rumput pampas dalam landskapMenggoda harga benih di gergasi Internet China AliExpress pada malam musim dacha menarik tukang kebun dan petani trak Rusia, Dekat dan Jauh Luar Negara, dengan perkataan seluruh dunia.

Sekiranya kita membandingkan harga sahaja, maka jawapan kepada soalan utama: “Worth it!”. Tetapi, kita akan memahami keadaan dengan lebih terperinci.

Di sini, sebagai contoh, tumbuhan hiasan selatan Pampas rumput atau Cortaderia. Varieti berwarna tumbuhan ini dari salah satu penjual ke Aliexpress diperintahkan lebih dari 13,500 kali!benih untuk aliexpress

Anda dapat melihat bahawa 100 pcs. benih salah satu dari empat bunga ditawarkan untuk “tidak masuk akal” – 8.11 rubel. Sudah tentu, hampir mana-mana tukang kebun bersedia untuk risiko jumlah ini.rumput pampas merah jambu

Untuk harga yang sama, pelbagai herba hiasan ini berwarna merah jambu.

Penghantaran bibit dari kedai China di Rusia mengambil purata satu setengah bulan. Rumput naik, bahkan pada hari kedua, berdasarkan video ini:

Dan kini mari kita lihat pada harga kedai dalam talian Rusia SemenaPost, yang menawarkan versi merah jambu cortaderia. Ini adalah harga yang paling murah untuk tumbuhan dengan perbungaan skala warna tertentu. Bilangan biji, dengan cara itu, ditunjukkan dalam pecahan gram, bukan dalam kepingan, jadi lebih sukar untuk mengorientasikan banyak atau sedikit. Di samping itu, tidak terdapat pelbagai jenis kelabu di tapak Rusia.benih di kedai dalam talian

Jadi apa yang ditangkap? Hakikatnya adalah segala-galanya tidak begitu mewah. Ada beberapa perkara yang harus diingat ketika membeli bibit:

  1. Sebelum membeli jenis tanaman eksotik, tidak diperlukan untuk bertanya dalam buku rujukan dan laman web khusus tentang agroteknik pembelian yang akan datang. Tidak tahu mengenai ciri-ciri penanaman dan penjagaan tumbuhan, ia mudah merosakkan benih yang paling elit.
  2. Apabila membeli bibit sayuran di China, kita harus ingat di mana negara ini terletak di dunia, dan tidak menunggu dengan Aliexpress untuk jenis masak awal. Tidak mungkin exotics Cina akan dibahagikan kepada tali pinggang tengah Rusia, belum lagi Siberia!
  3. “Kelas ketiga telah menanam popi, dan sejenis bijirin tumbuh!” (A. Barto).

Related  Pilih penapis luar biasa dari China

Malangnya, fakta-fakta penipuan, apabila tiada apa-apa yang berasal dari biji “elit” yang dihantar kepada anda atau tumbuh sesuatu yang sangat tidak diketahui. Dan jika tidak munculnya benih dalam sesetengah kes boleh dijelaskan oleh kekurangan kemahiran yang betul dalam tukang kebun, maka tunas tanaman lain untuk alasan ini tidak jatuh.

Untuk kejelasan, anda boleh menonton video ini:

Untuk membeli atau tidak, terpulang kepada anda, sudah tentu. Tetapi jika anda membuat keputusan untuk membeli, maka ingat bahawa anda sentiasa boleh memastikan diri anda terhadap dua mata pertama, tetapi dari perlindungan 100 persen ketiga tidak wujud. Tetapi ini tidak menafikan kewaspadaan: sebelum membeli, sekurang-kurangnya, adalah semestinya mengkaji ulasan pembeli lain, bukan sahaja tentang biji itu sendiri, tetapi mengenai kedai secara keseluruhan.

Membeli-belah yang berjaya untuk anda!