Ia telah lama mahu meletakkan negara Ixia, dan kemudian kejatuhan jiran yang dibayar saya sepuluh bulblets dari taman anda dengan tunas berwarna-warni. Sila beritahu kami tentang keanehan penanaman dan penjagaan campuran Ixia. Di mana lebih baik menanam mentol dan bilakah boleh dilakukan?

Campuran IxiaTumbuh-tumbuhan penyayang panas yang lembut datang dari kawasan tropika dan sering dijumpai di rantau kita, kerana pecinta bunga sebenar tidak takut akan kesulitan yang mungkin. Bukan pengecualian dan Ixia – keluarga iris yang menawan. Salah satu spesis tumbuhan yang paling popular adalah campuran campuran campuran Ixia, kerana hanya beberapa semak boleh menghiasi katil bunga dengan semua warna pelangi. Bagaimana untuk mengembangkan campuran Iksi di laman web anda dan bagaimana untuk mengurusnya, kami akan bercakap tentang hari ini.

Penerangan yang pelbagaibelukar Ixia

Campuran Ixia adalah sejenis termofilik yang paling berwarna-warni. Walaupun berbunga yang agak pendek, yang berlangsung tidak lebih dari 3 minggu, ia menyerang dengan warna yang pelbagai. Pada pertengahan bulan Julai, di puncak semak mekar banyak, bunga agak besar, dari yang hanya terpesona: kuning dan putih, merah jambu dan lemon, merah dan maroon asterisk bergoyang dari angin bertiup, dan pada awal bulan Ogos, secara beransur-ansur pudar.

Adalah menarik bahawa pada malam Ixia tunas berhampiran dengan matahari terbit lagi menggunakan kelopak halus dan memuliakan petak bunga aroma halus nipis.

Dalam selebihnya, pelbagai kelihatan agak biasa: dari mentol tumbuh daun xiphoid, antaranya berdiri bunga spike. Ketinggian keseluruhan tumbuhan jarang melebihi 70 cm, paling sering terdapat semak yang bertambah hingga setengah meter.

Bila hendak menanam?ubi Ixia

Seperti jenis lain, campuran Ixia menghasilkan semula corms dan biji. Sejak tumbuh benih – pekerjaan yang lebih intensif buruh, kebun-kebun yang paling banyak menanam perennials melalui mentol, selain itu, membolehkan anda melihat berbunga pada tahun pertama. Masa menanam mentol di tanah bergantung kepada keadaan cuaca di rantau tertentu:

  • menjadi iklim selatan yang lebih panas membolehkan kilang Ixia bawah musim sejuk, tetapi tidak dikecualikan daripada keperluan untuk menyembunyikan lagi mendarat lapisan tebal mulsa untuk corms tidak vymerzli;
  • apabila menanam bunga di pinggang tengah dengan musim sejuk, lebih baik menanam mentol pada musim bunga, pada pertengahan Mei, apabila bumi menjadi panas.

Pendaratan Podzimnaya harus lebih dalam (sekurang-kurangnya 12 cm), dengan selamat menyembunyikan ubi di tanah dari fros.

Di mana untuk menanam?pendaratan ixia

Campuran Ixia sangat mencabar untuk pencahayaan, jadi untuk itu anda perlu mengambil bunga yang mengalir, mengelakkan tempat-tempat di mana musim bunga bertakung air, sebaliknya mentol akan cepat membusuk. Tanah harus longgar (jika perlu, pasir ditambah) dan subur, maka pengenalan humus sebelum penanaman akan sangat berguna. Adalah baik untuk menambah sedikit superfosfat dan abu.

Related  Untuk membantu penanam bunga: bunga untuk katil bunga permaidani

Bagaimana untuk menjaga?

Campuran Ixia sememangnya tidak mengendahkan, dan mudah untuk mengurusnya, iaitu:

  • banyak air yang disiram dan ditaburkan;
  • merobek daun kering dan perbungaan yang pudar;
  • dua kali sebulan untuk memberi makan dengan penyusuan najis burung atau kompleks baja mineral siap.

Dengan ketibaan musim luruh semak boleh meninggalkan musim sejuk di dalam tanah, potongkan bahagian seluruh foliar dan zamulchirovat atau menggali dan menyimpan air di dalam bilik yang kering.

Video mengenai penanaman Ixia di taman