Beritahu saya, bagaimana kacang tanah tumbuh? Tahun lepas saya melihat kawan-kawan dengan beberapa katil dengan semak-semak yang subur, tetapi saya tidak dapat menemui apa-apa buah pada mereka, walaupun pada hakikatnya sudah bulan September.

bagaimana kacang bertambahKacang-kacangan dipanggil kacang, tetapi ia tidak ada hubungannya dengan walnut sebagai pokok. Begitu juga, kacang tidak kelihatan seperti hazel di belukar berkayu, walaupun ramai yang berpendapat bahawa kacang lazat matang dengan cara ini. Adalah betul untuk memanggil kacang tanah tumbuhan herba tahunan yang tumbuh dalam bentuk belukar kecil yang tidak melebihi 70 cm tinggi. Pembangunannya berbeza dari kebiasaan untuk tanaman tanaman kita. Bagaimanakah kacang tanah berkembang, apa yang kelihatan seperti pada pandangan pertama, dan bagaimanakah buah itu ditetapkan?

Apa yang kelihatan seperti kacang?belukar kacang

Jika anda membandingkan tahunan dengan sayur-sayuran yang terdapat di setiap taman, maka ia adalah sesuatu di antara kacang dan kentang. Secara luaran, semak adalah sangat mirip dengan kacang atau kacang belimbing: mereka mempunyai bujur, parnopristye yang sama, daun dengan fuzz cahaya, dan batang panjang aktif bercabang. Struktur perbungaan juga serupa, kecuali berwarna kuning.

Tetapi pada sistem akarnya, mereka berbeza: semak kacang sangat sederhana, tangan, dari tanah tidak dapat ditarik keluar – akar teras mendalam ke dalam tanah selama lebih dari setengah meter dan tanpa sekop sangat diperlukan.

Ciri-ciri berbuahgynofor dengan buah-buahan

Tidak seperti kacang polong, buah-buahan yang masak di tempat perbungaan, di bahagian bawah semak belukar, buah kacang tumbuh di tanah, seperti kentang. Oleh sebab itu, penuaian adalah seperti menggali kentang, tetapi di sini semua kesamaan juga berakhir.

Jagung yang dipanjangkan dengan sepasang kacang di dalamnya terletak jauh dari sistem akar (dalam erti kata, lebih dekat dengan permukaan tanah), tetapi mereka terikat semua pada pucuk. Ini berlaku seperti berikut:

  • pertama semak mekar, dan berbunga berlangsung sehari;
  • maka mereka sendiri berpecah-belah, akibatnya gynophore diikat-melarikan diri baru;
  • kesimpulannya, gynophore menembusi ke dalam tanah, di mana, pada hakikatnya, buah mula diikat dan masak.

Untuk mendapatkan tanaman, bunga kacang harus berada di atas paras tanah tidak lebih tinggi daripada 15 cm, jika tidak, gynofor tidak boleh mencapai tanah dan hanya layu tanpa membentuk ovari.

Salah satu kelebihan kacang tanah adalah kekurangan keperluan pendebungaan, yang mana ia boleh ditanam walaupun sebagai tanaman pasu di dalam bilik. Di tanah terbuka kacang tanah yang penuh kasih sayang berjaya ditanam di kawasan selatan negara ini dan bahkan di latitud tengah.

Related  Bilakah untuk mengumpul biji nasturtium?

Video tentang bagaimana kacang bertambah