pemilihan keratan rentas dawai semasa dan kuasaBahagian silang wayar semasa dan kuasa adalah parameter yang menunjukkan maksud kabel. Dengan kata lain, di mana wayar boleh digunakan dan jika tidak.

Pengumpulan data

kami mengumpul data mengenai kuasa dan penggunaan semasa peralatan rumah tanggaBahagian dipilih mengikut kuasa atau semasa peranti, yang kemudiannya akan disambungkan. Kaedah ini dipanggil “pada beban”, kerana peranti – beban pada kabel. Jika peralatan memerlukan kos tenaga yang besar, maka, masing-masing, dan kabel itu perlu menyambungkan satu yang kuat. Jika tidak, wayar dengan seksyen kecil akan cukup. Bagaimana untuk memilih kabel itu sendiri dan apa yang hendak digunakan?

Pertama sekali, adalah perlu untuk mengumpul data pada peranti-peranti yang akan digunakan oleh wayar tersebut. Data tersebut dipanggil pasport, ia semestinya ditulis dalam pasport teknikal pada peranti itu. Terdapat data seperti:

  • model peranti;
  • voltan;
  • penggunaan kuasa;
  • sijil sijil;
  • Negara asal;
  • tarikh pengeluaran;
  • Tanda kitar semula;
  • kelas perlindungan dan sebagainya.

Di samping itu, jika pasport teknikal, katakan, anda hilang, kemudian pada peranti meletakkan tanda khas atau pelekat gam. Mereka memaparkan data utama. Termasuk, penggunaan kuasa, yang kita perlukan. Anda boleh memilih bahagian silang dawai untuk kuasa dan tanpa ia.

Jika tiada label dengan pelekat yang tersisa, tetapi anda masih ingat model (ia boleh ditulis pada kes itu), maka tidak mengapa. Cuba cari maklumat mengenai peranti di Internet. Secara keseluruhannya, dalam kes yang teruk, gunakan data statistik purata. Terdapat jadual khas anggaran penggunaan kuasa pelbagai peralatan, seperti: gerudi, pemanggang roti, peti sejuk, mesin basuh, penghawa dingin dan sebagainya.jadual kuasa peralatan rumah tangga

Hanya di sini terdapat satu nuansa penting. Adakah anda melihat julat kuasa di atas meja? Sukar untuk meneka apa yang harus dipilih.

Sentiasa mengambil yang terbaik!

Apabila anda mula mengira keratan rentas kabel dari segi kuasa, maka akibatnya anda akan mendapat kuasa yang terlalu besar dari peranti. Ini sangat baik, akibatnya anda memerlukan kabel dengan seksyen salib yang besar. Kabel seperti ini tidak cukup panas dan, akibatnya, bekerja lebih lama.

Sekiranya peranti memerlukan lebih banyak kuasa, maka wayar dengan seksyen kecil akan hanya terbakar.

Kaedah beban

Seperti yang telah disebutkan, beban adalah peranti. Ia boleh menjadi satu, dan mungkin beberapa. Walau apa pun, sentiasa menambah semua kuasa peranti yang anda sambungkan konduktor. Kesemua kapasiti ini harus dinyatakan dalam hanya satu unit ukuran! Dalam watt atau kilowatt, sebaliknya dapat dikelirukan dalam pengiraan.

“Kilo” adalah pendaraban sebanyak seribu. 1 kW = 1000 W.

Sekiranya nilai-nilai kuasa instrumen berbeza, maka kita membuatnya sama – kita menerjemahkan. Katakan kita mempunyai satu peranti yang memakan 100 watt dan yang lain menggunakan 3.5 kilowatt. Kami meninggalkan nilai yang tidak disentuh pertama, dan nilai yang terakhir diterjemahkan, kami mendapat 3500 Watt. Jika anda mahu Watts diterjemahkan ke dalam kilowatt, maka bahagikan dengan seribu.

Kuasa dikira. Sekarang pilih bahagian silang kabel. Jadual kuasa kabel di bahagian dipaparkan di bawah. Tidak ada yang rumit di dalamnya, kerana anda hanya perlu memilih lajur yang mana fasa ditunjukkan. Jika anda mempunyai satu fasa dalam rangkaian, maka ambil voltan sebanyak 220 volt. Jika tiga – 380 volt.dawai keratan rentas dari semasa dan kuasa

Related  Pembaikan dandang elektrik dengan tangan anda sendiri

Kemudian kami dapati nombor yang sedikit lebih daripada kuasa yang anda kira. Dijumpai? Keratan rentas konduktor yang sama dan diameternya ditunjukkan ke sebelah kiri. Inilah kabel yang anda perlukan. Sekiranya ada jadual keratan rentas kabel dengan kuasa, maka tidak akan ada kesulitan.

Dalam jadual ini, nilai-nilai bagi wayar tembaga dan aluminium berbeza. Apakah jenis urat yang anda perlukan – dalam ruangan dan lihat.

Kadang-kadang ada kesukaran dengan pilihan bahan dari mana urat kabel dibuat. Sebagai panduan untuk rumah dan pangsapuri menggunakan tembaga. Adalah dipercayai bahawa wayar tembaga fleksibel, praktikal dan boleh dipercayai. Benar, mereka lebih mahal daripada kabel aluminium. Sudah tentu, jika teras tembaga mempunyai keratan rentas yang besar (ketika beban tinggi di dalam rumah), maka fleksibelnya tidak boleh dipanggil. Dan harga akan lebih tinggi. Oleh itu, dalam keadaan seperti itu, berani mengambil kabel aluminium – ekonomi yang baik.

Dengan kuasa dan panjang

keratan rentas dawai dengan kuasa dan panjangPilihan keratan kabel untuk kuasa dan panjang dilakukan sedikit berbeza. Ia berlaku, apabila konduktor mempunyai panjang beberapa puluhan, dan juga beratus-ratus meter. Kerugian dalam kabel itu sendiri perlu diambil kira, jika tidak tenaga mungkin tidak cukup untuk peralatan. Terdapat satu lagi jadual, yang akan mendorong tindakan selanjutnya, dengan mengambil kira semua kerugian.

Anda perlu tahu kuasa yang diperuntukkan kepada rumah atau bangunan. Kapasiti yang diperuntukkan adalah keupayaan semua peralatan yang beroperasi di dalam rumah. Dan jarak dari tiang ke bangunan, dari mana kabel pergi. Jarak ini mudah untuk mengukur diri anda.

Pastikan untuk mengambil margin kecil bahagian wayar sebelum memasang pendawaian.

Dengan keratan rentas yang lebih besar, wayar dipanaskan kurang dan penebat, bersama-sama dengannya. Oleh itu, kemungkinan kebakaran atau penutupan dikurangkan. Walau bagaimanapun, ia sering berlaku bahawa di rumah bilangan peranti boleh meningkat. Katakan anda meletakkan peti sejuk, penyaman udara dan dapur elektrik. Setahun kemudian, mereka memutuskan untuk membeli komputer, pembakar roti, dua set TV dan lain-lain yang bekerja di elektrik. Pendawaian tidak mempunyai kuasa yang mencukupi untuk menahan kuantiti peralatan sedemikian. Anda perlu pastikan peralatan yang berkuasa tidak dihidupkan pada masa yang sama, atau menukar pendawaian sepenuhnya. Dan anda boleh meletakkan pendawaian terlebih dahulu dengan margin bahagian. Jadi lebih rasional: anda tidak perlu menderita kemudian.

Related  Diri mendirikan pagar polikarbonat

Pengiraan semasa

Ia juga mungkin untuk memilih keratan rentas kabel semasa. Untuk melakukan ini, perlu melakukan pengumpulan data yang sama pada pelekat, plak atau lembaran teknikal. Hanya sekarang kita tidak perlu kuasa dalam watt, tetapi sekarang di amperes. Ciri-ciri menunjukkan semasa yang dimakan sebanyak mungkin oleh peranti.

Sekali lagi, kami mengumpul data dari semua instrumen dan meringkaskan. Dan kita juga menterjemahkan semuanya ke dalam satu unit, sama seperti: 1mA (milliampere) = 0.001 A dan 1A = 1000 mA. Sebagai contoh, 2,3A adalah 2300 mA. Ia hanya kadang-kadang mereka menunjukkan dalam milliamperes atas sebab tertentu.

Jadual pertama yang ditunjukkan di atas boleh menentukan bahagian silang bukan sahaja dengan bilangan watt. Ia juga merupakan jadual untuk menentukan keratan rentas wayar dari segi kuasa dan semasa pada masa yang sama. Iaitu, kita perlu bekerjasama dengannya lagi. Nota: tidak semua angka. Sebagai contoh, anda mempunyai seri semasa sebanyak 25 amps, dan anda memerlukan wayar tembaga. Tiada jadual dalam nombor ini. Pilih nilai yang lebih besar. Ia bersamaan dengan dua puluh tujuh amperes – oleh itu, dipandu. Ternyata keratan rentas kabel yang diperlukan pada saat ini – 4 milimeter persegi.

Jangan sekali-kali memilih nilai yang lebih kecil untuk disimpan! Paling baik, peranti perlindungan akan beroperasi, menghentikan bekalan elektrik. Sekiranya tidak ada mesin sedemikian, dan ini adalah kes terburuk, maka terdapat kebarangkalian kegagalan peralatan atau kebakaran yang tinggi. Jangan berhemat dengan keselamatan rumah dan diri anda sendiri.

Pendawaian

Walau bagaimanapun, apabila arus melepasi dawai, konduktor itu memanaskan. Banyak semasa adalah banyak haba. Mengenai apa yang berlaku: peletakan wayar boleh ditutup atau terbuka. Ditutup – ini apabila wayar berada di bawah paip khas. Terbuka – apabila ia tidak dilindungi, iaitu dawai yang dilekatkan pada dinding.

Related  Pemanas air pemanas – operasi dan penggantian

Di sini anda boleh menipu. Suhu akan berbeza, untuk bahagian konduktor yang berlainan, walaupun nilai semasa tetap tidak berubah. Oleh itu, jika pemasangan kabel terbuka, maka bahagian yang lebih kecil dapat diterima sepenuhnya. Haba akan melarikan diri ke udara, dan dawai, masing-masing, akan menjadi sejuk.

Wayar dengan sekatan kecil, dalam paip, saluran kabel atau dinding tidak boleh menyejukkan – haba tidak mempunyai tempat untuk pergi. Oleh itu, apabila dawai ditutup, hanya seksyen keratan yang lebih besar diperlukan, jika tidak, penebat akan merosot. Terdapat juga jadual yang akan membantu anda memilih konduktor dengan mengambil gasketnya. Prinsipnya tetap sama: kabel tembaga atau aluminium, arus dan kuasa.

Meja pelapisan kabel:meja pelapisan kabel

Tetapi anda boleh keliru. Sebagai contoh, kita memerlukan konduktor tembaga, dengan kekuatan 7.3 kW (7300 watt). Rangkaian adalah fasa tunggal, kami akan menutupnya. Kami melihat papan nama. Kita ingat bahawa semuanya diambil pada nilai maksimum. Kami dapati angka 7,4 kW. Dan kita melihat bahawa bahagian silang yang diperlukan ialah 6 milimeter persegi.

Atau, kami ingin membina konduktor aluminium secara terbuka. Kita tahu bahawa arus pengedaran adalah 40 amps. Di dalam jadual terdapat nombor 39. Tidak mustahil! Kami mengambil lebih banyak – enam puluh ampere. Kami melihat bahawa kami akan membeli konduktor dengan seksyen rentetan sepuluh milimeter persegi. Dan jika kita menutup trotoar, maka 16. Dan tidak salah, dan stok ada di sana. Sebelum anda membeli wayar, bawa satu caliper dan plat pertama dengan anda. Sekiranya, semak: adakah ia mempunyai diameter? Jika, sebenarnya, ia kurang daripada yang dituntut, jangan ambil wayar ini!