Pada musim gugur, demi minat, saya menanam batu alpukat (dengan cara ini saya sudah berjaya mendapatkan lemon bilik). Eksperimen ini berjaya – tulang telah tumbuh, dan secara beransur-ansur ia membina daun. Beritahu saya bagaimana untuk menjaga alpukat di rumah? Adakah dia memerlukan cahaya terang atau dia boleh meletakkan periuk di tingkap utara?

alpukatKekasih tanaman eksotik lebih kerap di kalangan penjual bunga. Terima kasih kepada mereka, beberapa budaya yang tinggal di alam liar, selamat berhijrah ke rumah kita dan merasa cukup baik di sana. Ambil sekurang-kurangnya alpukat – pokok tinggi hijau dengan buah-buahan hijau asli yang berasal dari Mexico. Daun hijau cerahnya yang besar sangat popular dengan pencinta tumbuhan dalaman bahawa Mexico eksotik mula digunakan untuk tujuan hiasan untuk menanam kehijauan.

Secara semula jadi, alpukat tumbuh sehingga 30 m tinggi, dalam ruang yang tertutup kerana ia tumbuh sebagai pokok kecil (tidak lebih daripada 2.5 m), untuk yang sama atau buah-buahan.

Alok tumbuh tidak begitu sukar. Sekiranya anda mencipta keadaan untuknya yang mendekati alam semulajadi dan dijaga dengan baik, anda boleh mendapatkan loji yang benar-benar cantik dan padat.

Penjagaan alpukat di rumah terdiri daripada satu set aktiviti, iaitu:

  • memilih tempat yang sesuai untuk belukar (dengan pencahayaan dan suhu udara yang diperlukan);
  • penyiraman dan pemakanan yang kompeten;
  • membentuk pemangkasan;
  • pemindahan biasa.

Di manakah lebih baik untuk menanam alpukat?alpukat di tingkap

Sebelum anda menentukan pasu dengan belukar muda untuk kediaman tetap, adalah wajar untuk mempertimbangkan bahawa alpukat tidak bertolak ansur dengan cahaya matahari langsung – dari mereka pada daun kelihatan luka bakar. Tetapi jika tidak, dia agak bersahaja dan tumbuh dengan baik walaupun di penumbra, walaupun dia suka baik, tetapi menyebar, pencahayaan.

Anda boleh meletakkan periuk di ambang tingkap utara: alpukat di musim panas cukup cahaya matahari, dan pada musim gugur-musim sejuk, hanya memasang lampu tambahan.

Berhubung dengan suhu dan kelembapan, pokok renek malar hijau yang memerlukan haba, tetapi mampu untuk musim sejuk dan bilik tak panas pada suhu yang tidak lebih rendah daripada 5 darjah, walaupun dalam kes ini ia menjadi daun daun luruh dan mengeset semula.

Bagaimana air dan makanan?penyiraman alpukat

Pada musim panas, alpukat air perlu kerap, dan juga disembur secara teratur. Pada musim sejuk, kekerapan penyiraman bergantung kepada keadaan musim sejuk: semakin rendah suhu, kurang kerap menyiram belukar.

Avocado itu sendiri berkembang cepat, jadi berpakaian kerap tidak perlu, tetapi perlu diingat bahawa pasu pokok dalam jumlah yang terhad tanah dan nutrien ia berjalan keluar dengan cepat. Untuk menggantikannya dari musim semi hingga akhir musim panas, persiapan mineral yang rumit harus diperkenalkan (tetapi tidak lebih daripada 2 kali sebulan).

Bagaimana cara memotong dan kapan pemindahan?alpukat yang dipotong

Di dalam bilik, alpukat sering membentang, jadi pemangkasan membentuk merupakan peringkat penting dalam menjaga itu. Untuk ini, perlu mencubit atau memotong pucuk selepas 8 daun pada musim bunga untuk merangsang cawangan. Ulangi prosedur sepanjang musim panas pada setiap ranting muda.

Juga alpukat perlu transplantasi yang kerap, kerana ia berkembang dengan cepat. Semen muda ditransplantasikan setiap musim bunga, melangkah ke dalam periuk yang lebih luas. Spesimen besar, jika boleh, dipindahkan setiap tiga tahun atau hanya menggantikan lapisan atas tanah dengan yang segar. Baca artikel yang sama: Alpukat – baik dan buruk untuk badan!

Ciri-ciri tumbuh alpukat dalaman – video