Tahun lepas, benih zinnia saya hampir pulih sepenuhnya. Sudah tentu, saya tidak tahu, tetapi daun di pucuk beransur-ansur bertukar menjadi kuning, dan beberapa tumbuh-tumbuhan juga hancur. Tidak semua orang berjaya menyelamatkannya. Saya ingin mengelakkan kesilapan seperti musim ini. Beritahu saya, mengapa bibit zinnia bertukar menjadi kuning dan bagaimana untuk menanganinya?

Penanaman zinnia oleh anak benih banyak diamalkan oleh penanam bunga, memandangkan ia membolehkan seseorang mendapatkan bunga yang lebih awal dari tumbuhan yang indah ini. Walau bagaimanapun, majikan yang kacak mempunyai watak yang sedikit berubah-ubah, yang menunjukkan dirinya pada peringkat anak benih. Seringkali pucuk muda mula kehilangan warna, dan daun secara beransur-ansur menjadi kuning. Untuk mengelakkan situasi sedemikian, anda perlu tahu mengapa benih zinnia menjadi kuning.

Penyebab utama pemijahan benih adalah:

  • pembekuan;
  • kekurangan pemakanan;
  • penanaman yang rapat;
  • kerosakan kepada akar;
  • kekurangan atau kelebihan kelembapan;
  • kekurangan pencahayaan;
  • kehadiran penyakit ini.

Bibit beku

benih dewasa

Zinnia sangat sensitif kepada suhu rendah, walaupun pembekuan jangka pendek pucuk membawa kepada kekalahan dan kekuningan daun. Adalah sangat penting untuk tidak membenarkan draf semasa pengudaraan rumah hijau dengan anak benih dan tidak meninggalkan bekas berhampiran tingkap terbuka.

Apabila tumbuh benih zinnia di tanah terbuka pada waktu malam, perlu menanam penanaman dengan filem.

Kurangnya makanan

anak benih di tingkap

Untuk perkembangan penuh benih, zinnia memerlukan tanah longgar dan berkhasiat. Kekurangan nitrogen dan mikroelemen lain di dalam tanah boleh mengakibatkan kekuningan pucuk.

Adalah perlu untuk sentiasa memberi makan benih dengan baja mineral nitrogen dan kompleks, supaya tumbuhan mempunyai rizab nutrien yang mencukupi untuk pertumbuhan yang aktif.

Menanam dan merosakkan sistem akar

pendaratan tebal

Daun daun benih zinnia juga muncul dalam kes penebalan pucuk, apabila mereka kekurangan ruang untuk pertumbuhan, akibatnya tumbuhan dipenuhi dengan akar dan berjuang untuk bertahan hidup. Adalah perlu untuk mengatur zinnia dalam cawan berasingan, cuba untuk tidak merosakkan akar nipis, yang seterusnya boleh menyebabkan perubahan warna daun dan kematian anak benih.

Pelanggaran pengairan dan kekurangan cahaya

bercambah

Daun di zinnia muda boleh bertukar menjadi kuning dan hasil daripada penyiraman yang tidak dijawab atau tidak mencukupi. Adalah penting untuk tidak membenarkan pengeringan lengkap tanah, tetapi juga tidak mengisi anak benih. Dengan kelembapan berlebihan, proses pembusukan boleh bermula, yang akan menyebabkan kematian anak benih.

Kekurangan pencahayaan membawa kepada kekuningan dan pembesaran benih, jadi bekas dengan zinnia perlu diletakkan di tempat yang cerah.

Penyembuhan penyakit

Anak benih yang tidak dapat dipecahkan tidak berdaya tahan terhadap pelbagai penyakit. Selalunya anak benih terdedah kepada pudar, yang ditunjukkan sebagai kekuningan daun. Pertama daun kuning menjadi kuning, secara beransur-ansur kuman tumbuh lembap dan mengecut. Anda boleh cuba menyelamatkan sisa zinnia, menumpahkan tanah dengan larutan potassium permanganate yang lemah. Untuk pencegahan dan rawatan penyakit, semburan perlu disembur dengan Bactofit.

Benih zinnia yang sudah pudar mesti ditanggalkan dengan teliti dari tanah.

Penanaman zinnia dari benih dan penjagaan lanjut – video