Pemilihan pemanas untuk rumah percutian adalah soalan yang sering menarik minat penduduk musim panas. Sistem pemanas yang cekap adalah pemanas gas, yang di pasaran moden dibentangkan dalam pelbagai jenis.

Pemanas gas mana yang patut saya pilih?

pemanas gas untuk kotej

Dalam proses memilih pemanas untuk rumah percutian anda, anda perlu menentukan parameter bilik (dimensi, kawasan dan kapasiti kubik), lokasi pemasangan, berapa kerap dan untuk apa tujuannya akan digunakan.

Pemanas musim panas gas diiktiraf sebagai radiator haba yang paling cekap. Mereka mampu menyediakan ruang yang besar dengan haba. Terdapat model mudah alih yang boleh digunakan di dalam dan di luar rumah (gazebos, teres).

Beberapa model pegun mempunyai keupayaan untuk menyambung dua sumber bekalan gas: gas lumpur dan gas pusat. Tanpa ketiadaan salah satu sumber – selalu ada pilihan ganti. Ini adalah kelebihan penting dari pemanas gas tersebut.

Untuk menentukan pemanas gas mana yang dipilih untuk kediaman musim panas, anda boleh menggunakan cadangan berikut:

 • Kapasiti produktif. Penunjuk ini membolehkan anda menentukan pilihan pemanas mengikut kadar parameter bilik, yang perlu dipanaskan. Memberi haba kepada bilik kecil sehingga 20 m2, ia akan cukup untuk membeli pemanas dengan kapasiti sehingga 3 kW. Untuk bilik besar, masing-masing, lebih baik mempunyai kuasa melebihi 3 kW.
 • sistem keselamatan. Ia adalah perlu untuk memilih model dengan kehadiran sistem asas keselamatan: kawalan pembakaran api, mekanisme perlindungan kebocoran gas dalam kes terbalik daripada pemanas elektrik, analisis peringkat sistem oksigen di dalam bilik (dalam kes mengurangkan oksigen dalam komposisi udara dan secara automatik memutuskan pemanas menutup pintu gas), kehadiran termostat.
 • Keterlaluan. Untuk menghapuskan kesulitan apabila sebarang keadaan yang tidak normal akan menjadi tanpa haba, pemanas gas mesti dipilih, dengan pilihan dua kali bagi menyambung kepada sumber bekalan gas (belon / garis pusat).
 • Mobiliti. Kemungkinan menggunakan pemanas di dalam dan di luar rumah membuat tujuan dan aplikasinya lebih luas dan mudah.

Bersama-sama dengan parameter dan keperluan asas untuk pemilihan pemanas gas, terdapat standard keselamatan untuk premis di mana mereka dipasang. Mengamati norma-norma ini, seseorang memastikan keselamatan orang yang berada dalam bilik yang dipanaskan.

Pastikan memantau:

 • Ketegangan sambungan selang gas pada silinder dan pada pemanas. Jika kebocoran gas dikesan, kebocoran mesti dipulihkan.
 • Kehadiran pengudaraan di dalam bilik dengan pemanas telefon dan daya tarikan di saluran pengudaraan pada versi pegun.
 • Jangan pasang bahan atau bahan mudah terbakar terhadap aliran udara panas dari pemanas. Ini boleh menyebabkan kebakaran.

Related  Prinsip pemasangan sebuah kandang buatan sendiri untuk anjing

Tinjauan pemanas gas untuk kotej

Pasar peralatan pemanasan gas menawarkan beberapa jenis convectors gas dan pemanas. Kajian semula pemanas gas untuk kediaman musim panas adalah diperlukan untuk definisi parameter dan sifatnya yang diperlukan, dan juga sejenis pemanas.

Sehingga kini, terdapat jenis peralatan pemanasan gas untuk kotej berikut:

 • Senapang haba;
 • Pemercik gas;
 • Pemanas katalitik;
 • Pemanas inframerah dengan pembakar seramik;
 • Pemanas jalan;
 • Sebuah dapur dengan silinder gas kecil.

Pistol haba untuk memberi

Mempunyai bentuk silinder dengan melekat pada bahagian bawah pendirian padat segiempat tepat. Di dalam pendirian ini adalah keseluruhan pengisian sistem penerima dan sistem keselamatan gas. Kuasa senapang panas membolehkan pemanasan sehingga 30 m2 dan dari 30 hingga 500 m2.pistol gas

Senapang haba mencipta udara panas dengan menggunakan penjana haba gas yang mempunyai keupayaan untuk memproses gas menjadi tenaga terma. Ciri-cirinya membolehkan langsung (tidak terpencil api pembakar) dan pemanasan tidak langsung dari bilik. Mereka mempunyai sistem tertutup untuk mengeluarkan produk pembakaran. Automatik penjana membolehkan reaksi terhadap gangguan bekalan gas dan kepekatan oksigen yang tidak mencukupi di alam sekitar.

Kebaikan dan keburukan pemanas gas jenis ini:

 • Kelebihan senapang haba adalah pergerakan mereka. Anda boleh menggunakannya walaupun di dalam khemah, atau di gazebo.
 • Kelemahannya ialah kehadiran asap ekzos dan bau ciri. Mereka tidak begitu ketara, tetapi tidak disyorkan untuk menggunakannya di dalam rumah untuk jangka masa yang panjang.

pemanas gas

Pembakar gas untuk kediaman musim panas

Pembakar gas untuk kotej adalah pemimpin di kalangan pemanas. Dalam penampilan, ia hampir tidak berbeza daripada bateri pemanasan air. Kadang-kadang ia diletakkan di bawah tingkap, serta bateri. Reka bentuknya menggunakan kedua-dua jenis sambungan gas (belon cecair dan utama). Beralih antara mod suapan dengan mudah.
Proses kerja pembakar gas adalah berdasarkan mengambil udara dari jalan, memanas, dan beredar di dalam bilik. Produk pembakaran secara automatik dikeluarkan di luar rumah. Prinsip operasi ini membolehkan anda dengan cepat memanaskan udara di dalam bilik dan secara automatik mengekalkannya. Julat suhu adalah dari 13 hingga 38 darjah Celcius.

Related  Pemanas air pemanas – operasi dan penggantian

Pemanas katalitik

pemanas gas pemangkinBekerja tanpa kebakaran, produk pembakaran dan tanpa bunyi yang tidak perlu.

Sebagai bahan bakar, gas dan gasolin boleh digunakan. Fungsi elemen pemanasan dilakukan oleh panel pemangkin yang terdiri daripada gentian kaca dan platinum.

Untuk rumah percutian – salah satu pilihan terbaik. Mereka boleh dipercayai, ekologi, mempunyai keselamatan kebakaran dan keselamatan ledakan yang tinggi. Untuk bilik kecil sehingga 20 m2 Pemanas yang terbaik tidak dapat dijumpai.

Pemanas inframerah dengan pembakar seramik

Ini adalah pemanas gaspemanas gas paling mahal. Dalam banyak ulasan tentang pemanas gas tidak digalakkan untuk memberikan penggunaan meluas mereka dalam kehidupan sehari-hari, kerana prinsip operasi diletakkan pembakaran api terbuka. Tetapi, bersama-sama dengan ini, mereka amat boleh dipercayai, menjimatkan dan tahan lama.

Reka bentuk ini membolehkan anda memasang pemanas inframerah di siling, dinding, lantai.

Pemanas jalan untuk kediaman musim panas

pemanas gas jalan
Ia mempunyai bentuk lampu jalan jalanan. Ia mudah disambungkan.

Sebagai bahan bakar, gas cecair digunakan dalam silinder.

Ia melaksanakan fungsi pemanasan sementara ruang di sekelilingnya.

Cara yang ideal untuk memanaskan sambil memegang barbeku dan bersantai di jalan atau di gazebo.

Sebuah dapur dengan silinder gas kecil

inframerah
Pemanas ini boleh menjadi saiz yang berbeza dan mempunyai banyak pengubahsuaian. Ia digunakan untuk pemanasan khemah pada rehat atau ruang gazebo di kampung musim panas. Parameter untuk memilih output pemanas dikira sebagai 1 kW setiap 10 m2 kawasan.

Apabila memilih pemanas gas untuk dacha, perlu mengambil kira kawasan aplikasi dan fungsi utamanya. Keutamaan, yang terbaik, memberikan pengeluar jenama terkenal.

Video: bagaimana untuk memilih pemanas gas