Nanas rumah semakin berkembangMenanam nanas bilik tidak menarik kerana buahnya yang enak. Eksotik yang hiasan selalu menarik peminat sudut hijau rumah. Daun nanas, luas, berduri dan berair sangat hiasan. Mencipta keadaan untuknya di apartmen biasa tidak sukar. Jika semuanya dilakukan dengan betul, nenas bilik akan berterima kasih dengan berbunga dan buah. Ia akan mengambil masa beberapa tahun dan gambar nanas dalaman yang ditanam oleh anda akan menghiasi album rumah anda.

Keperluan asas

Nanas adalah tumbuhan herba, di mana hampir meter daun berkilat tumbuh. Orang asli tropika yang gersang suka cahaya dan kehangatan, pada musim panas boleh hidup di udara terbuka, tetapi suhu yang lebih rendah untuk nanas adalah maut. Di dalam bilik, dia suka kehangatan dan ketiadaan sebarang draf. Pencahayaan walaupun pada musim sejuk tidak boleh kurang daripada 6 jam, sementara di musim sejuk ia harus disimpan di dekat tetingkap selatan atau tambahan diterangi.

Tumbuh di nanas rumahTumbuhan tahan kemarau tidak memerlukan penyiraman yang kerap. Kepada tanah dan pemakanan tidak mustahak, tetapi ada keutamaan. Penjagaan penduduk tropika adalah mudah, dan ia boleh ditanam di rumah.

Menanam nanas

Untuk penanaman nanas di rumah gunakan cawangan daunUntuk penanaman, puncak daun terletak pada buah. Pilih nanas untuk menanam pada musim panas, dari musim menuai segar. Satu tanda bahawa buahnya pecah baru-baru ini, akan menjadi dedaun hidup yang sihat di bahagian atas buah. Jadi, anda perlu memilih tumbuhan dengan dedaunan yang paling berkuasa dan sihat.

Di rumah, bungkus sekelompok hijau dari bahagian bawah buah dengan lancar menghidupkan paksi. Di bawah kuasa tangan lelaki ini. Sekiranya tidak ada kekuatan yang cukup, berpusing-pusing bersama-sama, satu memegang buah, yang lain tidak melepaskan bulu. Anda hanya boleh memotong hujung dengan pisau bersih dan mengeluarkan pulpa dari jawatan. Selepas ini, perlu mengeluarkan daun yang lebih rendah sebanyak 2-3 cm, melepaskan lajur. Di sana anda boleh membezakan titik-titik gelap, ini adalah asas-asas akar, seperti pada cengkeh bawang putih sebelum penanaman. Keringkan luka, ditaburi dengan abu, atau dengan arang batu ditumbuk.

Related  Penerangan spesies stroman yang popular

Seminggu, ia mungkin dan lebih lama tengkorak yang berpintal harus digantung di tempat terang yang cerah terbalik. Pada masa ini mula membentuk akar akar. Pada masa akan datang, tumbuhan itu boleh dihubungkan dengan air atau jatuh dengan serta-merta.

Apabila perakaran di dalam air untuk menanam nanas, adalah penting bahawa periuk gelap, cecair berubah setiap dua hari, dan tumbuhan itu menyentuh permukaan sedikit. Dalam masa dua minggu, akar akan tumbuh 2 cm, sudah tiba masanya untuk menanam di dalam tanah. Anda boleh akar dan anak benih kering, tetapi pada masa yang sama mengekalkannya di bawah hud, mewujudkan mikroklimat khas.

Menanam roset di tanahPenanaman tumbuhan dijalankan dalam kapasiti kecil dengan saliran yang baik, lapisan saliran tanah liat yang diperluas dan di tanah dari bahagian pasir yang sama, daun daun humus dan gambut. Tanah mesti dikukus dan dirawat dengan penyelesaian permanganat kalium yang kuat. Pendaratan membawa lembab, tetapi tidak lembap. Perakaran berlaku dalam tempoh dua bulan. Satu tanda bahawa tumbuhan telah akar adalah penampilan daun muda, yang lama kering secara beransur-ansur dan mereka perlu dipotong.

Selepas penampilan daun baru menyiram tanaman dari atas, supaya di corong daun sentiasa ada air. Ini adalah keperluan tumbuhan kering, untuk mengumpul kelembapan atmosfera.

Penjagaan nanas

Selepas penampilan lembaran pertama, penyiraman dilakukan dari atasAkar dan buat tumbuhan hidup di rumah tidak mencukupi. Kita perlu mewujudkan syarat untuk tumbuhan itu berkembang. Untuk melakukan ini, anda mesti memenuhi syarat kandungan:

  • menyiram dan berpakaian atas tumbuhan;
  • transshipment atau transshipment dan keperluan tanah;
  • provokasi buah berbuah;
  • ciri-ciri lain nanas.

Simpan periuk bunga di tempat yang menyala, tetapi tidak di bawah cahaya matahari langsung. Nanas bilik merebak daun secara meluas dan memerlukan pendirian yang berasingan. Sebaliknya, dia secara sukarela berkongsi kapasiti dengan tanaman succulents. Dia suka jiran. Oleh itu, pada usia muda untuk menanam di dalam periuk penduduk lain di Mexico yang kering bahkan berguna.

Related  Kita akan tahu: sifat-sifat perubatan peppermint dan kontraindikasi

Rejim penyiraman dan pengantin teratas dalam penjagaan nanas bilik memainkan peranan penting. Kilang itu tidak menyukai air yang menyala tanah dan air yang bertakung di kuali. Oleh itu, penyiraman adalah sederhana, untuk tumbuhan dewasa sekali seminggu. Tetapi pada musim panas, penyemburan berguna untuk tumbuhan di luar rumah. Pada masa yang sama, beberapa air menguap, dan sebahagiannya diserap dari corong daun. Rizab kecemasan ini, yang disediakan oleh alam semula jadi, tidak boleh habis-habisnya. Sekiranya tumbuhan tidak dicurahkan secara tidak sengaja, bumi kekal lembap untuk jangka masa yang lama, ia tidak disiram dengan baik, perlu mengubah substrat, tetapi menjaga sistem akar secepat mungkin.

Makan kilang itu hendaklah sebulan sekali. Baja organik terbaik untuk nanas adalah mullein. Pembajaan organik dilakukan pada musim bunga dan musim panas untuk meningkatkan jisim hijau. Berpakaian paling atas dengan baja cecair mineral untuk bunga digunakan seli dengan mullein dalam separuh norma. Sebatian cecair perlu digunakan dalam tempoh vegetatif dalam masa 2 minggu dengan dos penuh. Satu ciri nanas adalah kaedah pemupukan. Bubur tumbuhan dengan air dengan topi yang dicairkan ke dalam roset daun. Pemakanan musim sejuk tidak diperlukan.

Air untuk pengairan harus hangat, kira-kira 30 , antara menyiram tanah kering.

Pemindahan loji dilakukan setiap tahun. Pada masa yang sama, tanah digunakan untuk kaktus, atau disediakan secara berasingan, dengan bahan wajib tanah gambut dan daun untuk menghasilkan keasaman yang dikehendaki. Pasir perlu besar. Arang, serbuk batu bata vermikulit dan perlite hanya akan meningkatkan kandungan nutrisi tanah.

Sistem akar nanas tertutup lemah dan pemindahan tanaman selepas tahun hidup dalam bekas besar adalah mandatori. Tetapi tumbuhan dewasa boleh mempunyai periuk yang cukup 3-4 liter. Apabila memindahkan tanaman, perlu diingat bahawa untuk tumbuhan rumah periuk besar berbahaya, kerana bumi, tidak diisi dengan akar, masam. Sebaliknya, dalam periuk yang lebih luas akan membangunkan bayi sebelum pembiakan tumbuhan, anda boleh pra-tumbuh nanas baru untuk penggantian.

Apabila memindahkan tanaman, leher tidak boleh dikebumikan.

Dengan penjagaan yang baik, nanas menghasilkan hal berkembangSudah beberapa tahun sekarang, dan nanas rumah tidak akan mekar. Kemudian anda perlu mempercepatkan buah. Ini adalah satu lagi ciri nanas. Sekiranya kilang itu menyebarkan plat daun pada 0 cm, berkembang menjadi 25 cm dan sudah setahun dan setengah, anda boleh cuba untuk mencetuskan bunga dengan berpakaian etilena atas. Untuk melakukan ini, sudu kalsium karbida untuk menegaskan selama 24 jam dalam tin boleh dimeteraikan dan mengalirkan cecair yang jelas. Tujuh hari berturut-turut dalam roset daun untuk mengisi 50 gram air etilena. Dalam tempoh sebulan dan setengah anda boleh mengharapkan pelanjutan anak-anak. Sekiranya ini tidak berlaku, maka nanas tertutup belum lagi matang.Pada akhir pembungaan janin berkembang

Memberi mekar boleh merasakan nanas. Sekali seminggu selama sebulan, anda harus meninggalkan rokok merokok atau sekeping kertas yang membara di sebelahnya. Dalam kes ini, kilang mesti dilindungi oleh sebuah filem. “Kebakaran” sedemikian akan membawa kepada pembentukan peduncle.

Pembungaan nanas bermula dengan pembentukan putik pada bahagian atas, selama dua bulan ia membentang ke atas pada pedicel. Dalam masa dua minggu, secara beransur-ansur dan hanya untuk satu hari, kilauan lampu bunga biru pada setiap tombol. Pada foto bunga nanas tidak disertai dengan aroma, tetapi bau yang menakjubkan ada di dalam bilik sepanjang masa berbunga. Selepas menuangkan nanasnya yang kacak. Acara ini mengambil masa sehingga enam bulan. Seperti segala-galanya, nanas berkembang secara kitaran. Setelah diberikan kekuatan untuk pembentukan benih, ia perlahan-lahan mati, memberikan pertumbuhan yang banyak. Anda boleh menanam dan menanam nanas dalaman baru.

Related  Keindahan tropika – pokok kopi

Video mengenai penuaian nanas di rumah