perancangan tapak yang betulBiasanya generasi lama tahu semua ini. Dan mereka boleh mengira bilangan meter dalam menenun untuk masa yang lama. Wakil generasi muda, selalunya, tidak mendengar perkataan “tenun” sama sekali, dan mereka tidak tahu kaedah pengiraan. Lagipun, dalam dokumen tanah rasmi ia biasanya tidak lazim untuk menggunakan konsep ini, di mana kawasan itu dikira hanya dalam hektar, malah di arak. Jadi, apa yang tenunan bumi dan bagaimana untuk menghitungnya?

Kawasan bentuk mudah

halaman persegiAda bahagian-bahagian bumi yang berlainan. Biasanya mereka bentuk geometri mudah: segi empat atau segi empat tepat. Tetapi terdapat pengecualian apabila tapak itu adalah trapezoid atau rentetan. Pada plot tanah yang mempunyai bentuk segi empat tepat atau persegi, seratus bumi lebih mudah dikira. Hanya satu formula geometrik yang akan membantu dalam pelbagai bentuk. Formula kawasan segiempat tepat atau segi empat segi satu persegi.

Kawasan seluas 100 meter persegi – dan terdapat seratus meter persegi.

Seperti yang diketahui, barangan khas digunakan untuk mengira kawasan tanah. Mereka ditemui dalam agronomists, cartographers dan pekerja lain yang terlibat dalam pengukuran tersebut. Anda boleh mengatakan bahawa anda adalah salah seorang daripada mereka. Tetapi untuk menghitung seratus meter persegi tanah, jangan risau tentang ketiadaan alat rumit. Mereka tidak akan diperlukan. Apa yang anda perlukan adalah:

  • empat palang;
  • Roulette (tidak terlalu pendek);
  • pen dan buku nota.

Pasang pasak di semua sudut tanah. Dari pasak ke pasak, ukur rolet semua sempadan tapak. Jika semua pihak sama panjang, maka ini adalah persegi. Jika dua sisi pendek sama, seperti sisi panjang, maka – segiempat tepat. Catat hasil dalam notepad. Katakan satu sisi adalah 30 meter dan sebelah yang lain ialah 40. Kemudian anda perlu mengalikan nombor-nombor ini dengan satu sama lain. Ternyata 1200 meter persegi. Seratus meter persegi adalah 100 meter persegi. 1200 berpecah dengan 100, kita mendapat nombor 12. Semua, saiz plot tanah adalah 12 ratus. Sekiranya kedua belah pihak sama (persegi), maka mana-mana dua daripadanya berlipat ganda satu sama lain dan dibahagikan dengan seratus.seksyen segi empat

Anda tidak boleh menggunakan rolet, dan membina kompas berbentuk meter sendiri dengan tangan anda sendiri. Bermula dari pasak, meter dengan meter, berjalan dan kiraan. Adalah penting bahawa jarak antara hujung kaki kompas adalah tepat satu meter! Dalam seratus meter persegi tanah 100 meter persegi.

Bidang bentuk kompleks

Bentuk paralelogramTerjadi dan sebagainya. Apabila tapak mempunyai bentuk yang rumit (bukan persegi dan bukan persegi panjang), misalnya, trapezoid atau bulatan. Di sini datang untuk membantu formula geometri yang lain. Sebagai contoh, seksyen ini mempunyai bentuk sejajar-jajaran.

Related  Tungku-tungku untuk kotej: ciri-ciri reka bentuk dan keutamaan pilihan

Anda perlu mencari hanya panjang sisi yang lebih besar. Tetapi sekarang anda perlu mencari dan ketinggian. Kawasan yang anda dapat ialah panjangnya didarab dengan ketinggian. Ini adalah cara paling mudah untuk mengira kawasan selari. Ia juga benar untuk mengira kawasan berlian.

Ketinggian harus berserenjang ke sisi yang lebih besar. Iaitu, untuk membentuk dengan sudut 90 darjah, sekurang-kurangnya ke mata.

Jika anda mempunyai trapeze, anda perlu mencari panjang pangkalannya. Asas adalah dua baris selari. Hanya selepas itu kelihatan tinggi. Kawasan yang anda akan dapati dengan formula: separuh daripada jumlah pangkalan didarab dengan ketinggian. Pada kalkulator ini akan kelihatan seperti ini: base plus base, berganda dengan ketinggian, dan darab dengan 0.5. Segala-galanya, kawasan itu.bentuk trapezium

Terdapat laman bulat, tetapi ini sangat jarang berlaku. Ia perlu mencari pusat bulatan. Radius ialah jarak dari pusat ke sempadan bulatan. Kawasan ini boleh didapati dengan formula: 3,14 (Pi) berganda dengan panjang jejari, yang dibangkitkan dalam persegi (didarab dengan sendirinya dua kali).

Langka yang sama adalah kawasan ellipsoidal (bujur). Lebih sukar, anda perlu mencari pusat bujur dan panjang paksi. Lipat separuh semiaxis yang lebih besar dengan separuh yang lebih kecil, dan kemudian darab dengan 3.14. Selesai.

Terdapat kawasan-kawasan kuadrangular di mana pihak-pihak semua berbeza. Contohnya, satu 19 meter, yang lain – 27, ketiga – 30, dan keempat – 50. Lebih baik jika satu sudut lurus. Ia perlu untuk mengukur semua pihak. Di sana, paling kerap, sinus dan kosinus digunakan, yang tidak dapat dihitung di laman web ini. Walau bagaimanapun, terdapat kalkulator dalam talian yang membolehkan anda mencari kawasan quadrilaterals tersebut di semua pihak.

Apabila kawasan itu terlalu besar, saiznya dikira dalam hektar. 100 hektar = 1 hektar = 10 000 meter persegi.

Beratus-ratus dan kawasan

kampungSaiz plot dalam menenun boleh didapati dari dokumentasi atau diukur secara bebas, mengambil meter di tangan.

Related  Pemanas air Thermex yang selesa untuk keselesaan rumah

Sekiranya bilangan ratus bahagian diketahui

Jika anda tahu bilangan beratus-ratus cottage atau taman, tetapi anda tiba-tiba mahu mengira kawasan tapak, kemudian gunakan pengiraan terbalik. Misalnya, terdapat enam ratus. Majukan enam hingga seratus. Ternyata 600 meter persegi, – ini adalah kawasan. Jika saiz plot adalah 10 hektar, maka dalam meter ia akan menjadi 1000.

Apabila tidak ada data

Jika anda tidak tahu berapa ekar, atau persegi, maka dalam hal ini anda perlu tahu, tentu saja, hanya kawasan tersebut. Kenali juga: pasak, dimensi sisi dan aritmetik. Anda akan mengetahui kedua-dua kawasan dan bilangan seratus, jika anda mahu.

Ketahui: berapa meter dalam seratus meter persegi tanah yang anda boleh dan menggunakan kalkulator dalam talian, memandu dalam bilangan seratus. Sebagai contoh, 63.5 ratus bahagian. Kawasan ini akan menjadi 6,350 meter persegi.