Bagaimana untuk mengeringkan mawar

Saya melihat gambar akrab dari rakan-rakan saya di rumah, yang diperbuat daripada bunga ros yang kering. Sangat terkesan! Kerana saya mempunyai taman mawar yang besar, saya juga ingin cuba melakukan sesuatu seperti ini. Segera, bagaimana untuk mengeringkan roses dalam keadaan rumah bahawa mereka tidak kehilangan jumlah dan bentuknya?

Kebanyakan wanita lebih suka bunga mawar untuk semua bunga. Oleh itu, ia adalah sukar untuk membuangnya selepas bunga pudar. Dan mengapa ini, jika anda boleh mengeringkan mawar dan ini melanjutkan hidup mereka, tetapi dengan cara yang berbeza?! Sesungguhnya, tumbuhan kering membuat banyak komposisi yang berbeza untuk hiasan, dari bunga kering sederhana hingga gambar kompleks. Cara mudah mengeringkan bunga (seperti herbarium) tidak begitu sesuai di sini. Mawar perlu dikeringkan supaya mereka tidak kehilangan bentuknya.

bunga ros kering

Mawar yang terbaik dikeringkan

Hanya bunga ros baru yang sesuai untuk pengeringan. Bunga-bunga yang berdiri di dalam pasu untuk sementara waktu memulakan proses melelahkan.

Mawar mesti dipotong dalam cuaca kering, supaya mereka tidak mendapat sedikit kelembapan.

Bunga dengan kelopak yang padat memegang bentuk terbaik. Jangan juga gunakan tunas blossom sepenuhnya, kerana selepas pengeringan kelopak bunga akan hancur.

Mereka rosak kering di rumah supaya mereka tidak kehilangan bentuk, dalam dua cara: dengan menggantungnya pada tali atau menuangkan pasir.

Mawar sushi di atas tali

Mawar untuk menyusun, potong batang ke panjang yang dikehendaki atau hanya memotong petua. Daun yang lebih rendah, juga, berpecah, tetapi tanpa fanatik. Di dalam bilik kering, yang tidak mendapat cahaya matahari, tarik tali. Kegelapan adalah prasyarat, kerana dari matahari, bunga akan menjadi rapuh, gelap, berkerut dan hancur.

Batang masing-masing mawar mengikat tali. Anda tidak boleh mengikat bunga ke sejambak – dalam bentuk ini mereka tidak akan mendapat udara yang cukup dan mula membusuk.

bunga ros yang digantung

Pada jarak yang sama, mengikat bunga ros sedemikian rupa sehingga mereka tidak menyentuh antara satu sama lain. Bunga kering akan siap dalam masa dua minggu. Jika semasa proses pengeringan rosak sedikit berubah warna, ia perlu “dicat” dengan cat kuku.

Mawar sushi di dalam pasir

Untuk kaedah ini, anda memerlukan kotak kadbod dalam atau kotak kayu yang dalam. Sediakan mawar dengan cara yang sama seperti apabila mengeringkan tali.

Seterusnya, masak pasir – bakarnya di dalam ketuhar atau goreng dalam kuali dan ayam melalui penapis. Pasir sungai yang sesuai atau pasir kuarza khas untuk chinchillas, yang dijual di kedai haiwan kesayangan.

Dalam kotak atau kotak, tuangkan pasir dengan lapisan 5-7 cm, kemudian masukkan mawar dengan bunga ke atas (seperti dalam pasu) dan pasangkannya dengan pasir dengan perlahan. Dalam kes ini, bunga harus berdiri tegak secara menegak.

sushi mawar di dalam pasir

Kotak tersebut hendaklah ditutup selama 2-3 minggu dan dimasukkan ke dalam bilik gelap kering. Pada akhir tempoh ini, buat lubang-lubang kecil di bahagian bawah bekas untuk membolehkan pasir itu tumpah. Menggali bunga mawar dari pasir sendiri tidak boleh, supaya tidak merosakkan kelopak.

Untuk membuat bunga mawar lebih cantik dan kuat, dan juga untuk melindungi dari kelembapan, mereka taburkan dengan penyiram rambut.

Bagaimana Mawar Kering Florists

Ada cara lain untuk mengeringkan bunga ros, yang digunakan oleh para pedagang bunga. Mereka merawat tumbuhan dengan penyediaan khas – gel silika. Ini adalah serbuk bebas khas yang menyerap kelembapan. Walau bagaimanapun, di rumah, kaedah ini lebih baik untuk tidak digunakan, kerana penggunaan serbuk yang salah akan membawa kepada pemusnahan mawar yang lengkap.

Video mengenai cara mengeringkan mawar di dalam pasir

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Adblock
detector