalu. Oleh itu, jangan buang bunga selepas berbunga, kerana hyacinths boleh mekar selama hampir 10 tahun, jika dikekalkan dan disimpan dengan betul.

hyacinths

Apa yang boleh dilakukan dengan hyacinths, apabila mereka telah pudar, supaya tumbuhan terus menyenangkan mata? Jawapan kepada soalan ini bergantung kepada di mana bunga-bunga ini berkembang. Secara umum, gondok dianggap sebagai bunga taman, tetapi selalunya ia ditanam dalam periuk untuk mendapatkan bunga awal.

Hyacinths telah memudar dalam periuk, apa yang perlu dilakukan seterusnya?

memakan gondok di dalam periuk

Apabila tumbuh-tumbuhan gondok dalam keadaan tertutup selepas berbunga, terdapat dua pilihan untuk tindakan, yang berbeza pada masa menanam bunga di tanah terbuka:

  1. Pendaratan musim luruh. Potong pucuk bunga dan terus menjaga kilang seperti biasa – air yang diperlukan sehingga daun kering. memotong batang bungaHanya lonjakan bunga yang dipotong, daun hijau mesti terlebih dahulu menghilangkan diri. Selepas dedaun akhirnya layu, berhati-hati mengupas mentol keluar dari periuk dan keringkannya. Simpan di tempat sejuk yang gelap sehingga musim gugur. Kemudian ditanam di tanah terbuka, di mana gondok akan mekar sudah pada musim depan. Penanam yang berpengalaman tidak mengesyorkan menggunakan mentol ibu untuk memaksa berulang, terutamanya jika anda perlu mendapatkan bunga besar. Sudah tentu, pembungaan akan berlaku dalam mana-mana, bagaimanapun, batang bunga dicincang dengan masa. Adalah lebih baik untuk digunakan untuk keperluan bayi ini, yang pada musim gugur akan muncul di dalam mentol utama. Penyebaran gondok juga dengan bantuan mereka.mentol gondok
  1. Pendaratan musim bunga. Selepas memotong bulu tersebut, pindahkan buluh gondok ke dalam periuk yang lebih luas, tambah di atas tanah nutrien baru dan letakkan di tempat yang sejuk tetapi terang, sehingga hujung musim bunga. Pada awal Mei, tumbuh gondok dengan pucuk muda perlu ditanam di atas katil bunga. Pada musim panas ia akan tumbuh lebih kuat di tanah terbuka, dan mentol boleh ditanam semula dalam periuk.

Related  Pilih rumput untuk tanah liat

Gondok Otzvel pada bunga

hyacinths pada bunga

Sekiranya gondok ditanam di tanah terbuka, selepas berbunga, tumbuhan tidak disentuh sehingga daun menjadi kuning. Apabila ini berlaku, mentol mesti digali dan disediakan untuk penyimpanan:

  • di bahagian bawah mentol dengan pisau, buat incisions dalam bentuk salib;
  • selepas setiap mentol pisau mesti disapu dengan alkohol;
  • keringkan luka dengan baik;
  • letakkan mentol untuk simpanan.

Pada awal musim gugur (pada bulan September) gondok mesti ditanam di atas katil bunga. Baris di bawah bunga digali, baja mineral diperkenalkan.

Video mengenai penjagaan ekor gelas selepas berbunga